Prosjekt Henriette

Fastelavnsboller à la Henriette

På søndag er det fastelavn. Da er det klart jeg måtte ta en kikk i Stor Kokebok etter oppskrift på fastelavnsboller! Jeg fant, jeg fant.

Fastelavn

På søndag er det fastelavn. Det markerer fra gammelt av den siste festdagen før fastetiden og når det er fest er det klart at det må boller til!

Fastelavnsboller er for meg et av de første vårtegnene. For påske følger faste, og når påske kommer er det vår.

Fastelavnsboller fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken. Prosjekt Henriette

Vi har alltid fastelavnsboller til fastelavn her på Fjellborg. Tidligere år har jeg alltid benyttet den faste bolleoppskriften min og så bare pisket vanlig krem av kremfløte. I år bestemte jeg meg imidlertid for å gjøre det litt annerledes. Ja, for det kunne jo tenkes at også Henriette Schønberg Erken bakte fastelavnsboller i sin tid?

Jeg baker som regel diabetesvennlige boller når jeg baker boller.

Oppskriften finner du HER

Og så sannelig! Årets fastelavnsboller er hentet fra Stor Kokebok. Jeg ble nesten svimmel da jeg skulle lage dem, for det var jo på ingen måte bare å smelle sammen en bolledeig og piske litt krem. Nei, her måtte jeg til og med ta valg: Fyll nummer 1, 2 eller 3? Vanlige fastelavnsboller eller sammensetting?

Jeg gikk for vanlige boller, med bollefyll nummer to, fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:

Fastelavnsboller

Du trenger

½ l. melk
850 gr. hvetemel
60 gr. gjær
100 gr. sukker
200 gr. smør
1 teskje kardemomme

Slik lager du fastelavnsboller

Melet siktes, irøres sukker og kardemommen, smøret smuldres inn og den lunkne melk med gjæren tilsettes litt efter litt; deigen arbeides 1/4 time. Deigen heves ½ time, arbeides derefter til like store, runde boller, som settes på smurt plate, heves ½ time. Oversmøres med vispet egg eller melk og stekes i ikke for varm ovn.

Jeg stekte bollene midt i ovnen på 220° varmluft i 10 minutter.

Fastelavnsboller, fylte

Deig og behandlingsmåte som ovenfor. Av bollene, som er laget nokså store, skjæres et rundt lokk. Litt av bollen uthules med forsiktighet, og heri fylles følgende krem:

  1. 2 dcl. fløte
    30 gr. søte mandler
    30 gr. sukker
    20 gr. smør
    3 eggeplommer
    1 knivsodd salt

    Fløten, de skåldede, finhakkede mandler, sukker, smør, salt og de vispede eggeplommer vispes koldt sammen i gryten, settes over ilden, røres stadig i til kremen tykner. Slåes op, og når den er kold, has ca. 1 spiseskje i hver bolle, som settes i stekeovnen i 10 minutter. Ovnen må ikke være meget varm.
  2. 200 gr. søte mandler
    150 gr. flormelis
    1 spiseskje koldt vann.

    Mandlene skåldes, males , irøres sukkeret og den stivvispede eggehvite. De stekte boller deles i to, fylles med mandelmassen, legges sammen igjen, holdes varme i varmeskap. Mandelmassen kan utrøres med 1 ½ dcl. stivvispet fløte før den fylles i bollene.

    Her har åpenbart korrekturen sviktet, for det står ingenting om hvor meget eggehvite som skal vispes. Jeg tok utgangspunktet i vanlig marengs og brukte tre eggehviter basert på oppgitt mengde flormelis.
  3. 2 ½ dcl. melk
    50 gr. sukker
    50 gr. smør

    Melk, sukker og smør gis et opkok, fylles i de overskårne boller; serveres varme.
Prosjekt Henriette

God fastelavn

Også har vi juksa litt da, og har prøvesmakt fastelavnsbollene allerede. Det måtte vi jo, for å kunne dele oppskriften her på Hverdagen på Fjellborg før søndag! Ja, for du bør virkelig prøve disse fastelavnsbollene. De var skikkelig gode, og det var spennende med litt annet fyll enn vi har hatt tidligere også.

Jeg valgte marengsvarianten til våre fastelavnsboller, men utelot mandlene. Det var først og fremst et valg basert på preferansene til flertallet (les: ungene). Hadde det vært flere voksne til bords hadde jeg nok laget en porsjon med skåldede, malte mandler også. Uansett var konklusjonen klar: Marengs er bedre enn krem i fastelavnsboller!

Som alltid har jeg laget en melkefri variant her hos oss. Slik må det være når vi har en melkeallergiker i hus, men resultatet ble like godt. I stedet for smør brukte jeg melkefritt margarin og havredrikk erstattet melken. For melkeallergikerens skyld er det jo også fint med marengsfyllet; det blir likt for alle.

Fastelavnsboller fra Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken. Prosjekt Henriette

Heldigvis for oss spiste vi ikke opp alle bollene på én gang. Resten har vi lagt i fryseren til – nettopp: Fastelavn. Da blir det bollefest – på morsdagen. Det gledes!

Trenger du noen tips til morsdagsgaver?

Det får du HER

Har du tradisjoner for fastelavnsboller?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics