Sommer på Fjellborg

Sommeren 2022 – takk skal du ha

Sommeren 2022 er bare timer unna å være historie. I dag er det siste august. Siste sommerdag. Ennå kan vi få noen fine, sommerlige dager, men naturen levner likevel ingen tvil.

Forandringer i lufta

Lufta er skarpere nå. Det merkes godt i kjøkkenet på morgenkvisten om vinduet har fått stå åpent gjennom natta. Fargene utenfor har også endret seg. Det ligger en begynnende varme i paletten samtidig som at sola treffer lenger inn i rommet enn for bare et par uker siden.

Høsten er på vei og det er forandringer i lufta.

Når vi nå står ved dette veiskillet tar jeg meg i å se like mye tilbake som framover. Høsten er fullpakket av spennende oppgaver og gjøremål her på Fjellborg som jeg absolutt ser fram til. Likevel må jeg liksom stadig kaste et blikk over skulderen for å se etter; hva vil jeg ha med meg videre fra sommeren 2022?

Sommeren 2022 varte en evighet

Sommeren 2022, ja. Jeg må smile litt for meg selv når jeg tenker på den, for det er altså utrolig hvor raskt minnene blir fordreid. Fortsatt skriver vi ikke september, men allikevel har sommeren 2022 vart en evighet. Vi var på sommerferie minst like lenge og vi badet masse!

Vi gjorde ikke det, vet du. Faktisk så var aldri mer enn føttene mine ute i Glomma denne sommeren. De fleste soldagene blåste bort, og båten som jeg gjorde så grundig arbeide på en gang på forsommeren fikk aldri vann under kjølen.

Sommeren 2022 ved Glommas bredd

Lurer vi oss selv ved å basere forventningene på fordreide minner?

Les min alvorsprat med meg selv HER

Et og annet kveldsbad ble det, altså, og vi var på sommerferie! Vi hadde seks netter i campingvogna helt på tampen av sommerferien, og hele familien var egentlig glade for at vi hadde spart ferieturen til slutten av ferien. Dermed ble liksom ferien belønningen for alt det som var litt kjedelig sommeren 2022.

Ikke minst var det følelsen ferieturen gav som var ferskest i minnet da sommerferien var over og hverdagen tok til. Dermed ble liksom opplevelsene fra uka på Sørlandet tillagt større vekt i minnet enn alle de dagene med nødvendige gjøremål som også krevde sitt av tid gjennom sommeren.

Livet på Sørlandet er ganske annerledes enn livet på Fjellborg

Campingvogna vår var på sin første tur siden 2019 i år.

Les HER

Sommeren 2022 har vært krevende

Ja, for det har vært krevende. Vi har et stort hus under restaurering, og denne sommeren har vært preget av tidspress. Å restaurere er en langdryg prosess. Taket tok vi tilbake i 2019. Vest- og nordveggen tok vi i 2020, mens halve første etasje innvendig, altså kjøkkenet og TV-stua, ble tatt i fjor. Sommeren 2022 har vært tiden for de to siste veggene ute, og med det har også tømreren, bedre kjent som husbonden, kommet i mål. Det har vært noen hektiske uker, for vi får maleren på besøk om bare noen uker, og før maleren kan gjøre jobben sin, må jo vi ha gjort vår!

Sommeren 2022 kledde vi huset ferdig

Sommeren 2022 har dermed vært preget av spikerslag, kappsag og maling. Vi skal ha malt to strøk før maleren tar tredje og siste strøk. I tillegg har det jo vært «alt det andre», og «alt det andre» er dyrestell, klesvask, luking, høsting, matlaging, … Hverdag, kort og godt. Også skal man jo faktisk skape hyggelige ferieminner med barna også. Barndommen skapes av noen få somre, sies det. Hvorvidt dét stemmer, er jeg ikke helt sikker på, men det er dumt å ta noen sjanser, ikke sant?

Alle tiders sommer

Spør du barna her hvordan sommeren 2022 var, vil de garantert svare at den var alle tiders. Én av dem vil kanskje huske at han kjedet seg litt også, men han har likevel vært mest aktiv av dem alle tre. Det kommer an på personlighetene også. Men barna har lekt masse med venner. De har hatt flaks denne sommeren med at det alltid har vært noen tilgjengelig. Besteforeldrene på to sider har hytter, og der har de vært på besøk flere ganger gjennom ferien.

Vi har hatt campingvogna på Skottevik. Der har de et fint basseng som vi har kost oss masse i.

De har badet masse, langt mer enn oss voksne. Is har vi vært rause med i sommer, og et par barneføtter har antakelig like kraftige træler som faren har i håndverkerhendene sine; skoene har stått parkert i gangen siden midtsommer.

Sommeren 2022 ved Glommas bredder

Vi har gått lei grillmat. Ingen husker sist de brukte bukser. Det har vært overnatting med venner, inne og ute. Speiderleir, skrubbsår, solskiller på brune barnekropper og solbleket hår.

Speiderleiren ble en våt affære!

Les mer i DETTE innlegget

Sommeren er vakrest i drømmene

Sommeren 2022 har hatt det meste om jeg ser det med mine barns øyne. Det er så lett å glemme når jeg ser den med mine egne, hvilket utgangspunkt jeg hadde for forventningene. En sommer er alltid vakrest i drømmene.

Sommeren er vakrest i drømmene. Sommer 2022

At jeg er en voksen med ansvar tillegges liten til ingen vekt når jeg utpå senvinteren og vårparten gjør meg noen tanker om sommeren som er i vente. Jeg glemmer helt enkelt at jeg fortsatt må vaske klær, lage mat, skifte på senger og støvsuge; det er jo uansett ikke en del av sommerminnene, så hvorfor forvente det?

Om jeg så tar bort alle de kjedelige voksentingene, så var jo sommeren 2022 alle tiders for oss voksne også! Det var ikke vekkerklokke. Det var litt slakk på både kosthold og leggetider. Vi fikk også solskiller og jammen også noen skrubbsår. Sommerben er på ingen måte forbeholdt barn.

Sommerben

Dessuten, når jeg virkelig tenker etter, så ble det ikke så dårlig med bading fordi vi ikke prioriterte det. Det var jo fordi det ikke fristet i vinden, eller også fordi vi var opptatt med andre fine ting de dagene været virkelig viste seg fra sin beste side.

Kan vi krysse av på ferielista?

Tar jeg en titt på lista jeg skrev før sommerferien, så ser jeg dessuten at vi kan krysse av for så å si alle de ti punktene der. Det ble riktignok dårlig med baking, men det var ikke fordi ungene spurte og mamma sa nei. Det var heller fordi vi valgte å gjøre andre ting, andre steder enn på kjøkkenet. (Men vi spiste kake, altså!)

Kladdkake med is og jordbær

Vi hadde planer for sommerferien – 10 ting vi ville gjøre

Se lista HER

Litt sånn umiddelbart vil jeg si at vi heller ikke lærte så mye nytt, men da tror jeg egentlig jeg ljuger. Du lærer noe når du står i gjørme til knes og flytter vann i bøttelenke når du er på leir. Du lærer noe når du finner nye venner på en ny lekeplass. Det er læring i ikke alltid å sette seg selv først, eller i å plastre sammen et skrubbsår på broren din. Det er klart vi har lært noe nytt!

Sommeren 2022, blåklokker

Kjære sommeren 2022

Kjære sommeren 2022: Du var faktisk ganske brukandes. Mye kunne vært bedre og mye kunne vært annerledes, men sånn er det med alt. Noen ganger må vi bare ta tingene for hva de er og se det gode i det vi har. Da kommer sommeren 2022 veldig bra ut! Du gav mange gode minner vi tar med oss inn i høsten og videre gjennom vinteren. Vi skal sitte der en kald januarkveld og mimre og si til hverandre «husker du da …». Det var jo det vi ville ha! Minner! Takk skal du ha.

Sommer 2022

Nei, vi sees ikke igjen, sommeren 2022. Du er flyktig, lik alle årstider. Kanskje er det derfor vi alltid gleder oss? Drømmer, lengter. Vi tar med oss det beste fra hver sesong og gleder oss til den neste. Om ¾ år er det sommer igjen, og drømmen er allerede påbegynt.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics