Birøkt

Sommerhonning til salgs

Biene på Fjellborg har produsert flittig i år. Nå har vi sommerhonning til salgs, og du kan få kjenne på årets unike smak av et rent naturprodukt fra Fjellborg.

Honningproduksjon

Du har kanskje sett dem? Enten i din egen hage eller i en grøftekant? Disse små summende vesenene som på sitt vis bidrar til ¾ av verdens matforsyning. Ganske utrolig, hva?

Her på Fjellborg ser vi dem stadig vekk gjennom våren og sommeren. Å stå under et blomstrende epletre i frukthagen her i midten av mai er en ganske merkverdig opplevelse. Uten den minste anstrengelse hører du det summe fra hundrevis, om ikke tusenvis, av bier. Det er lyden av arbeid.

Birøkt: Buckfastbie på epleblomsttrekk
Nå har vi sommerhonning til salgs på Fjellborg

En bikube har på sitt sterkeste rundt midtsommer opp mot 60-70 000 bier. Brorparten, eller søsterparten, burde vi kanskje heller si, består av arbeiderbier. De drar ut på trekk og høster nektar, blander den med et enzym som biene har, lagrer den i bikuben og tørker den ned. Siden, når biene har gjort sitt, kan birøkteren høste honningen.

Vil du være med å høste honning?

Kom HER, da

Vi deler gjerne honningen i to: Sommerhonning og høst- eller lynghonning.

Unik sommerhonning til salgs

Hva slags honning vi får, avhenger i all hovedsak av hva biene har trukket på.

Du har kanskje hørt om bringebærhonning? Lindehonning? Lynghonning? Det er dette som kalles for sortshonning, og det er når honningen er laget av nektar fra helt bestemte planter. Det et en krevende prosess som krever stor nøyaktighet og også tid.

Her på Fjellborg lager vi først og fremst sommerhonning. Det er honning biene har laget av alt de har trukket på fra vårens første flyveturer og til de fleste sommerblomstene har blomstret av inn mot midten av juli.

Hvilke blomster de har trukket på, og hvor mye nektar det er å hente hos hver av dem, påvirkes av naturen alene: Sol, regn, vind, fukt, tørke. Og – fordi dette er ulikt fra år til år, så får vi også en unik sommerhonning til salgs hvert år. Kult, ikke sant?

Sommerhonning til salgs. Fra biene på Fjellborg

Årets sommerhonning

På våre trakter hadde vi en lang tørkeperiode i tiden fram til Sankthans. Siden kom regnet og ble her.

Såpass tørt var det, at vi opplevde en skogbrann i et område vi ofte ferdes.

HER kan du lese om min natt som brannvakt

Værforholdene har definitivt påvirket ogsp årets sommerhonning; hva som har vært å trekke på og i hvilken mengde. Sammensetningen av nektar, det som er årets sommerhonning, er helt unik.

Honningen smaker – selvsagt – honning, men årets sommerhonning kan beskrives som rik på smak og konsentrert. «Den beste så langt», konstaterte husbonden.

Om noe, vil jeg gjette på at biene har trukket godt på blåbærblomster. De er kjent for å bruke lang tid på å krystallisere, og årets sommerhonning har stått lenge til røring for nettopp å krystalliseres.

Å røre honningen er noe birøkteren gjør for å unngå grovkrystallisering, noe som ville gitt honningen en konsistens av kroppsskrubb. Gjennom røringen bryter man krystallene som dannes. Resultatet blir en silkemyk honning som nærmest smelter på tunga, perfekt for å smøre på brødskiva.

Sommerhonning til salgs. Fra biene på Fjellborg

Vil du bli bedre kjent med biene våre og lære mer om birøkt?

Ta en titt HER

Sommerhonning til salgs

Nå er honningen ferdigrørt, og vi har deilig sommerhonning til salgs.

Vil du sikre deg et glass eller flere av årets sommerhonning fra Fjellborg, så har du nå sjansen. Bare til deg selv? Eller kanskje også til noen andre? (Julen nærmer seg.)

Biene på Fjellborg bor få meter fra Glommas bredd i utkanten av Sarpsborg, og de trekker på markblomstene i engene rundt, på fruktrærne og i frukt- og bærhagene i området og i elvebakkene, i tillegg til det de finner i skauen som omringer oss på flere kanter. Ingenting – så vidt meg bekjent – utsatt for sprøytemidler og menneskelig påvirkning.

Sommerhonning til salgs. Fra biene på Fjellborg

Årets sommerhonning er et rent naturprodukt med en unik smak for akkurat denne sommeren og er tappet i glass à 450 gram.

Pris per glass er kr 125. Ved forsendelse kommer emballasje kr 20 og porto etter takster i tillegg.

Betaling skjer via Vipps da jeg foreløpig selger honningen vår som hobbyprodusent. Birøkten er imidlertid registrert hos Mattilsynet og jeg har eget produsentnummer som matprodusent.

For bestilling, benytt skjemaet under. Oppgi antall glass og om du ønsker honningen tilsendt eller vil avtale for henting/levering. Har du ytterligere spørsmål? Ta kontakt HER.

Honningetikett

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics