Hjemmelaget saft,  Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Tips og ideer

Fjellborgs sjokoladekake

I dag har jeg kjørt disiplinøvelse for familien. Som tre utsultede ulver har husbonden, veslekæll og veslebonden sirklet rundt meg på kjøkkenet. «Mamma? Kan jeg slikke bollen?» «Øh! Øh! Øh!» «Kan jeg ta de smulene?»

Jeg har bakt sjokoladekake i dag. Det dufter nystekt sjokoladekake i hele huset, og det er utrolig hvor medgjørlig den lukta gjør de tre kællæne jeg deler bo med. Kaka må de nok pent vente med å spise til i morgen, men veslekæll var fus på glasurbollen, og husbonden fant noen avskårne smuler han gumlet i seg. For veslebonden kunne det i grunnen være det samme, siden han ikke fikk lov til å gå løs på margarinpakka.

Bake på bestemorkjøkken

Denne sjokoladekaka har blitt et fast innslag på kakebordet i familien vår, og det er ikke et bursdagsselskap uten. Den er mild og rund i smaken så ungene også liker den godt, og den holder seg saftig lenge. Den er enkel å lage, og består av ingredienser jeg vil tro de fleste har stående. Jeg husker ikke lenger hvor jeg har oppskriften fra, men har dere lyst til å ha noe ekstra godt til kaffen i helga, så får dere oppskriften her. Vi kan jo kalle den Fjellborgs sjokoladekake?

200 gram margarin
4 dl sukker
4 egg
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
3 ss kakao
3 dl fløte

Margarin og sukker røres hvitt, før eggene tilsettes ett og ett. Bland deretter inn de tørre ingrediensene, før fløten tilsettes til sist. Ha røren i en smurt form, og stek på nederste rille i ca én time ved 175°C.

Sjokoladekakerøre

Personlig syns jeg kaken blir absolutt best når den stekes i randform, for da får den slik en saftig, sprø skorpe, og da trenger den heller ikke glasur. Når jeg baker i randform til kaffekosen, nøyer jeg meg som regel bare med et lett melisdryss over for syns skyld. Når det bakes til hjemmebruk, lar jeg dessuten kaka bare ligge i et linhåndklede på kjøkkenbenken, og da holder kaka seg fersk og god helt til det er tomt.

Nystekt sjokoladekake

Når kaka skal på kakebordet i et selskap, baker jeg den i springform, og deler den i to eller tre lag. Mellom lagene og på toppen, har jeg sjokoladeglasur etter følgende oppskrift:

200 gram mørk kokesjokolade
250 gram margarin
300 gram Philadephia Original
500 gram melis
2 ts vaniljesukker

Kokesjokoladen smeltes over vannbad, mens margarin og Philadephia røres luftig. Melis og vaniljesukker tilsettes litt og litt, før den smeltede kokesjokoladen røres inn til slutt. Ofte tilsetter jeg to, tre spiseskjeer med kakao også, både for en litt kraftigere smak, men også en litt mørkere glasur.

Kakebunn sjokoladekake

Man kan selvsagt gjøre kaka mer spennende også, med å velge et annet fyll. For eksempel gjør både appelsinmarmelade og bringebærmousse seg godt i sjokoladekake, men jeg går som regel for latmannsversjonen og smører på det samme i alle lagene både i og utenpå kaka. Da har ungene (og den allergiske mamma’n) et trygt og godt alternativ på kakebordet, uten skumle hemmeligheter som kan komme til å smake «æsj».

Fjellborgs sjokoladekake

Jeg er ikke så kreativ når det kommer til pyntingen, og denne kaka skal serveres i et minnesamvær etter en begravelse, så det var uansett ikke anledningen for et skikkelig kunsverk. Jeg syns imidlertid det er ille moro å bruke spiselige bilder når ungene har bursdag; da får en ellers enkel kake litt wow-faktor uten for mye innsats. Sjekk for eksempel ut traktorkaka til veslebonden HER.

Fikk du lyst på kake nå?
I morgen er det endelig fredag, så da kan du kose deg med god samvittighet!
Ha en fin kveld!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics