Inspirasjon til sjølberging
Inspirasjon til sjølberging, hvor finner man den? I dette innlegget forteller jeg deg hvor jeg finner inspirasjon, og jeg deler også noen gode tips til hvor du kan finne inspirasjon til sjølberging selv.
Inspirasjon til sjølberging
Nå er det snart høst, og parallelt med at drivhuset på denne tiden egentlig skal tømmes for godsaker, skal det også saftes og syltes. Det er dessuten mye som frister i skauen av sopp og bær. Alt skal liksom gjøres på én gang, og samtidig skjer livet. Det er travle tider og lange dager, og likevel tenker man at man skulle gjort så mye mer.
Drivhuset blir en enkel jobb i år!
Les om det jeg ikke klarte HER
Inspirasjon til sjølberging kommer når som helst og fra hvor som helst. Ikke sjelden dukker den opp, gjerne på denne tiden av året, når jeg står begravd i arbeid og tenker at «det skulle jeg jammen også gjort»
Veldig ofte henter vi inspirasjon til sjølberging fra middagstallerkenen også. Det er lite som er morsommere enn å servere mat som er 100 % ureist! Når jeg kan servere ovnsbakte grønnsaker, for eksempel, med squash, tomater, gulrøtter, løk, poteter og paprika som er dyrket her på Fjellborg. Ved siden av har vi koteletter av sjølslakta gris, og kotelettene er glasert med honning fra biene. Sausen er kokt på kraft vi selv har kokt ut etter slakting, og smaksatt med hjemmelaget solbærsaft.
Det gir en helt egen følelse å spise mat man har laget helt selv, og sånn ordentlig fra bunnen av. Ureist mat smaker hele familien litt ekstra, og er en fest i seg selv nesten uansett hva det er; vi har jo klart det, helt selv! Den mestringsfølelsen er en inspirasjon til sjølberging i seg selv.
Tenk gjennom kostholdet ditt
Ekstra inspirasjon til sjølberging er det kanskje særlig når det mangler én eller to ingredienser på middagstallerkenen for at måltidet kan kalles helt ureist. Kan vi gjøre noe med det?
For deg som ønsker å være sjølberget, kan det være en god start å tenke gjennom kostholdet dit. Still deg selv noen spørsmål:
Hva spiser vi? Hva ønsker vi å være sjølberget på? Hvordan kommer vi dit?
Det nytter ikke å gape over alt på én gang. Det vet jo jeg også, selv om jeg har det med å klandre meg selv hver eneste høst. «Hvorfor sådde vi ikke ditt? Hvorfor gjorde vi ikke datt?» Samtidig er også denne årlige evalueringen hver eneste høst en god kilde til inspirasjon til sjølberging. Den setter jo fart på tankene, og gir nye ideer. Hva vil jeg ha på bordet neste år? Hva skal jeg så neste vår? Krever det noe spesielt?
Kreativ i travle tider
Det er jo klart at man er aldri så kreativ og idérik som når tiden ikke strekker til, og det er slettes ikke alle drømmer som blir til virkelighet. Likevel må man ha noe å strekke seg etter.
Inspirasjon til sjølberging henter jeg dessuten gjerne også i prosessen med å bearbeide det vi allerede har. Jeg husker godt det første året vi fikk så mye tomater at jeg måtte lage tomatsaus for å få nytte av dem, alle sammen. Da var det meg en gåte at jeg ikke hadde sådd basilikum det året. En urt vi ikke bruker så mye i det daglige, men som absolutt hører hjemme i tomatsaus. Du kan jo gjette hva jeg sådde samtidig som tomater året etter!
Slik henter jeg altså noe av min inspirasjon til sjølberging. Jeg lager, og jeg ser hva som mangler. «Repertoaret» i drivhuset og også i frukt- og grønnsakshagen her på Fjellborg har etter hvert blitt satt av oppdagelser gjort i slike prosesser.
Nysgjerrighet for inspirasjon til sjølberging
Nå er det jo ikke alltid slik at sjølberging er svaret på alt. Ikke alt som settes til livs i løpet av et år lar seg forsvare å dyrke eller sanke selv. Tid, plass, klima og evne, er noen viktige faktorer å ta hensyn til. Ikke minst behov. Det kan fort bli mye arbeid for lite; å dyrke sin egen chili dersom du bare bruker én chili hvert annet år, er kanskje ikke helt fornuftig bruk av tid. På den annen side, så kanskje kan du bytte til deg én fra noen som har, når du en sjelden gang har behov? Matadopsjon er et smart konsept!
Lurer du på hva matadopsjon er?
Ta en titt HER
Likevel; det er et poeng å ta et skritt tilbake. Få ett overblikk. Inspirasjon til sjølberging kommer nesten av seg selv, bare man kjenner sine egne behov. Dessuten er evnen til nysgjerrighet også en viktig kilde til inspirasjon til sjølberging:
Hvordan smaker dette? Kan det spises? Til hva smaker det? Kan det foredles på flere måter? Ha mot til å våge! I verste fall feiler du, men så lærer du i det minste hva som ikke går. Det kan også være nyttig kunnskap.
Viktigste kilde til inspirasjon
Men den aller viktigste inspirasjon til sjølberging ligger i naturen selv. Det er der maten finnes! Ta den i bruk.
Gå en tur i skauen. Hva finner du der? Gjennom året er det masse godt og spiselig å finne i skauen. Du kan jo begynne veldig enkelt: Ta med et spann på neste skautur og plukk tyttebær. Disse kan du røre og putte i fryseren. Vipps, så har du en sjølberget ingrediens ved neste kjøttkakemiddag.
Blåbær, einerbær, granskudd, kongler (!), sopp av mange slag, … Det gjelder bare å ha øynene åpne hvor man ferdes, så finner du inspirasjon til sjølberging nesten overalt.
Du trenger ikke gå så langt som til skauen heller. Å ha vekster som nesle og ryllik i hagen er slettes ikke uvanlig. Det er riktignok litt sent på sesongen nå for å få noe ut av det, men du kan jo kanskje bruke vinteren på å drømme deg vekk? Søke inspirasjon til sjølberging gjennom tanken på ville vekster i hagen og grøftekanten. Du kan jo ta en tur på biblioteket og låne bøker som tar for seg emnet?
Inspirasjon til sjølberging i det som er gammelt
Selv finner jeg også mye inspirasjon til sjølberging i gamle kokebøker. Spesielt Henriette Schønberg Erken vender jeg stadig tilbake til, etter at jeg var så heldig å få en av hennes mange kokebøker for en tid tilbake.
Min utgave av Stor Kokebok er fra 1932, og da hadde sjølberging en helt annen betydning for den enkelte enn i dag. Av den grunn er det også mange oppskrifter som er annerledes enn de man finner i moderne kokebøker. Å bla i denne 90 år gamle kokeboka er dermed en uvurderlig kilde til inspirasjon til sjølberging.
Det er ikke gjort over natta
Inspirasjon til sjølberging kan du med andre ord finne mange steder. I all beskjedenhet, så håper jeg jo du finner litt inspirasjon her på Hverdagen på Fjellborg også.
Husk imidlertid å være realistisk: Hva er mulig for deg å gjennomføre i ditt liv?
Hva kan du, med de ressursene du har tilgjengelig, være sjølberget på? Våg å drømme og våg å prøve. Enten så får du det til og kan nyte sjølbergingens goder, eller så lærer du noe. Begynn med én ting og fortsett med mer når du føler du har kontroll. Du blir ikke sjølberger over natta eller på én sesong.
Jeg har noen tips til deg som gjerne vil fylle matboden.
Se dem HER
Redusert sjølbergingsgrad
Her på Fjellborg gikk sjølbergingsgraden ned i år. Det skyldes i stor grad at det gikk så galt i drivhuset. Ikke spesielt inspirerende, kanskje, men det er en trøst å vite at det ikke bare er i vårt drivhus det har gått galt dette året. Jeg har hørt om flere.
Da gjelder det imidlertid ikke å miste piffen! Uår er ikke noe vi egentlig forholder oss til i vår tid, men det betyr jo ikke at de ikke eksisterer. For egen del lar jeg uåret tjene som ytterligere inspirasjon til sjølberging, for ved ikke å ha hjemmedyrkede tomater i år vet vi jo også hva vi går glipp av!
Neste år, da skal det bugne i drivhuset! Det klør allerede i fingrene etter å så, se det spire og å følge vekstene gjennom alle fasene fram til matbordet. Men først må vi gjennom en høst og en vinter. Jeg tar ikke det så tungt, egentlig. Vi trenger den tiden for å hente oss inn og til å lengte. Lengte etter en ny sesong for glede over det naturen gir oss.
Fortsatt tid
Det er forresten ikke helt over ennå heller. Vi skriver fortsatt august et par dager til, og september kan være både lang og fin. Fant du litt inspirasjon til sjølberging etter å ha lest dette innlegget, kan du jo smøre med deg matpakke og ta en tur i skauen etter blåbær? Nydelig tilbehør til havregrøten eller deilig syltetøy om du finner nok.
Lurer du på hvordan du lager syltetøy? Ta en titt på Hverdagen på Fjellborg sin lille Sylteskole!
Du finner den HER
Her ligger fokuset på tyttebær i ledige stunder. Fryseren er tom, og rørte tyttebær hører til på julaftensbordet sammen med ribbe og surkål. Jeg er spent på om det blir nok hodekål i grønnsakshagen til hjemmelaget surkål i år.
Inspirasjon til sjølberging
Ja, så som du skjønner kan du finne inspirasjon til sjølberging mange steder og på flere måter.
Hva inspirerer deg?
Hvis du vil ha flere tips til sjølberging og følge vår sjølbergingshverdag, kan du legge igjen e-postadressen din under. Da får du et varsel hver gang jeg poster et nytt innlegg her på Hverdagen på Fjellborg. Forhåpentligvis kan du kan deg inspirere av noe av det også.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: