Hverdagsbetraktninger,  Høst på Fjellborg,  Sjølberging,  Utnyttelse

Slutt på sommerjobben

Jeg har jo mange ganger i løpet av sommeren gitt meg ende over det gode frukt- og bæråret, men nå går det unektelig mot slutten. I går gikk husbonden en tur med saksa i bringebær»åkeren» og tok høstsjauen.

Bringebæråker

Alle årets bringebærbusker ble klippet ned, og nå står bare årsskuddene igjen. Bringebærbusker er nemlig toårige; det første året vokser busken opp, og det andre året bærer den. Derfor står det da også på tampen av sesongen dobbelt opp med busker, så da husbonden i går ryddet litt i rekkene, ble det plutselig veldig tomt og rart nede i frukthagen.

Bringebæråker

Neste trinn på programmet nå, er å få hostet liv i jordfreseren, og frese nye renner til årsskuddene. Bringebær»åkeren» har nemlig vokst seg så stor, at vi ser oss nødt til å gjøre noen forandringer for å lette arbeidet for oss selv neste år, og få mest mulig ut av de buskene vi har. Derfor skal vi flytte en del av årets skudd, og få utvidet feltet litt, og det arbeidet tar vi nå i høst. Da rekker bringebærbuskene å finne seg til rette før vinteren og deretter en ny sesong, og vi slipper å gå en hel vår og tenkte at det er noe vi skulle ha gjort, samtidig som det flyttes lenger og lenger ned på prioriteringslisten over ting som skulle ha vært gjort. Om jeg snakker av erfaring? Oh yes!

Bringebæråker

Og – med bringebærbuskene nede, så er også årets hyggeligste sommerjobb avsluttet. Ingen flere bringebær i år. Alle bærene er plukket, og ligger godt forvart i fryseren. Bare jeg får mer sukker i hus, skal bærene tas opp, og forvandles til de deiligste godsaker som vi skal ha utover høsten og vinteren. Dere skal selvsagt få være med på kjøkkenet når jeg kommer så langt. Syltetøy står nok øverst på listen, for jeg sikler sånn på rullekake at jeg er helt dårlig, så det blir nok ikke så altfor mange dagene til jeg er i gang her.

Bringebæråker

Gjennom hele sesongen har jeg notert ned i boka mi hvor mye vi har plukket, og det er slettes ikke småtterier som er høstet, lagt i fryseren og bokført. I nøyaktig én måned høstet vi med jevne og ujevne mellomrom bringebær, fra 9.juli til 9.august. På det meste plukket vi inn godt og vel fem kilo på én dag, og totalt ti turer har vi vært ute med bollen. Et lite stykke regnearbeid, viser at det i fryseren nå ligger intet mindre enn 28 168 gram bringebær – altså drøye 28 kilo! Det er vi veldig glade for, og veldig takknemlige over. Når man begynner å tenke etter, er 28 kilo i grunnen ganske mye. Ja, faktisk har vi vekten av nesten to veslebonden i fryseren! Det blir mye godt, det!

Eplene henger også røde og fine på trærne nå, og er klare til å høstes. Pærene kommer kjapt etter, og nypene skal også ganske snart av buskene, så helt i mål er vi ennå ikke i frukthagen, men det nærmer seg raskt, og det er bare å tråkke på gassen, for høsten kommer kjapt nå. Tenk at vi er over halvveis i august allerede? Men, i kveld skal det ikke jobbes mer. Nå skal det bare nytes en kopp kaffe, en bok og fred og ro. Jeg håper du får en fin torsdagskveld; vi blogges i morra!

 Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics