Småkaker og Prosjekt Henriette Påskespesial
Før jul skal sju slag småkaker i hus, og det er slettes ikke vanskelig å finne oppskrift på en eneste en av dem. Til påske er det dårligere stelt i kakeboksene. Ja, med mindre det ikke er igjen noen krumkaker fra jul, da. Hvorfor, egentlig?
I gamledager
Når jeg leser de gamle Evi Bøgenæs-bøkene mine dannes det et bilde av fulle kakebokser rundt i de fleste hjem også utenom julehøytiden. I alle fall der det fantes et menneske med ansvaret for husholdningen som tok sitt arbeide høytidelig.
Når jeg blar i Stor Kokebok og ser at ikke mindre enn et helt kapittel er viet bakst og småkaker, aner det meg at Evi Bøgenæs ikke bare farer med fjas når det stadig etterspørres kaker til kaffen når en frier kommer på besøk.
Etter at jeg satte i gang Prosjekt Henriette har jeg grublet litt på det der. Hvorfor det er sånn, at vi nå bare fyller kakeboksene til jul?
Har du gått glipp av Prosjekt Henriette?
Jeg forklarer mer HER
Tradisjoner og økt tilgang
For det første tror jeg det handler om at julen, kanskje mer enn noe annet, er veldig tradisjonspreget. Det har gjort at julebaksten har overlevd de kommersielle kreftene. Vi er aldri så opptatt av barndommens minner som akkurat rundt juletider, og da vil vi nok gjerne ha en berlinerkrans selv om de aller fleste kanskje heller foretrekker en sjokoladeknupp.
Det er jo heller ikke til å komme fra at vi har økt tilgang på det aller meste i dag. Også mat, og derunder søtt. Og det er masseproduksjon. Hvorfor skal noen bruke timesvis på småkakebakst når det bare er å rive med seg en pose potetgull i butikken, melkesjokoladen koster en slikk og ingenting, og kjeks er på billigsalg?
Sånn var det jo ikke tidligere. Selv ikke da jeg vokste opp var det slik. Da var Mariekjeks en fest og godterier forbeholdt lørdager. Tenk da bare hvordan det var på 30-, 40- og 50-tallet! Likevel var sikkert ikke folk stort mer annerledes da enn nå, og satte nok pris på litt søtt titt og tett, da også.
Fest på en hverdag er et fint begrep, syns jeg.
Les mer HER
Og der gjetter jeg på at småkakene kommer inn i bildet: Enkelt, det meste relativt billig om du kunne avse en klatt smøt og litt sukker – og søtt.
Jeg takker kakene
Men nå skal du også høre, for ved siden av Prosjekt Henriette har jeg hatt et annet prosjekt gående så langt i år: I et stappmett øyeblikk i romjula erklærte jeg meg for godtefri fram til påskeaften og påskeegg. Lørdagskaker og bursdagskaker skulle være tillatt, i tillegg til en dessert nå og da, men godterier har vært – og er fortsatt – fy, fy.
Det har vært null stress! Og jeg mistenker at kakene og dessertene skal ha mye æren! Litt nå og da til gitte anledninger i stedet for altfor mye, altfor ofte. Og du og du som jeg har nytt de munnfullene! Gjerne flere ganger, for når man er glad i å glede seg blir det mange gleder, skal jeg si deg. «Hva skal jeg lage? Blir det godt? Aj, aj, aj, se den oppskriften der! Kjenn lukta!»
Lørdagskake er et begrep på Fjellborg.
Oppskrifter på et utvalg finner du HER
Det snakkes dessuten gjerne om tomme kalorier, og nå skal ikke jeg påstå at sjokoladekake er særlig næringsvettig, men at du blir mer mett av et sjokoladekakestykke enn tilsvarende mengde kalorier i smågodt? Det tror jeg nok.
Småkakene skal få sin renessanse
Men, tilbake til småkakene! Påsken er jo allerede godt i gang før påskekjerringa flyr forbi med påskeegg. Det nytter jo ikke med store, mektige kaker hver dag gjennom hele påska heller, og da var det at jeg kom til å tenke på småkakene i Stor Kokebok. Ja, for vi vil jo ha litt ekstra påskekos her selv om det ikke er fri flyt av Freia hver eneste dag.
Mon om ikke jeg kunne bake litt småkaker til påske? Akkurat som før jul? Som tenkt, så gjort. Jeg har ikke klinket til med sju slag på rappen, men en tre, fire forskjellige slag småkaker har det blitt. Såpass ble det raskt, for de fikk jo ben å gå på.
Nå er jo påsken langt fra over, men jeg kan allerede nå fastslå at dette var suksess. Vi gjentar dette neste år, det er sikkert og visst.
Men, det som også er sikkert, er at det blir småkaker lenge før den tid også. Ja, for selv om det snart er ei lita lomme for påskegodterier når påskeaften kommer, så syns jeg erfaringene så langt i år har vært så gode at jeg ønsker å fortsette i det sporet. Helt godtefritt skal jeg ikke erklære husholdningen, for vi skal være normale folk, men søtt med litt mer hold i liksom? Det har jeg trua på!
Småkaker veien til måtehold?
Jeg er bare ei landens jente, så hva vet vel jeg, men at vi også vet mer om hva vi får i oss tror jeg er en fin bonus. Det er ingen ukjente ingredienser i appelsinkaker i alle fall, eller i havremakronene.
Dessuten holder det med én småkake eller kanskje tre, så er vi fornøyd når kaffekoppen serveres attåt. Kroppen skriker ikke etter mer for hver munnfull. Ungene er også fornøyd med ordningen; de elsker kaker alle tre.
Ikke alt var bedre før, men småkaker hadde de nok mer av før, og det kunne jeg likt. Jeg har en historie om sagogryn på lager til deg som vi får ta siden, men vi lever allerede litt i 1932 her på Fjellborg, så hvorfor ikke adoptere småkakene også?
Oppskrifter på småkaker
I all beskjedenhet håper jeg jo at du ble litt fristet nå til å prøve det samme. Derfor skal jeg de neste dagene kjøre en liten Prosjekt Henriette Påskespesial og dele en del av småkakeoppskriftene med deg.
De er godt egnet til kaffekoppen nå i påska, men skulle du ha andre planer enn å bake i påska er oppskriftene like gode etter påske også. Disse har jeg bakt:
Appelsinkaker
Havremakroner
Madeleines
Kanelkaker
Vil du være sikker på ikke å gå glipp av oppskrifter eller annet fra Hverdagen på Fjellborg, så kan du jo legge igjen e-postadressen din under her og få en beskjed rett i innboksen når nye innlegg publiseres her på Hverdagen på Fjellborg. Husk at du også kan godt varsler fra siden, så får du umiddelbar beskjed når det kommer noe nytt.
Du kan jo også prøve deg på eggehvitekaker?
Oppskrift finner du HER
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
6 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: