Begynne med bier?
Har du lyst til å begynne med bier? Da syns jeg du skal lese dette innlegget. Her kommer noen innspill fra en fortsatt forholdsvis fersk birøkter.
Fersk birøkter
Og når jeg skriver forholdsvis fersk birøkter, så betyr det at jeg nå er på vei inn i min femte sesong med bier. Det gjør meg til noe så nært som selvgående, men fortsatt mangler jeg tilstrekkelig med sesonger til å kalle meg erfaren.
Hva som er en erfaren birøkter kan vel forresten diskuteres. I møte med biene er det nemlig biene og naturen selv som er de regjerende. Til syvende og sist handler det vel kanskje mest om hvor mange ulike situasjoner du har støtt på i bigården. De forskjellige utfordringene som kan møte deg i bikuben, de mange kombinasjonene av vær og vind, sommer og vinter.
Men, når jeg nå råder deg som har lyst til å begynne med bier til om å lese akkurat dette, så handler det kanskje aller mest om at jeg har det nokså ferskt i minnet hva det vil si å være nettopp fersk.
Begynne med bier?
Enten så har du gått i lengre tid og lurt på om du kanskje skal begynne med bier, eller også er det noe som nylig har vekket interessen din. For mitt vedkommende var det lenge bare en tanke om noe som kanskje, muligens lå langt fram i tid. Men, så skjer livet og mulighetene åpenbarer seg.
Nysgjerrig på hvordan birøkt ble min bane?
Ta en titt HER
Jeg vil si at det gjelder for bier som det gjør for unger: Det passer aldri å skaffe seg dem. I den betydning at det alltid er mer du kanskje kunne tenke deg å gjøre eller få på plass før du skaffer dem. Være seg bier eller unger. Skaffer du deg bier, skaffer du deg ansvar!
Det høres kanskje brutalt, men jeg syns likevel ikke du skal la deg skremme dersom du lurer på om birøkt kanskje kan være noe for deg. Se det heller som en utfordring til deg selv.
Uansett om det ender med en bigård eller ei, så gir det deg muligheten til å gjøre opp status over hverdagen. Kan hende kommer du enkelt fram til det resultat at du har mer enn nok tid. Like sannsynlig er det at en allerede full kalender står i veien for å følge drømmen. Da er det kanskje på tide å gjøre noen grep?
Her på Fjellborg er birøkten en del av sjølbergerhverdagen. Det er også nøysomhet!
Les mer HER
Hva bør du tenke på før du begynner med bier?
Ønsker du å begynne med bier, er det en del ting du bør tenke gjennom.
Dette med tid er det aller første. Birøkt er sesongarbeide. Fra vårutviklingen starter i mars/april og til biene vintres inn i september, må du ha tid til å se til biene minst én gang i uka. Når det er såpass ofte, handler det ikke om at biene ikke overlever uten en birøkter, men hyppige tilsyn er det beste verktøyet du har for å unngå trøbbel. Sverming er ikke kult, for det skjer aldri når det passer.
Også birøktere tar ferie, altså. Men, da bør du kanskje på forhånd ha tenkt gjennom hvordan du skal skaffe deg en avløser.
Følgelig vil jeg også anbefale at du undersøker mulighetene for å bli del av et nettverk av birøktere der du bor. Ta kontakt med Norges Birøkterlag og finn ut hvorvidt det finnes et lokalt birøkterlag i nærheten. Å være medlem av et slikt er alfa og omega. Der treffer du andre birøktere med erfaring på ulike nivåer og kan dra veksler på verdifull kunnskap. Ja, for at birøktere er et hjelpsomt folk, vil du garantert erfare.
Mulighetene for en mentor bør du også undersøke, dersom du vurderer å begynne med bier. Det er nesten like ufravikelig som behovet for å delta på et nybegynnerkurs. Du kommer ikke langt som birøkter utelukkende ved å være boksmart. Å ha en som kan veilede deg i det praktiske er en stor fordel!
Et godt tips om du vil begynne med bier
Er det én ting jeg gjerne skulle gjort annerledes da jeg selv var helt fersk birøkter, så er det tempoet. Jeg tok nybegynnerkurs vinteren 2021 og fikk mine første to bifolk i mai samme år. Vurderer du å begynne med bier, syns jeg også du skal vurdere å gi det litt mer tid enn hva jeg gjorde.
I disse dager begynne de lokale birøkterlagene å invitere til nybegynnerkurs. Meld deg for all del på, men bruk den påfølgende bieseongen på å forberede deg. Undersøk gjerne mulighetene for å bli med en birøkter i ditt lokallag gjennom sesongen, men bruk sesongen etter nybegynnerkurs til å skaffe deg utstyr og ha alt klart til biesesongen året etter. Det er min påstand at det vil spare deg for masse stress.
Hva består egentlig en bikube av?
Se det HER
Har du også vært så heldig å få følge en mer erfaren birøkter gjennom denne sesongen, skaffer du deg knagger til å henge kunnskapen fra nybegynnerkurset på. Så kan du friske opp med litteratur gjennom neste vinter. Dermed har du enda mer ballast når du står der med din første bikube neste år.
Jeg vet at iveren er stor når du står der med masse ny kunnskap du gjerne vil sette ut i livet. Likevel blir opplevelsen av å begynne med bier så mye bedre om det ikke er preget av stress og en følelse av å være konstant bakpå. Bruker du tid på forberedelsene, betaler det seg senere!
Har du råd til å begynne med bier?
Et annet viktig spørsmål du må stille deg selv dersom du ønsker å begynne med bier, er om du har økonomi til det. Birøkt er en kostbar hobby å komme i gang med.
Når du først har utstyret på plass er det ikke så veldig mye mer du trenger. Likevel trenger du mer enn et bifolk til kr 5 000 og en birøkterdrakt til kr 2 000. Jeg har snakket med mange birøktere som har følt seg lurt når de har blitt forelagt hva det koster å komme i gang.
Med fare for å generalisere og å dra alle under samme kam, så tror jeg ofte at svaret på spørsmålet om kostnader påvirkes av hvor lenge noen har drevet med birøkt. Har du drevet med bier i førti år er det klart at du kanskje ikke tenker så mye på hva det kostet å komme i gang den gang da. Prisene har dessuten endret seg mye. Ikke minst er det kanskje lett å huske på alt man faktisk trenger, for man har det jo tross alt.
Hvilket personlig utstyr har birøkteren med i bigården?
Få en oversikt HER
Litt mer konkret hva som koster og hvor mye, skal jeg ta for meg i et eget innlegg neste uke. Men, at du må påberegne i alle fall kr 50 000 er ikke en overdrivelse.
Har du spørsmål?
Å begynne med bier er på ingen måte en hobby man kaster seg på uten å ha tenkt gjennom sakene først. Ikke bare handler det om tiden din og pengene dine. Det handler også om levende vesener som fortjener at du tar arbeidet som birøkter seriøst. Bier er faktisk vårt minste husdyr.
Med det sagt, så syns jeg ikke du skal la deg skremme. Du vil aldri kunne vite helt sikkert før du har prøvd. Det er heller ikke slik at «én gang birøkter, alltid birøkter». For veldig mange av oss, så absolutt, men det er også lov å finne ut etter en stund at dette kanskje ikke var noe for deg likevel. Kanskje er det noe du skal drive med for livet? Kanskje er det bare for en tid.
Det viktigste er uansett at du tenker grundig gjennom hvorvidt du kan påta deg det ansvaret det er å være birøkter slik livssituasjonen din er i dag. Kommer du fram til at du kan det, så anbefales det på det varmeste – selv av en allergisk birøkter som meg selv.
Lurer du forresten på om det å være birøkter lar seg kombinere med familielivet?
Les mine erfaringer HER
Skulle du ha spørsmål rundt det å være birøkter eller å begynne med bier, så er du hjertelig til å ta kontakt med meg HER. Du kan også abonnere på bloggen eller også godta varsler fra siden her, så får du med deg alt jeg publiserer om både bier og annet med én gang. I tiden framover nå vil jeg dele en rekke innlegg som omhandler nettopp det å begynne med bier.
Og – mens du venter, kan du kanskje ha glede av å lese et innlegg jeg har skrevet om hvordan det faktisk er å være fersk birøkter? Du finner det HER.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg