Prosjekt Henriette

Appelsinkaker

Appelsinkaker er nesten for juks å regne i Prosjekt Henriette, for jeg har bakt dem før. Når de nå likevel får være med, så er det jo for at de var så gode at de måtte bakes igjen! Dessuten hører jo appelsiner til påska – også i småkakene.

Alt skal nyttes

Påska er jo appelsinenes høytid. Over én kilo appelsiner spiser visstnok hver og en av oss i påskedagene, og en appelsin er saftig og god. Men, hva gjør vi med skallet?

Det går som regel rett i søpla. Har man kompost er jo det vel og bra, men har man en Stor Kokebok av Henriette Schønberg Erken finner man også langt flere forslag for bruk av appelsinskall.

Ikke så rart, kanskje, med tanke på at appelsiner var sjelden vare og attpåtil under importbegrensning helt fram til 1936. Da utnytter man hele appelsinen når man først har fått tak i dem.

Appelsinkaker, Prosjekt Henriette

Én mulighet for appelsinskallet er å ha det i appelsinkaker. Søte, små munnfuller med smak av sitrus og påske. Perfekt for å utnytte appelsinskallet – perfekt til en kopp sterk kaffe. Enkle å lage er de også:

Appelsinkaker

Du trenger

6 egg
½ kg sukker
125 gr. appelsinskall
450 gr. hvetemel

Slik lager du appelsinkaker

Eggene og sukkeret slåes ½ time. Appelsinskallene fries for alt hvitt, skjæres i fine, små strimler og røres i eggene. Det siktede mel has i, umiddelbart før kakene settes i ovnen. Platen smøres, belegges med hvitt smurt papir; deigen settes med teskje på platen i små, runde kaker. Stekes lysegule.

Husmoras anmerkninger

Første gang jeg lagde appelsinkaker gjorde jeg pliktoppfyllende som oppskriften bad meg gjøre med skallet. Det viste seg imidlertid at det å renskjære appelsinskall på den måten er nær en dags arbeide. Finn heller fram et råkostjern og riv appelsinskallet inn til det hvite. Bruk den siden av jernet som gir de minste skrellene.

125 gram appelsinskall tilsvarer omtrent fire appelsiner.

Appelsinkakene flyter litt ut under steking, så sett dem ikke for tett. Hva «stekes lysegule» angår, så stekte jeg mine på 200° i 5-6 minutter på over- og undervarme.

Appelsinkaker,  Henriette Schønberg Erken

Oppskriften gir en raus porsjon, så du kan godt vurdere å halvere den og likevel ha mer enn nok til kakeboksene dine.

Småkakesnadder

Det er liksom ikke like stor spenning knyttet til småkakebaksten som til middagene i Prosjekt Henriette. Kaker er jo alltid godt!

Appelsinkakene er intet unntak. Kan hende er det nettopp appelsinskallet som gjør det, men jeg tenker på dem som typiske påskekaker selv om de selvsagt kan bakes året rundt.

Ikke alt er suksess i Prosjekt Henriette. Tomatsuppe, for eksempel.

Les om den HER

Her på Fjellborg får de i alle fall bli en del av påsketradisjonene, servert til en kaffitår i solveggen eller når naboen titter innom for en hyggelig prat.

Og – selv om en halv porsjon kan være mer enn nok, så kan du like gjerne bare gå for en hel med det samme, for appelsinkakene forsvinner fort ut av boksen. Prøv bare selv, så skal du se!

Appelsinkaker

Dette innlegget er en del av Prosjekt Henriette Påskespesial:
Småkaker og Prosjekt Henriette Påskespesial

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics