Tomatpuré – hjemmelaget
I denne ukas Prosjekt Henriette har jeg forsøkt meg på hjemmelaget tomatpuré. Lar det seg gjøre? Og hvor mye puré får man egentlig av én skarve kilo tomater?
Tid for tomat
Det er tid for tomat i drivhuset nå og jeg skal komme med en liten innrømmelse: De er innmari enkle å høste, men å lage noe av dem krever litt mer disiplin enn jeg tidvis har. Av praktiske hensyn høster jeg og putter dem rett i fryseren. Gjør jeg det ikke slik, blir jeg stående og koke tomater til ett eller annet nærmest hver eneste dag! Det er bare det, at jo flere tomater som havner i fryseren, jo mer uoverkommelig føles oppgaven med å ta tak i dem også.
Da var det jammen godt jeg denne uka lagde tomatpuré etter Henriette Schønberg Erkens anvisninger i Stor Kokebok! Da fikk jeg nemlig en påminnelse om hvor latterlig enkelt det er å lage tomater om til de deiligste sauser og retter. Dermed føles ikke lenger oppgaven med å ta tak i tomatavlingen som ligger på vent i fryseren så innmari svær.

Å lage i alle fall tomatpuré gjør seg nemlig nesten helt selv! Det eneste du trenger (i tillegg til tomater) er litt tid. Her er oppskriften fra Stor Kokebok 10ende økede utgave, utgitt i 1932:
Tomatpuré
Du trenger
1 kg. tomater
Slik lager du tomatpuré
Tomatene tørres i et fuktig klæde, brytes i stykker, bruk ikke kniv, røres over ilden. Når de er godt utkokt, gnides de gjennem en hårsikt, koker igjen under omrøren i 20 minutter, fylles på flasker, som lukkes hermetisk. Steriliseres ved 85° i ½ time. Omsteriliseres ved 85° i 15 minutter.
Praktiske tips når du lager tomatpuré
Som du ser av oppskriften til Schønberg Erken krever det å lage tomatpuré svært liten innsats. Jeg gjorde meg imidlertid et par erfaringer underveis som jeg har lyst til å dele.
- Potetstamper er et godt verktøy, men husk at tomater spruter. La dem koke litt før du knuser dem. Da får de muligheten til å falle litt sammen, og du reduserer sølet. Et sprutdeksel er heller ikke dumt om du har ett.
- Når er tomatene utkokt? Jeg lot dem koke inn til litt mindre enn halvparten i mengde, målt i liter. Det tok en god time på forholdsvis sterk varme.
- Husk å skrape av tomatsaus på utsiden av hårsikten (melsikten) når du gnir gjennom tomatene. Der sitter det mye godt som du ikke må glemme.
- Hermetisering gjør du som beskrevet HER. Hva sterilisering angår, så bruker jeg stekeovnen. Still inn på riktig temperatur og la det som skal sterilisere få ti minutter ekstra for at innholdet i glasset skal gjennomvarmes. Omsteriliseringen skjer etter 24 timer.
På én kilo tomater satt jeg igjen med 1 ½ dl. tomatpuré etter å ha kokt den inn i 20 minutter slik oppskriften angir. Den kunne nok kokt ytterligere noen minutter og blitt enda mer «butikkfast», men jeg valgte å ta den der. Ser jeg at det trengs, kan jeg heller holde igjen litt på væskemengden i de rettene tomatpureen skal benyttes.

I Stor Kokebok står også en oppskrift på tomatketchup
Les mer HER
Redusere matsvinn med tomatpuré
Tomatpuré viste seg å være nærmest latterlig enkelt. Jeg er ikke lenger i tvil om hva de hittil 13 kiloene med tomater som er høstet og lagt i fryseren i sommer skal brukes til. Det blir tomatpuré for hele slanten!
Jeg tyr oftere og oftere til Stor Kokebok når jeg sitter med ingredienser jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med.
Les mer HER
Tidligere har jeg brukt å lage tomatsaus klar til bruk. Det er innmari godt og ikke minst lettvint når den trengs. Det tar imidlertid lenger tid å lage, tar mer lagringsplass og låser dessuten selve tomatsausen mer på smak. Ved å lage tomatpuré i stedet eliminerer jeg alle de tingene. Den kan hende største fordelen er at jeg kan variere smaken på tomatsausen mer når den lages på en base av tomatpuré. Tomatsaus er ikke like anvendelig i flere retter som tomatpuré er det.
Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk da jeg først begynte. Kunne jeg virkelig få til en fin, mørk tomatpuré på egenhånd? Men, jeg burde jo ha visst bedre enn å tvile på Henriette. Det funka fjell! Og nok en gang har Stor Kokebok bevist sin relevans, selv i 2024. Det er ikke mange av de nyere kokebøkene mine som kan skilte med så grunnleggende oppskrifter.

Fikk du lyst til å prøve du også? Om ikke du har egne tomater, kan du likevel prøve. Ikke minst er det en fin måte å redde mat på, for hvor ofte hender det ikke at man har kjøpt en klase tomater som man ikke rekker å bruke opp før noen begynner å bli myke? Sleng dem i fryseren, og når du har en kilo eller så, så kan du lage tomatpuré. Smart, ikke sant?
Stor Kokebok har hjulpet oss til å redusere matsvinn.
Les mer HER
Og dermed er vel egentlig konklusjonen klar: Tomatpuré lager vi igjen!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








One Comment
Pingback: