Prosjekt Henriette

Prosjekt Henriette i Familien

Denne uka kan du finne Hverdagen på Fjellborg og Prosjekt Henriette i Familien! Mitt ønske om å bringe Stor Kokebok fram i lyset igjen er i ferd med å gå i oppfyllelse.

Prosjekt Henriette i Familien

Siden januar 2023 har jeg hatt et prosjekt gående her på Hverdagen på Fjellborg. Ja, kanskje det faktisk er mer riktig å si i Hverdagen på Fjellborg. Prosjekt Henriette har i alle høyeste grad fått bli en del av hverdagen vår. Til tider kan nok ungene her grine litt på nesen over alt mutter’n setter på bordet av «gamle greier», men egentlig er vi så glad i Henriette Schønberg Erken her, alle sammen, at det nesten føles naturlig å holde av en plass til akkurat henne rundt kjøkkenbordet når vi skal spise.

Bak kulissene når Prosjekt Henriette i Familien. Høne og Camilla Skår

Prosjekt Henriette har gitt mange morsomme stunder, smakfulle opplevelser, nye retter på middagslista. Framfor alt har Prosjekt Henriette – så langt – vært enormt lærerikt. Henriette Schønberg Erken har kan hende gått ut av tiden, men kokebøkene hennes burde så absolutt forbli.

Da Prosjekt Henriette hadde fulgt oss et år, skrev jeg en oppsummering av hva det hadde gitt – så langt.

Du kan lese den HER

Derfor syns jeg det er innmari stas at selveste Familien, Norges tredje største ukeblad, nå har skrevet en reportasje om dette. Tenk det! Prosjekt Henriette i Familien! Jeg er stolt og rørt, men først og fremst ydmyk. At denne store damen, men sin enorme betydning for husstellsaken og norske husholdningers kosthold, skal få enda noen spaltemeter fordi ei enkel husmor på 36 har gjort kokeboken hennes til et prosjekt.

Hønene, Muusi og Camilla Skår

Bak kulissene

Jeg ble intervjuet like før jul og hadde en fin samtale med journalist Siri Walen Simensen. Det var kanskje først under dette intervjuet at jeg virkelig forstod hvilken betydning Prosjekt Henriette har hatt i hverdagen vår. Det er nemlig det fine med å få noen spørsmål utenfra! Man liksom tvinges til å tenke gjennom saker man ellers kanskje ikke reflekterer så mye over.

En av innsiktene jeg fikk var hvordan Stor Kokebok faktisk har bidratt til å redusere matsvinnet vårt.

Les mer HER

Å få omtalt Prosjekt Henriette i Familien har forresten vært lærerik på flere måter. Bildene delt i reportasjen har jeg nemlig tatt selv. Én ting er å ta bilder til bruk på en nettside, noe ganske annet i en ukebladsreportasje. De siste par månedene har du kanskje merket en endring i bildene brukt her på bloggen også? Det er rett og slett lærdom, og jeg arbeider stadig med å forbedre meg slik at du som leser skal få en enda bedre opplevelse når du besøker Hverdagen på Fjellborg.

Bak kulissene når Prosjekt Henriette i Familien. Høne og Camilla

Å ta bilder til reportasjen var forresten ikke bare, bare, rett før jul. Julen skulle nemlig ikke synes på bildene! Det er ikke lett å ta bilder i et kjøkken med vinduer på tre sider, uten at julestjernene skal vises, skal jeg si deg. Attpåtil var det jo mørkt halve døgnet. Husbonden brukte følgelig et par formiddager på å koble opp og ned julebelysningen i vinduene våre!

På dette bildet, for eksempel, sniker julepynten seg fram likevel. Ser du den? I Familien har de heldigvis klart å klippe vekk det jeg ikke glemte. I en haug utenfor kameraets synsvidde ligger alt jeg hadde ryddet vekk av pynt.

Camilla Skår, baker kokosmakroner

På bildet her baker jeg kokosmakroner.

Oppskrift finner du HER

Mer Prosjekt Henriette

At Prosjekt Henriette går sin gang vet du jo allerede. Så sent som i går postet jeg en ny oppskrift som har gjort stor suksess her på Fjellborg.

Hjemmelagde kavringer? Det er mulig og enkelt.

Se bare HER

Om du holder Familien eller ikke vet jeg ikke, men jeg håper at du har lyst til å lese om Prosjekt Henriette i Familien som nå er ute. Jeg syns selv, i all beskjedenhet, at det ble en veldig fin reportasje om både Stor Kokebok, men også hverdagen vår her på Fjellborg.

I fjor høst ble jeg intervjuet i P1+ om livsstilen vår.

Du kan høre intervjuet HER

Selv om det er litt skummelt å skulle synes sånn, så syns jeg det er innmari fint at Prosjekt Henriette kan synes. Det er noe jeg virkelig har trua på, og jeg håper og tror at det ikke er det siste vi har sett til Henriette Schønberg Erken og Stor Kokebok. Det er nemlig for godt stoff – i dobbel betydning – til å bli glemt! Og når jeg får tilbakemeldinger som denne i innboksen min, ja, da tror jeg det går bra:

«For ein skatt eg oppdaga i dag etter å ha lest om deg i bladet Familien. Tusen takk, hadde det ikke vært for den reportasjen så hadde aldri den boken blitt brukt her hos meg. (…) Nå skal den få hedersplass på kjøkkenet mitt.»

Jeg håper Stor Kokebok får tilbake hedersplassen i flere kjøkken i tiden framover.

Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932 er til god hjelp for å redusere matsvinn. Prosjekt Henriette

Og om du lurer på om Stor Kokebok aktuell i dag, er svaret et rungende ja. Kanskje mer enn noen gang. Ikke minst i hverdagen som sjølberger. Å dyrke sin egen mat er jo også noe flere og flere får øynene opp for, i tillegg til å redusere matsvinnet.

Har du en utgave på kjøkkenet ditt?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics