Prosjekt Henriette

Georginekake (og vaniljekrem)

I dag var det anledning til å lage litt fest på en hverdag på Fjellborg. Da passet det fint med en Georginekake fra Stor Kokebok på bordet.

Dåpsdag og dessert

Georginekake med vaniljekrem og jordbærsyltetøy

Veslebonden har dåpsdag i dag, og slik en anledning lar vi selvsagt ikke gå fra oss til å lage litt fest på en hverdag.

Hadde det ikke vært for at det var nettopp hverdag, så hadde vi selvsagt invitert fadderne hans på en kaffitår også. Det har vi nemlig tradisjon for, men veslebonden selv var bedt bort i dag og da fikk det bli med dessert.

Og hva desserter angår, så er dessertkaker en sjanger jeg begynner å få øynene opp for. Jeg har allerede presentert et par av dem gjennom Prosjekt Henriette, og i dag er turen kommet til Georginekake.

Husker du Henriettes sjokoladekake?

Du finner den HER

Georginekake – bløtkake for hverdagene

Georginekake er hva jeg vil kalle en på alle måter enkel dessertkake. Den lages med ingredienser man så å si alltid har i hus. Den tar heller ikke lang tid å lage i en hverdag som krever mer av en enn kjøkkentjeneste.

Georginekake kan også varieres ganske mye, alt etter hva slags syltetøy du velger å ha i. Og, som om ikke det er nok, så gir den en skikkelig følelse av fest! Jeg tør nesten kalle Georginekake for en bløtkake for hverdagene.

Oppskriften, som er falt i det fri, skal jeg selvsagt dele med deg.

Georginekake

Du trenger

100 gr. smør
100 gr. flormelis
3 egg
1 teskje bakepulver
100 gr. hvetemel

Slik lager du Georginekake

Smøret varmes til det er halvsmeltet, røres hvitt med sukkeret, tilsettes eggene, ett efter ett, og til sist melet med bakepulveret. Bakes til 3 runde bunner, lagt på smurt papir. Vaniljekrem og syltetøi legges imellem; øverst pyntes med stivpisket fløte.

Vaniljekrem til lagkaker

Du trenger

6 eggeplommer
125 gr. flormelis
25 gr. hvetemel
½ stang vanilje
½ l. fløte

Slik lager du vaniljekrem

Eggeplommer og sukker piskes ¼ time, tilsettes melet, vaniljen og fløten; settes over ilden og koker under stadig omrøren til den er jevn.

Dessertkake i Prosjekt Henriette

Min erfaring

  • De tre bunnene i Georginekaken vil flyte ut under steking. Jeg skar til mine siden, slik at de ble runde igjen.
  • Bunnene stekte jeg på ett stekebrett, ved 180°C i varmluftsovnen i ca. 7 minutter.
  • Jeg droppet stivpisket fløte på toppen fordi 1) jeg ikke hadde mer igjen og 2) fordi jeg hadde mer vaniljekrem igjen som jeg heller pyntet med.
  • Med elektrisk håndvisp tillot jeg meg å piske eggeplommer og flormelis noe kortere enn et kvarter. Det viktigste er konsistensen; tykk og fin.
  • Jeg brukte melkefri margarin og Gryr matfløyel som erstatning for å få en Georginekake fri for kumelkprotein. Funka fjell!

Likte vi Georginekake?

Å jada! Veslebonden, som fikk starte, utbrøt umiddelbart «mmm», og de to brødrene var ikke sene om å følge opp. «Kan vi ha dette til dessert igjen?» ville veslebror vite, samtidig som han gjerne ville ha enda litt til på asjetten.

Og det er vel egentlig svar godt nok? Et syn for guder er Georginekaken ikke, men nettopp overdådigheten i vaniljekrem og jordbærsyltetøy – som jeg gikk for – får den jo til å se veldig god ut, da?

Georginekake med vaniljekrem og jordbærsyltetøy

Da var det jo dessuten flaks, da, at smak og syn møttes i enighet. Noe annet ville vært fryktelig skuffende på en dåpsdag. Eller en hvilken som helst hverdag med litt fest i seg, for den saks skyld.

Husk at du kan abonnere på Hverdagen på Fjellborg for ikke å gå glipp av nye innlegg i verken Prosjekt Henriette eller andre kategorier.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

8 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics