Prosjekt Henriette

Kokosmakroner

Kokosmakroner er kjapt å lage, perfekt når du har eggehviter til overs og en alle tiders smakfull gave i julen. Om ikke du heller vil ha alt selv, da?

Spis opp maten

I dag er ukas Prosjekt Henriette virkelig i Henriette Schønberg Erkens og tidligere tiders ånd. I kjøleskapet har det nemlig en tid nå stått en boks med eggehviter. Da jeg bakte berlinerkranser tidligere i julestria trengte jeg jo bare plommene, og det har ved et par andre anledninger også blitt noen hviter til overs.

Kokosmakroner i Prosjekt Henriette fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Vil du også lage berlinerkranser?

Du finner dem HER

Nå er jo eggehviter noe som holder seg lenge i kjøleskapet, men så forsøker vi også etter beste evne å bruke opp det som er av rester nå før jul. Det blir nemlig mer enn nok å fylle kjøleskapet med når jula først står for døren. Da er det godt med all den ledig plass vi kan avse.

Jeg har et par faste, gamle travere jeg tyr til når jeg har hviter til overs. Jeg hadde imidlertid ikke tålmodighet for marengs i dag, og eggehvitekaker hører liksom ikke med i jula, syns jeg. Kokosmakroner, derimot, det er kaker for jul her på Fjellborg. Mon tro om Henriette hadde en oppskrift der?

Eggehvitekakene er også fra Stor Kokebok.

Du finner dem HER

Kokosmakroner i Stor Kokebok

Selvsagt hadde Henriette Schønberg Erken en oppskrift på kokosmakroner. Den var til forveksling lik den jeg har i den håndskrevne kokeboka mi etter tante Synnøve (som vel egentlig var bestemors tante), men likevel ikke, så jeg bestemte meg for å prøve.

Tante Synnøves kokosmakroner bakte jeg alltid i julegave til oldemor hvert år siden hun syntes de kakene var så gode. Etter at hun døde for syv år siden har imidlertid kokosmakroner forsvunnet ut av sortimentet vårt, men det er mer av prioriteringer enn for noe annet. Så, da jeg nå hadde noen hviter til overs, ja, da satte jeg Henriettes kokosmakroner på prøve.

De tar ikke mange minuttene å lage, så de gikk fint an å smette innimellom alle andre gjøremål som står på dagsordenen fire dager før jul. Kanskje mangler du en liten julegave til noen du ennå ikke har funnet noe til? Da er disse midt i blinken! Siden de heller ikke er full av julesmaker tåler de fint å «stå i kø» litt også, når boksene med julekaker skal tømmes.

Julebakst i Prosjekt Henriette

Oppskriften, rett fra Stor Kokeboks 1932-utgave, får du her:

Kokosmakroner

Du trenger

5 eggehviter
250 gr. flormelis
250 gr. kokosmasse

Slik lager du kokosmakroner

Hvitene vispes stive og blandes med sukker og kokosmasse. Settes med teskje på smurt plate; trykkes lett sammen og stekes lysegule ved jevn varme.

Jeg stekte mine ved 180° på over- og undervarme i omtrent 10 minutter. Har du, som meg, rester, så kan du veie inn eggehvitene og tilpasse oppskriften etter mengden du har. Én eggehvite er ca. 40 gram.

Bevegelig målstrek

Og med kokosmakroner, så ble det ytterligere ett slag julekaker på Fjellborg, men hvem teller? Det viktigste er tross alt at vi slipper å kaste mat! Når matrester kan forvandles til kaker, ja, da er det ingen her i hus som klager, i alle fall!

Den bevegelige målstreken jeg skrev om litt tidligere i desember går, med andre ord, begge veier.

Les mer HER
Kokosmakroner i Prosjekt Henriette fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken

Men, nå holder det med julebakst. Ikke er det flere matrester som skal brukes heller, så da tror jeg vi sier oss i mål på matsiden før jul. Nå gjenstår det bare å spise opp alt sammen, og det tror jeg jammen også vi skal komme i mål med. Ja, for selv om det har blitt mange slag i år, har vi justert porsjonene basert på tidligere års erfaring.

Å justere porsjonen kan jeg forresten røpe at jeg gjorde med kokosmakronene også. Jeg hadde nemlig bare tre eggehviter igjen, så det ble akkurat nok til en liten boks kaker i perfekt munnfullstørrelse. Og apropos, så tror jeg jammen at jeg skal ta en nå, til kaffekoppen, mens jeg ser over lista mi for hva som gjenstår, kvelden før kvelden før kvelden før …. øh.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics