Prosjekt Henriette

Barneselskapskake fra 1932

Etter å ha smakt barneselskapskake fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok skulle jeg ønske jeg var barn i 1932 og bedt i selskap. Denne ukas Prosjekt Henriette leverte varene!

Hipp, hipp

I dag har veslebonden bursdag. Ti år blir den kjekke lysluggen vår, og det er klart han skal gjøres litt stas på når han har bursdag. Han har for lengst lagt inn en bestilling på det han kaller for mammabaker.no for helgens selskaper, men det er klart han må ha kake på bursdagen også!

Den tok jeg meg den frihet å bestemme, for jeg har lenge hatt lyst til å prøve akkurat denne kaka: Barneselskapskake fra 1932-utgaven av Stor Kokebok.

Henriette Schønberg Erken Stor Kokebok 1932

Da jeg fortalte veslebonden om kakeplanene mine ble øynene og gliset større og større for hver ingrediens jeg røpet. Det er gutt som er takknemlig i mat- og kakeveien, for han liker absolutt alt han får servert. Nærmest uansett hva vi har til middag er det noe av det beste han vet, og når det kommer til kaker er han helt på høyde med oss voksne. Vi har oppdratt tre kakemonser, og den største av dem er nok dagens bursdagsbarn.

Men, tilbake til barneselskapskaken fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:

Barneselskapskake

Du trenger

2 dcl. margarin
3 dcl. sukker
3 egg
1 ½ dcl. melk
6 dcl. hvetemel
3 teskjeer bakepulver

Her tror jeg det har sneket seg inn en aldri så liten trykkfeil for Henriette Schønberg Erken. Jeg har mine tvil om at de målte margarin i desiliter på tredvetallet. Jeg er imidlertid rimelig sikker på at det, basert på antall egg, skal være 200 gr. margarin. Kaken kan selvsagt også lages melkefri ved å benytte melkefri margarin (blå Melange) og havredrikk i stedet for melk.

Slik lager du barneselskapskake

Margarin og sukker røres hvitt. Eggene has i ett efter ett, melken og til slutt melet med bakepulveres. Has i godt smurt, strødd form – gjerne med løs bunn – og stekes i ikke for varm ovn i ca. 3/4 time. Når kaken er kold, deles den i 2 eller 3 deler, kan fylles med krem eller frukt; glaseres oppå og på sidene med hvit glasur eller sjokoladeglasur. Kjeks-menageri og «bokstavkjeks» (Sætre) er kaken pyntet med.

Jeg fylte veslebondens barneselskapskake med et lag vaniljekrem etter Henriette Schønberg Erkens oppskrift (som også er å finne i Georginekake, oppskrift HER) og rørte jordbær jeg hadde i fryseren fra i sommer.

Sjokoladeglasur

140 gr. sjokolade
80 gr. flormelis
2 eggehviter

Sjokoladen smeltes op over en dampende vannkjel, irøres det siktede sukker, og litt efter litt tilsettes eggehvitene, inntil glasuren er tyktflytende.

Husk å benytte melkefri sjokolade dersom du lager en melkefri variant.

Veslebondens barneselskapskake

Jeg skjønte det i grunnen allerede da jeg laget barneselskapskaka, at denne kom til å gjøre suksess. Selve bunnen er mild og god på smak, uten noe mer skummelt i seg enn det er i vanlige muffins.

Barneselskapskake fra Henriette Schønberg Erken Stor Kokebok 1932 i Prosjekt Henriette

Da valget falt på vaniljekrem i veslebondens barneselskapskake, var det rett og slett fordi det er en stor favoritt i kaker hos alle sammen her. Det samme gjelder jordbærsyltetøy. Skulle vi valgt en frukt, som Schønberg Erken foreslår, så tror jeg vi hadde gått for hermetiserte pærer. Det tror jeg hadde smakt innmari godt i denne kaka.

Hermetiske pærer er en populær oppskrift på Hverdagen på Fjellborg.

Få den HER

Og sjokoladeglasuren … Hvor har den vært i hele mitt 37-årige liv? Makan så godt, ‘a! Og lettvint! Jeg trodde den skulle bli vanskelig å påføre på sidene, men det gikk veldig fint.

Barneselskapskake fra Henriette Schønberg Erken Stor Kokebok 1932 i Prosjekt Henriette. Bokstavkjeks

Også det nostalgiske med bokstavkjeks, da, hva? I pakka jeg hadde kjøpt var det én eneste U, og den var selvfølgelig knekt. «Du kunne jo bare skrevet ‘grattis’, da», foreslo veslekæll da vi satt og forsynte oss. For sent.

Ikke for barneselskap

Tenk, da, å være barn i 1932 og være bedt i selskap. Jeg ser for meg korte skjørter med seler og knestrømper og småsko. Lyse fletter med sløyfebånd i og glade smil. Også får man servert barneselskapskake og kanskje eggedosis også. Tenk hvilken fest det må ha vært!

I dag ville jeg nok ikke servert den som barneselskapskake, men det er rett og slett fordi jeg har erfaring med at de færreste unger spiser kake. Unger i dag er vel for bortskjemt med søtsaker til at kaker regnes som fest for de små. I barnebursdagene hos oss er det muffins som gjelder, i tillegg til litt popcorn og boller dersom det er ønsket av bursdagsbarnet. Det blir spist.

Ble du sugen på muffins?

Oppskrift finner du HER

Ungene våre er imidlertid ikke helt som unger flest, og elsker kake! De likte barneselskapskake veldig godt, og den er allerede bestilt i reprise. Du skal slettes ikke se bort i fra at den blir en ny gjenganger på kakebordet her hos oss. Enkel å lage, knakende god og ikke minst morsom med «kjeks-menageri» som pynt. Det var en ny idé for meg. «Ny» er vel kanskje å dra på litt når oppskriften er i alle fall 92 år gammel, men kjeksen fortjener absolutt sin renessanse!

Barneselskapskake fra Henriette Schønberg Erken Stor Kokebok 1932 i Prosjekt Henriette

Så, om Barneselskapskake fra 1932 står seg? Absolutt! Denne burde du merke deg og sterkt vurdere til neste kaffebord. Kanskje allerede i helgen? Og har du unger, så la dem prøvesmake. Kanskje vil kjeksen friste dem tilstrekkelig til å prøve noe nytt?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics