Sjølbergingssøndag med tomatpuré i kjelen
Det er ikke alltid hviledagen er lett å overholde. I går hadde jeg en real sjølbergingssøndag her – to dager før griseslakt.
Hellig hviledag
Hviledagen er til for mennesket, mennesket er ikke til for hviledagen. Er det noe som heter. Jeg er egentlig hjertens enig. Likevel hender det at det glipper på idealene for noen hver. I alle fall for meg. I går ble det dårlig med hvile her på Fjellborg. Søndagen endte med å bli en skikkelig sjølberingssøndag. Innimellom må det bare til, og i alle fall to dager før slakt!
Men, trøstet jeg meg med, hviledag er hviledag. Jeg hadde min på fredag. Så fikk det bare stå seg sin prøve at jeg hadde kjøkken- og kjellertjeneste mer eller mindre i hele går.
Allerede før klokka var 07.30 – ny tid – stod tomatene på kok her. En 22-23 liter tomater som jeg dagen i forveien hadde hentet opp fra fryseren til tining, og som nå skulle bli tomatpuré.
Tomater i lange baner
Jeg gjør det sånn når jeg høster tomater i sommerhalvåret, at jeg bare pakker dem i fryseren etter hvert som jeg plukker. Noe spiser vi selvsagt med én gang, men de modnes jo i så ujevn takt at skal jeg få noe ut av avlingene, må jeg samle opp.
De siste var ikke engang modne da jeg høstet dem!
Les hva jeg gjorde HER
Nå som griseslakta står for tur, og fryseren snart skal fylles med kjøttrasjonene for et helt år, så er det ikke plass til tomater. Og én ting er nå plassen, men det er jo ikke kilosvis med bunnfrosne tomater vi trenger i husholdningen! Vi har langt mer nytte for tomatene i annen form.
Etter at jeg gjennom Prosjekt Henriette lærte meg å lage tomatpuré, har jeg lagt tomatsausen på hylla for en stund og heller gått for puré. Det krever mindre lagringsplass og mindre arbeid å lage. Skjønt, ikke mindre tid.
Lang sjølbergingssøndag
Etter et par timer i kjelen, begynte tomatene å klappe sammen.

Enda lot jeg dem koke en god stund til. Jeg bare rørte om av og til for å være sikker på at det ikke svidde seg i bunnen av kjelen. Først rundt lunsjtider, begynte jeg den møysommelige jobben med å gni det hele gjennom hårsikt, som Schønberg Erken kaller det.

Målet er å skille saft og kjøtt fra frø og skall. Av mine tjuetalls liter med tomater, var dette alt jeg satt igjen med av skall og frø da jeg var ferdig med pressejobben:

På dette tidspunktet hadde jeg for lengst forstått at dette kom til å bli en lang sjølbergingssøndag. Mindre i tvil var jeg ikke da jeg satte tomatsaften tilbake over kokeplata, for i de da ni literne med tomat var det fortsatt mye væske.

Opprydning i kjelleren
Mens tomatpureen stod på komfyren og kokte inn, var jeg samtidig noen turer i kjelleren. Jeg har jo, tradisjonen tro, forberedt de tre grisenes last supper.
Vil du lese mer om det måltidet?
Ta en titt på DETTE innlegget
Hvert år, rett før slakta, tar jeg en runde i matboden og fryseren og ser om det er noe som kan ofres i kotelettproduksjonen. I år var intet unntak, og jeg fant, jeg fant. Fire glass med likør satt på kirsebær og plommer! De stod bakerst, innerst og fullstendig bortglemt. Flaks, da, at hovedingrediensen var sprit!

Jeg tenkte som så, at det var like godt å få det gjort. Når jeg først var i gang, liksom. Så jeg tok med meg glassene opp på kjøkkenet og helte av. Kirsebærlikøren var ferdig som den stod, men plommelikøren måtte jeg tilsette sirup. Så fikk den stå å koke seg seig og fin ved siden av tomatpureen.
Plommelikør har jeg oppskrift på her på bloggen.
Du finner den HER
Det var sjølbergingssøndagen sin, det, med sprit og tomater. Grisen lot jeg få de sprittrukne bærene. Kan Griseknoen, kan vel de, tenkte jeg, og lot dem få litt godt på tampen av sine talte dager.
Sjølbergingssøndag som gav lite for mye
Likøren ble merket og satt i matboden i kjelleren. Omsider begynte tomatpureen å likne nettopp puré også. Jeg står absolutt inne for at det er verdt jobben, men når du lager puré får du nokså lite igjen for mye. Bokstavelig talt.

Av 22-23 liter med tomat, satt jeg igjen med … tre liter tomatpuré. TRE liter! Og enda kunne den nok kokt ytterligere inn, men da var klokka godt over sju, og jeg sa meg fornøyd.
Jeg fikk den over på glass og inn i stekeovnen for sterilisering.

I skrivende stund står de fortsatt på stekebrettet. De skal nemlig omsteriliseres etter 24 timer, så det er jo ikke til å lure på hva jeg skal i kveld.
Vil du også prøve deg på tomatpuré? Det er veldig enkelt og gir et flott resultat!
Oppskriften finner du HER

Det ble en lang sjølbergingssøndag på meg i går, men så fikk jeg også gjort mye. For ikke bare kokte jeg tomatpuré og fikk laget sirup. Jeg fikk også ryddet i matboden. Ikke minst i emballasjelageret mitt, ettersom de glassene jeg tømte til grisen gikk gjennom oppvaskmaskinen.
Fint lite av det påvirker morgendagens slakt nevneverdig, men det har mye å si til helga, når vi skal partere grisene. Fylle fryserne og fly ut og inn av matbod og kjellerrom, kjøkken og kjøleskap, for å håndtere dette greiene. Også har det én side til ved seg, og det er at det blir nesten som med sølvpussen før jul. Noe må liksom bare til for at det skal bli på rette viset, og en sjølbergersøndag som gårsdagen er en sånn en.
Nå er det i alle fall gjort, og morgendagen har vårt udelte fokus. Det har vært full sving på tunet her i ettermiddag. Jeg skal fortelle mer siden.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg



One Comment
Pingback: