Prosjekt Henriette

Swiss-roll: Henriettes rulleterte

Jeg har bakt Swiss-roll fra Stor Kokebok. «Er ovnen ikke varm nok, blir terten tørr og går lett itu.» Hvordan gikk mitt forsøk?

Bubbu møter bestemor

I forrige ukes Prosjekt Henriette fortalte jeg om to bestemødre som møttes på et kakefat. Jeg var på besøk hos Henriette Schønberg Erkens barnebarn og skulle ha med kake til kaffen. Å bake noe fra Stor Kokebok var en selvfølge, men jeg ønsket så gjerne å lage noe som betyr litt ekstra for meg også.

Det ble en kake hvor to bestemødre møttes på fatet. Bubbu – Henriette altså – og bestemor. Det skulle hun visst, det, bestemor.

Forrige uke handlet Prosjekt Henriette om bestemødre og tradisjonsbærere.
Du finner innlegget HER

Fromasjkake To bestemødre møtes på et fat, som tradisjonsbærere og gode bestemødre.

Kan hende har du smakt en variant av kaka før selv, for jeg tok utgangspunkt i den desidert mest populære kakeoppskriften som ligger ute her på Hverdagen på Fjellborg: Fromasjkake. Den ligger blant de mest leste innleggene på bloggen her nesten hver eneste dag, og er åpenbart en stor favoritt hos mange. Det skjønner jeg forresten godt, for den er innmari frisk og god.

Har du gått glipp av fromasjkaka?
Du finner den HER

Men altså: Jeg bakte fromasjkaka, men byttet ut den vanlige rullekaka rundt med Henriette Schønberg Erkens Swiss-roll!

Swiss-roll

Du trenger

2 egg
100 gr. sukker
100 gr. hvetemel
½ teskje bakepulver
100 gr. smør
2 dråper citronolje
2 spiseskjeer melk
4 store spiseskjeer syltetøi

Slik lager du Swiss-roll

Smør og sukker røres hvitt, tilsettes eggene og hvetemelet vekselvis, citronoljen, melken og resten av melet, hvori bakepulveret er utrørt. En litt avlang panne smøres, belegges med smurt hvitt papir, la dette stå litt op om pannens kanter. Glatt deigen utover hurtig, settes i varm ovn 10 à 15 minutter, til kaken er svakt lysebrun. Rulleterten blir porøsere og lettere å rulle om den stekes hurtig; er ovnen ikke varm nok, blir terten tørr og går lett itu når den skal rulles sammen. Pannens størrelse bør være 25×40 med kanter. Man kan brette et litt stivt papir, smører det med koldt smør, brer deigen utover efterat papiret er lagt på en almindelig kakeplate. Settes straks i ovnen. Hvelves på hvitt papir, strødd med sukker, påsmures hurtig det litt varmede syltetøi – ikke meget saft – og kaken rulles hurtig men forsiktig sammen. Det gjelder å ha alt ordnet på forhånd.

En varig erstatning?

Ja, og det skal jeg bare å sagt først som sist: Når Henriette sier at den «går lett itu», så tøyser hun ikke. Jeg trodde jeg stekte den raskt og hurtig, men nei. Mitt første forsøk på Swiss-roll endte som en smuldrekake for lange fingre.

Jeg måtte prøve på nytt. Da hadde jeg stekeovnen på 220°C og tok bunnen ut så snart jeg så antydning til farge. Den kunne nok stått enda et minutt til, for den ble en anelse understekt. Men, den holdt seg i det minste hel da jeg rullet den sammen, og det var jo et poeng. Rulleterta skulle jo faktisk brukes som kant rundt fromasjen, og da burde den jo også se pen ut!

Fromasjkake med swiss-roll fra Stor Kokebok

Og pen var den. Faktisk syns jeg fromasjkaka ble penere med Henriettes Swiss-roll rundt. Swiss-rollen er liksom litt fastere i fisken enn det rullekake lagd på sukkerbrødbunn er. Til gjengjeld var den litt vanskeligere å få pen, nettopp fordi som Henriette sa, at den går lett i stykker.

Konklusjonen er vel den at jeg likte den godt, men jeg må nok øve litt til. Slik at jeg blir like trygg på å bake denne som det som for meg er vanlig rullekake. Men, så har Henriette Schønberg Erken en rullterte til, skjønner du, som jeg også har lyst til å prøve. Skal jeg øve først eller prøve noe nytt? Godsakene i Stor Kokebok tar aldri slutt!

Uansett så anbefales både Swiss-roll og rulleterte og rullekake og fromasjkake! Bak deg litt sommersmak til helgekosen. Og: Husk å melde deg på nyhetsbrevet fra Hverdagen på Fjellborg om du vil ha litt godt lesestoff også. Det første sendes ut på søndag. Du finner mer informasjon og påmelding HER.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics