Prosjekt Henriette

Madeleines – saftig munnfull

Madeleines er ikke et smaksrikt fyrverkeri, men utgjør det perfekte, lille ekstra attåt en kaffitår. En saftig munnfull blant småkakene. Oppskriften får du her.

Enkel matlaging

Når det kommer til matlaging er jeg fryktelig tradisjonell i den forstand at jeg liker å bruke kjente ingredienser. Når det kommer til småkaker liker jeg også at det er sånt som jeg har i skapet. Det senker terskelen for faktisk å sette i gang.

Madeleine er en slik kake. Den består av fem ingredienser, og har jeg ikke minst fire av dem i hus er det kritisk for mer enn småkakenes skyld.

Madeleines småkaker fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Ei lita finte

Madeleine hadde imidlertid ei lita finte, fant jeg ut da jeg leste gjennom oppskriften før jeg fant fram bakebollen.

«… i små, smurte og melete, riflete former.»

Oj. Åssen skulle dette gå? Samtidig jublet jeg, for endelig kom sandkakeformene mine til sitt bruk. De har dessverre ikke vært for mye i arbeid i mitt eie, men nå øyner jeg en endring.

Sandkakeformer kan brukes til mer enn Sandaker

Har du ikke riflet former, så bruk vanlige muffinsformer. Det funker like godt. Og du? Liker du muffins så liker du Madeleines!

Madeleines

Du trenger

250 gr. flormelis
250 gr. hvetemel
250 gr. smør
8 egg
1 spiseskje vaniljesukker

Slik lager du Madeleines

Sukker irøres litt efter litt eggene, vispes godt i 1 time, irøres det siktede hvetemel og det smeltede, avkjølede smør. Røren fylles i små, smurte og melete, riflete former og stekes ved svak varme lyse gulbrune.

Husmoras anmerkninger

Det er lov å bruke sunn fornuft. «Vispes godt i 1 time»? Visper du for hånd kan det nok godt tenkes at en time er nødvendig. Bruker du maskin, så visp til det er ordentlig luftig.

Madeleines hever ikke nevneverdig, så du kan trygt fylle formene fulle før steking.

Svak varme kan jo være så mangt. Jeg stekte Madeleines på 180° på over- og undervarme i 8-9 minutter. Øynene er imidlertid et bedre mål en klokka når kakene skal stekes lyse gulbrune.

Hadde jeg hatt bekymringer for å få småkakene ut av formene, så ble de gjort til skamme så snart kakene var avkjølt. Madeleines var slettes ikke vrien å ha med å gjøre og slapp formen umiddelbart da jeg snudde den opp ned.

Madeleines er en god munnfull

I motsetning til mange andre småkaker er Madeleines slettes ikke tørre. Det gjør at de nok har en litt begrenset holdbarhet om du ikke oppbevarer dem i fryseren, men på den annen side så baker vi jo ikke småkaker for at de skal ligge over i lange tider.

Madeleines småkaker fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Umiddelbart kan nok Madeleines synes litt kjedelig på smak. Kunne de gjort seg med noen dråper romessens? Sitrus? Det kan godt tenkes, men jeg oppdaget raskt at de tjener sitt formål akkurat som de er også: Attåt en kaffekopp blir de akkurat den gode munnfullen de antakelig er ment å være. Du vet, det lille ekstra.

Og med det så føyer også Madeleines seg inn i rekka av varme anbefalinger i Prosjekt Henriette.

Madeleines småkaker fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Dette innlegget er en del av Prosjekt Henriette Påskespesial:
Småkaker og Prosjekt Henriette Påskespesial
Appelsinkaker
Havremakroner

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics