Kokosmakroner
Kokosmakroner er kjapt å lage, perfekt når du har eggehviter til overs og en alle tiders smakfull gave i julen. Om ikke du heller vil ha alt selv, da?
Spis opp maten
I dag er ukas Prosjekt Henriette virkelig i Henriette Schønberg Erkens og tidligere tiders ånd. I kjøleskapet har det nemlig en tid nå stått en boks med eggehviter. Da jeg bakte berlinerkranser tidligere i julestria trengte jeg jo bare plommene, og det har ved et par andre anledninger også blitt noen hviter til overs.
Vil du også lage berlinerkranser?
Du finner dem HER
Nå er jo eggehviter noe som holder seg lenge i kjøleskapet, men så forsøker vi også etter beste evne å bruke opp det som er av rester nå før jul. Det blir nemlig mer enn nok å fylle kjøleskapet med når jula først står for døren. Da er det godt med all den ledig plass vi kan avse.
Jeg har et par faste, gamle travere jeg tyr til når jeg har hviter til overs. Jeg hadde imidlertid ikke tålmodighet for marengs i dag, og eggehvitekaker hører liksom ikke med i jula, syns jeg. Kokosmakroner, derimot, det er kaker for jul her på Fjellborg. Mon tro om Henriette hadde en oppskrift der?
Eggehvitekakene er også fra Stor Kokebok.
Du finner dem HER
Kokosmakroner i Stor Kokebok
Selvsagt hadde Henriette Schønberg Erken en oppskrift på kokosmakroner. Den var til forveksling lik den jeg har i den håndskrevne kokeboka mi etter tante Synnøve (som vel egentlig var bestemors tante), men likevel ikke, så jeg bestemte meg for å prøve.
Tante Synnøves kokosmakroner bakte jeg alltid i julegave til oldemor hvert år siden hun syntes de kakene var så gode. Etter at hun døde for syv år siden har imidlertid kokosmakroner forsvunnet ut av sortimentet vårt, men det er mer av prioriteringer enn for noe annet. Så, da jeg nå hadde noen hviter til overs, ja, da satte jeg Henriettes kokosmakroner på prøve.
De tar ikke mange minuttene å lage, så de gikk fint an å smette innimellom alle andre gjøremål som står på dagsordenen fire dager før jul. Kanskje mangler du en liten julegave til noen du ennå ikke har funnet noe til? Da er disse midt i blinken! Siden de heller ikke er full av julesmaker tåler de fint å «stå i kø» litt også, når boksene med julekaker skal tømmes.
Oppskriften, rett fra Stor Kokeboks 1932-utgave, får du her:
Kokosmakroner
Du trenger
5 eggehviter
250 gr. flormelis
250 gr. kokosmasse
Slik lager du kokosmakroner
Hvitene vispes stive og blandes med sukker og kokosmasse. Settes med teskje på smurt plate; trykkes lett sammen og stekes lysegule ved jevn varme.
Jeg stekte mine ved 180° på over- og undervarme i omtrent 10 minutter. Har du, som meg, rester, så kan du veie inn eggehvitene og tilpasse oppskriften etter mengden du har. Én eggehvite er ca. 40 gram.
Bevegelig målstrek
Og med kokosmakroner, så ble det ytterligere ett slag julekaker på Fjellborg, men hvem teller? Det viktigste er tross alt at vi slipper å kaste mat! Når matrester kan forvandles til kaker, ja, da er det ingen her i hus som klager, i alle fall!
Den bevegelige målstreken jeg skrev om litt tidligere i desember går, med andre ord, begge veier.
Les mer HER
Men, nå holder det med julebakst. Ikke er det flere matrester som skal brukes heller, så da tror jeg vi sier oss i mål på matsiden før jul. Nå gjenstår det bare å spise opp alt sammen, og det tror jeg jammen også vi skal komme i mål med. Ja, for selv om det har blitt mange slag i år, har vi justert porsjonene basert på tidligere års erfaring.
Å justere porsjonen kan jeg forresten røpe at jeg gjorde med kokosmakronene også. Jeg hadde nemlig bare tre eggehviter igjen, så det ble akkurat nok til en liten boks kaker i perfekt munnfullstørrelse. Og apropos, så tror jeg jammen at jeg skal ta en nå, til kaffekoppen, mens jeg ser over lista mi for hva som gjenstår, kvelden før kvelden før kvelden før …. øh.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg