Prosjekt Henriette

Ikke glem kokebokas gleder

Ikke glem kokebokas gleder og gode smaker i den stadige jakten på noe nytt. Det som har vært godt én gang er det antakeligvis én gang til!

I glemmeboka

Denne uka kom torsdagen litt brått på, det skal jeg innrømme. Henriette-dagen. Som oftest har jeg jo en ny oppskrift å presentere på torsdager. Ja, eller ny og ny. Det er vel kanskje å dra litt på når kokeboka jeg henter oppskriftene fra er utgitt i 1932, men også dette handler jo om øyet som ser.

Ja, for mye av det jeg i årenes løp har prøvd meg på i Prosjekt Henriette har jo vært nytt for meg og familien min. Det som kan hende var vanlig hverdagskost for en familie som vår på midten av tredvetallet, har over et par generasjoner i mange tilfeller gått litt i glemmeboka.

Bakgrunnen for Prosjekt Henriette var jo å undersøke hvor vidt disse rettene hører hjemme i glemmeboka eller om de fortsatt bør få ha sin plass på fest- og hverdagsbord den dag i dag. Av over hundre (!) oppskrifter prøvd, så er det vel knapt så vi kan telle på én hånd det som ikke har smakt.

Ananas fylt med jordbærkrem i Prosjekt Henriette Schønberg Erken, Stor Kokebok

Ananas med jordbærkrem burde være et must på sommerens festbord!
Du finner oppskrift HER

Og hele veien har det gått framover. I alle fall på bloggen. Aldri har en oppskrift vært presentert mer enn én gang. På kjøkkenet mitt har en hel del blitt laget opptil flere ganger, men i dag tenkte jeg å slå et slag for at man ikke skal glemme kokebokas gleder i den stadige jakten på noe nytt.

Ikke glem kokebokas gleder

Ja, for det er litt typisk oss mennesker det å være på konstant søken etter noe nytt. Noe spennende. Noe mer enn det vi allerede har. Nysgjerrighet er vel og bra, det, og det er heller ikke noe feil med å utvide horisonten. Men i jakten på den neste favoritten, så ikke glem den gamle heller, da!

Og akkurat det der kom jeg til å tenke på i dag da jeg innså at det er Henriette-dagen og jeg ikke har rukket å prøve noe nytt. Ja, nå hadde det for den del ikke vært så mange å lage noe nytt til heller. I dag var faktisk første gang vi var fulltallige til middag på over fjorten dager!

Men altså: Ikke glem kokebokas gleder! En kokebok er ikke som en annen bok du pløyer gjennom fra perm til perm og tenker «ferdig med den». Det er noe å ta fram igjen og igjen. En skatt som gjemmer gleder, sorger, fest, hverdag og tradisjoner.

Camilla Skår, forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg og Prosjekt Henriette. Stor kokebok i hverdagen
Ikke glem

Med så mange oppskrifter prøvd som i Prosjekt Henriette, så er det noe å ta av på en travel dag som jeg vet at funker. Det er noe å hente fram for en dag jeg vil gjøre noe litt ekstra for de rundt meg. Jeg vet om oppskrifter som alle rundt bordet jubler over og jeg vet hvilke oppskrifter jeg skal ty til når restene i kjøleskapet hoper seg litt opp.

Når det er sommer

Det syns jeg faktisk er en fin ting nå om sommeren. Når lysten til husarbeid kanskje er enda lavere enn ellers og spørsmålet om hva vi skal spise til middag er nesten umulig å besvare.

Skulle du være svar skyldig der, så prøv omeletten jeg presenterte i forrige ukes Prosjekt Henriette.
Du finner den HER

Deilig sommermiddag

Men, for å dra det litt inn, da, så var det også da jeg tenkte i de banene at jeg kom til å tenke på fjorårets sommer i Prosjekt Henriette. Da lagde vi is gjennom hele sommeren! Ikke glem kokebokas gleder, skriver jeg, men vil samtidig legge til: Ikke glem Stor Kokeboks mange oppskrifter på god is!

Vaniljeisen i Stor Kokebok er både god og enkel å lage.
Du finner oppskrift HER

Og når jeg må minne meg selv på det, så er det kanskje ikke så dumt å si det høyt her på bloggen heller? For det var i sannhet en skatt. Særlig for oss som har en melkeallergiker i hus. Det åpnet seg en ny, liten verden for ham. Men denne skatten; tenk om den skulle bli glemt? Bare for at man stadig vil ha mer. Noe nytt.

Ikke glem kokeboka

Nå er det ikke sånn at Prosjekt Henriette stopper her, og jeg tenker at vi har prøvd nok. Nei. Det er fortsatt mer enn nok uprøvd å ta av. Også i sommer vil jeg prøve noe nytt, men jeg vil også huske på å hente fram noen gamle travere. Ja, for hva var vel poenget med Prosjekt Henriette om jeg skulle konkludere en oppskrift med å være for god for glemmeboka, bare for å skrive den inn på neste ledige side?

Georginekake med vaniljekrem og jordbærsyltetøy

Henriette Schønberg Erken skrev en kokebok som skulle dekke alt man kunne komme til å trenge i en husholdning. Det har hun, etter mitt skjønn, lykkes med i særdeleshet. Da gjelder det også å bruke den kunnskapen som er forvart mellom de to permene. Igjen og igjen. Ikke glem kokebokas gleder!

Til isen er det også godt med sjokoladesaus. Selv det har Henriette en oppskrift på!
Du finner den HER

Ja, og om det ikke er Stor Kokebok du har stående i kjøkkenhylla di, så kanskje har du en annen, gammel traver som har fått støve ned litt for lenge. Fisk den fram i sommer og lag noe du vet funker. Så slipper du å bruke ferien din på å prøve og feile.

Jeg høstet en ny vending med jordbær i kjøkkenhagen i går. De tror jeg jammen min sann skal få gå i en ny vending med jordbæris. Det ble en favoritt i fjor sommer, og da ville det jo være for galt om ikke den skulle havne i iskremskåla i år også?

Vil du ha oppskriften på frisk, fin og enkel jordbæris?
Du finner den HER

Jordbær-is fra Stor Kokebok. Enkel hjemmelaget is. Ikke glem kokebokas gleder

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics