Bigården i juli
Situasjonen i bigården nå i juli er krevende. Det er smått med honning, masse regn og det er en kritisk fase for vinterbiene som nå er under produksjon. La oss ta en titt.
Ikke bienes sommer
Jeg prøver å være forsiktig med å klage på været nå på sommeren. Jeg tar regn og nordavind hvilken dag som helst framfor fire måneder med tørke og langt over tredve varmegrader. Sommeren 2018 står fortsatt for meg som et mareritt i minnet. Likevel, som birøkter, så er det ikke mye å rope hurra for om dagen.
Biene våre er plassert i det som kan kalles innlandsklima i Østfold. Med unntak av en periode i mai har været vært preget av regn, lave temperaturer, mye vind og enda mer regn. Det påvirker også bigården nå i juli. Som man reder ligger man, heter det seg jo, og akkurat nå tror jeg biene for det meste binger Bien Maja på storskjerm mens de ligger og gomler honning. Hva annet skal de finne på i regnværet? Noen arbeidsledige trekkbier henger bakpå «røkehjørnet», men ellers er det stille og rolig.
Har du lyst på noe godt i regnværet, kanskje?
Prøv DISSE honningsnurrene
Ja, for biene har vanskelig for å ferdes ute når det regner. Når vingene blir tunge av regn klarer de ikke å få den nødvendige oppdriften for å holde seg i lufta. Da blir de sittende inne, og mat må de jo ha. Da spiser de honning, for det er nå engang det de lever av. Uttaket er større enn innskuddet, og det bærer regnskapet preg av for øyeblikket.
Dårlig år for sommerhonning
Det er et særdeles dårlig år for sommerhonning i år. Det gjelder for biene på Fjellborg og det gjelder for store deler av landet. Ikke er det stort å gjøre med det heller. Det mest konstruktive man kan gjøre, er i grunnen å reflektere litt over konsekvensene for matfatet vårt, som følge av det klimaet vi har skapt oss. Naturlige svingninger finnes selvsagt, men nå er det noe mer i lufta.
Bigården i juli er normalt sett preget av mange tunge løft når jeg røkter biene. Normalen i min bigård er at jeg har minimum fire skattekasser fulle av honning på hver eneste bikube. Noen har også fem. I år har jeg seks skattekasser til sammen, fordelt på de fem bikubene. Kassene er i beste fall halvfulle og står egentlig på for ingen annen grunn enn å sikre at dronninga har god nok plass til å legge egg i de to kassene som utgjør yngelrommet. I utgangspunktet hadde de hatt plass til det lille de har av honning i yngelrommet.
Fordi det er så lite honning har jeg også valgt å droppe slynging av sommerhonning i år. Ikke bare blir det veldig mye jobb for lite for meg som birøkter, men vinninga vil også gå opp i spinninga på alle måter. Biene har egentlig ikke mer honning enn det de trenger til eget forbruk nå, så om jeg skulle høstet den til mitt bruk, hadde jeg måttet fôre biene. Da hadde jeg risikert i praksis å måtte betale for å selge honning, og det regnestykket klinger dårlig i ørene på en som egentlig er utdannet økonom. Da får biene beholde honningen selv, og jeg klare meg med det jeg har igjen fra tidligere år.
Bigården i juli
For øvrig er bigården i juli fortsatt en hektisk arbeidsplass. Selv om det ikke er all verdens å høste av nektar ute, så er det like fullt nok å gjøre for bifolket. Det er nå i juli og august at vinterbiene produseres. Følgelig er det viktig at jeg som birøkter følger godt med på at biene har tilstrekkelig med både honning å pollen i kubene nå. Pollenet, særlig, er en viktig proteinkilde for yngelen.
Vil du være med i bigården?
Trykk HER
Vinterbiene er de som skal holde bifolket i live gjennom vinteren. Derfor må de også ha en god start på livet for å ha best mulig forutsetninger for å klare nettopp det. Vinterbiene skiller seg fra «sommerbiene» ved at de har en litt annen fettsammensetning i kroppen. De lever dessuten lenger.
Mens en vanlig bie lever i omtrentlig to måneder, skal vinterbiene holde det gående fra nå og helt til ynglingen er i gang igjen i vårutviklingen og neste generasjon bier er underveis i kuben.
Ny dronning i bigården i juli
Nettopp av hensyn til produksjonen av vinterbier er jeg også smått bekymret for den ene bikuben min. Der har biene selv bestemt seg for et dronningskifte, men litt i seneste laget for mine birøkternerver. Dronningen har krøpet, det har jeg sett ved at dronningcellen er brutt ut av, men jeg har ikke sett henne enda. Forhåpentligvis har hun vært ute på parringsutflukt når jeg har besøkt kuben.
Ja, for det tar litt tid fra en dronning kryper, til hun er kjønnsmoden, parret og i gang med å legge egg. Selv om høsten synes langt unna for deg og meg, så er den ikke det i bigården i juli. Der er, som du skjønner, allerede planleggingen av vinteren godt i gang. Vil den nye dronninga rekke å produsere nok vinterbier mens det ennå er tid?
Nysgjerrig på dronningavl?
Da kan du lese mer HER
Her snakker vi bekymringer en stakkar aldri trodde hun ville ha her i verden, men vipps så ble hun birøkter og så bekymrer man seg for sånne ting. Om en bidronning får parret seg i tide for vinteren og sånn. Du må så gjerne hviske «nerd» mens du leser – jeg er så hjertens enig!
Men, slik er altså situasjonen i bigården nå i juli. Det er lite honning, bier som binger serie og ei dronning på flørter’n. Nå håper vi bare på et godt lyngtrekk, også sitter vi nok på fasit om en måned, halvannen.
Vil du få med deg flere oppdateringer fra biene på Fjellborg? Eller bare hverdagen? Husk at du kan abonnere på bloggen via e-post eller også godta varsler fra siden her for å få beskjed når nye innlegg publiseres.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg