#damenepålåven,  Hverdagsbetraktninger,  Hønsemøkk,  Vaktelliv,  Vår på Fjellborg

Storrengjøring med barn i bur

I går hadde vi storrengjøring på Fjellborg. Ja, hos de to- og firbente, altså. Grisebingen skulle vi jo tatt allerede i høst, men frost og prolapser kom i rekke og rad, så den ble stående helt til i går. Da var frosten for lengst borte, og prolapsen var samarbeidsvillig, så nå er det så rent og pent der – klart til å ta i mot nye griser om en liten stund.

Vaktler

Uteburene til vaktlene fikk også en runde med feiekosten, og ny møle, og vaktlene fikk flytte ut etter en lang vinter på «låven». Nå kan forsåvidt vaktler bo ute vinterstid også, de altså, men siden vi ikke hadde noen god løsning for vannet deres så det ikke skulle fryse, fikk de bo inne. Det tror jeg forresten var like godt for dem, for det var noen temmelig harde vinteruker på nyåret. Vannet frøs inne også, men vaktlene hadde i det minste varmelampen og ligge under.

Vaktler

Det var tydelig at de satte pris på å komme ut igjen. Døgnet deres har i vinter vært regulert med kunstig lys; nå skal de få igjen den naturlige rytmen igjen, og det blir spennende og se om det påvirker verpingen til de 32 hønene vi har. To haner fikk også bli med ut, mens åtte andre og ei høne med brokk ble slaktet.

Vaktler

Vinterboet til vaktlene ble også feiet og rengjort, og klart til nye beboere. Logistikken er nemlig ikke bare, bare med flere slag fjørfe, unge og eldre, nye og gamle flokker. I begynnelsen av februar, klekket vi vaktelkyllinger. Av de var det ni som vokste opp, og som i går flyttet ut, i tillegg til den gamle vaktelflokken. Alt i alt har vi nå 43 vaktler. Påskeaften fikk vi jo hønsekyllinger, og i dag flyttet de inn i vaktlenes vinterbo, sammen med noen andre som dere også snart skal få møte. Der skal de få bo til fjørene har vokst ut, og de kan komme ut. Det kreves litt planlegging og tilrettelegging og få logistikken til å gå opp, men nå er vi i mål for denne gang i hvertfall.

Kyllinger lohman orpingtong

Damene på «låven» fikk byttet uthuset sitt med en ny vagle, og var også fornøyde med litt mer lys og plass rundt seg. Veslebonden tilbragte godt og vel en time sammen med dem i går, og nektet å komme ut av garden. Han hadde det riktig så festlig med å mate dem og klappe dem. Ja, eller i alle fall forsøke; det var ikke alle damene som var like fortrolige med en toårings liksom forsiktige fremtreden.

#damenepålåven

I tillegg ble marsvinenes sommerhus gjort klart til bruk, så bare det blir litt varmere drag i været, så skal ekteskapsproblemene få komme ut i frisk luft, de også.

Utebur marsvin/kanin

Da jeg først var i gang, så tok jeg en skikkelig opprydning på «låven» også, i alt rask og rot som hadde samlet seg gjennom vinteren. Dermed er vi klare for sommersesongen, så nå er det bare resten igjen!

Barn i bur veslebonden

I dag har veslekæll og husbonden dratt avgårde på Pappaleir. Veslekæll gledet seg veldig, og det tror jeg nok at pappa’n gjorde også. Veslebonden er igjen her hjemme sammen med meg, og som dere ser av bildet over, er alenemortilværelsen null problem! Alt er under full kontroll! (Han gikk frivillig inn, men ikke like frivillig ut.) Nå sover den lille mannen, og jeg har tenkt til å utnytte den sjeldne situasjonen at jeg kan kontrollere TV’n. Veslekæll mente at jeg burde passe på å se noe «jente-greier», «Elsa og Let it go og sånn», så jeg får vel se hva jeg finner, da?

Ha en strålende fin fredagskveld og helg!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics