Sjølberging

Bringebærbuskene våre

Jeg har brukt mye tid på bringebærbuskene våre i år. Jobben skulle vært gjort for lengst, men bedre sent enn aldri. Hvilken jobb, spør du? Det forteller jeg i dagens innlegg.

Ambisjonen om bringebærbuskene

I frukthagen vår her på Fjellborg har vi et eget felt satt av til bringebærbuskene våre. Har du fulgt Hverdagen på Fjellborg en stund, så har du kanskje også fått med deg at buskene i alle år har stått litt for tett.

I en årrekke har jeg hver eneste vår hatt ambisjoner om å gjøre noe med saken, men så hender det ene og så det andre. Bringebærbuskene har stått like tett.

Da var det jammen flaks at vi fikk en gravemaskin på besøk i våres, du. For da det skulle graves og planeres for kjøkkenhage, måtte jeg gjøre noe med disse bringebærbuskene våre.

Bringebærbuskene våre er plassert på et eget felt i frukthagen

Irritert husmor

Etter å ha vurdert halve frukthagen for å plassere bærbuskene, ble husbonden og jeg omsider enig om hvor de skulle stå. Et par effektive timer med jordfreseren siden, så var det bare å spa på.

Da var det at jeg egentlig ble ganske irritert. På meg selv! For tok det lang tid å flytte de bringebærbuskene, tror du? Nei, det gjorde ikke det! Var det tungt, fysisk arbeide, tror du? Nei, det var ikke det! Bare veldig varmt, men det var jo forsåvidt ikke bærbuskenes feil.

Bringebærbuskene våre er plassert på et eget felt i frukthagen

Først ble den ene raden flyttet, og så den neste. Jeg fylte på med busker der det var dårlig vekst i de radene som skulle bli stående, og ellers så er to nye rader kommet til på sydsiden av drivhuset.

Siste hånd på verket

Jeg har dekket bringebærbuskene med barkduk, og sist helg kom et lastebillass med flis. Det har jeg spadd utover som dekke. På den måten

  • bevarer vi fuktigheten i jorda
  • hemmer vi veksten av ugress
  • får vi et rent og ryddig uttrykk

Jeg har stauret opp og bindt bærbuskene opp slik at de har støtte etter hvert som de bærer tungt av bær, og i helgen la jeg siste hånd på verket.

Bringebærbuskene våre er plassert på et eget felt i frukthagen

Da satte jeg bedkant rundt hele bringebærfeltet slik at vi har fått avgrenset det mot plenen og gressklipperen.

Husbonden hadde en plan om å snekre sammen no’ greier, men der tok jeg på egenhånd en sjefsavgjørelse om å kjøpe ham fri for jobben. Med VISA-kort i hånd og arbeidslyst dro jeg på Jula og kjøpte ferdige bedkanter som det bare var å hamre ned i plenen. Tre timer senere var kanten satt og saken ute av verden. (Og nei, husbonden har ennå ikke lagt merke til den!)

Bedkant rundt bærbuskene

Jobben med bringebærbuskene er gjort

Det har absolutt gått med noen timer her i våres. Men, nå er det gjort! Nå har bringebærbuskene godt med plass slik at mer lys kommer til og forhåpentligvis gir bedre avlinger. Letterere å plukke bærene blir det også.

Å plukke bringebær er en egen sommerjobb på Fjellborg, det!

Les mer HER
Bringebærbuskene våre er plassert på et eget felt i frukthagen

Ja, ikke for at jeg har for mye tro på sakene i år, kanskje, for forholdene ligger jo ikke helt til rette for bærsesongen rent værmessig. Uansett har vi et fint bringebærfelt å glede oss over, og jeg er litt stolt over at jeg har klart det alt sammen. Helt selv.

Og den beste lønnen for en god jobb? Det er å ha gjort den!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics