Prosjekt Henriette

Små bakepulverkavringer

Jeg har bakt små bakepulverkavringer etter Henriette Schønberg Erkens oppskrift. Er de like bra som vanlige kavringer? Menneskefolket på Fjellborg har talt.

Mamma?

Forleden dag må du tro det var en blid gutt som kom hjem fra skolen. Først og fremst var han jo blid for at skoledagen var over, men etter en tur innom matboden gikk smilet nesten rundt. «Mamma, har du bakt kavringer?»

Veslebonden har spurt etter nettopp det noen ganger i det siste. Han er så forferdelig glad i kavring med melk på som et mellommåltid etter skolen eller til kveldsmat. Og endelig hadde mamma hørt hans bønner og fylt opp boksen.

Små bakepulverkavringer fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Jeg har jo allerede prøvd én oppskrift på kavringer fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok, og det er jo klart de andre også må prøves! Det er i hvertfall tre til som jeg har sett. Denne uka falt valget på små bakepulverkavringer, som – selvsagt – har bakepulver som hevemiddel i stedet for gjær.

Fikk du med deg sist gang jeg bakte kavringer i Prosjekt Henriette?
Få et gjensyn HER

Små bakepulverkavringer

Du trenger

750 gr. hvetemel
225 gr. sukker
250 gr. smør
2 dcl. melk
1 egg
5 toppede teskjeer bakepulver

Vil du lage en melkefri variant? Erstatt smør med melkefri margarin og melken med havredrikk.

Slik lager du små bakepulverkavringer

Melet siktes, heri smuldres smøret; sukker og bakepulver irøres, melken og egget blandes og røres i, eltes raskt sammen til en hård deig, trilles ut til små runde boller, som settes på smurt plate og straks stekes i varm ovn. Bollene skjæres over, mens de er varme, og tørres ved svak varme.

Jeg stekte mine på 220˚C i ca. 15 minutter og tørret dem ved 100˚C i en drøy time.

Små bakepulverkavringer fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Dommen fra 2025

Først og fremst må jeg jo si at små bakepulverkavringer var et langt mer overkommelig prosjekt enn kavringer bakt med gjær. Ikke for at de var så kompliserte heller, men gjær tar tid. Det gjør ikke bakepulver. I sannhetens navn jukset jeg litt og brukte eltemaskinen min til å gjøre jobben, men desto lettere var det jo!

Jeg hadde akkurat tatt kavringene ut av stekeovnen etter tørring da husbonden kom inn på kjøkkenet. Allerede her kunne egentlig den endelige dommen falt. Han måtte nemlig til slutt jages vekk fra stekebrettet for at det i det hele tatt skulle bli noe igjen å legge i boksen!

Etter hans mening var de langt bedre enn de andre kavringene vi har hatt i hus. Ikke så rart, kanskje? De inneholder jo tross alt en kvartkilo sukker! Nå skal jeg ikke henge ut familiemedlemmer her, men enkelte er ekstremt glad i søtt!

Veslebonden gav de små bakepulverkavringene samme dom som pappa’n. Det har allerede vært et grovt innhogg i beholdningen, så det spørs nok om ikke en ny vending må bakes allerede før høstferien. Og skulle du fortsatt lure? Små bakepulverkavringer anbefales veldig varmt. Vår kjære Henriette og 1932 leverte igjen!

Små bakepulverkavringer fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

På søndag kommer jeg til å dele en liten Prosjekt Henriette-blunder i nyhetsbrevet som sendes ut hver søndag klokka 10. Har du ikke meldt deg på enda? Gjør det her, og husk å bekrefte at du vil motta e-post fra Hverdagen på Fjellborg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics