Prosjekt Henriette

Kylling med tomat

Kylling med tomater ser ved første øyekast ut til å være en spennende rett. Både hvitvin og auberginer står på listen over ingrediensene. Stod den til forventningene? Det finner vi ut av i denne ukas Prosjekt Henriette!

På menyen i romjula

«I denne ukas Prosjekt Henriette» er forresten en sannhet med en liten modifikasjon. Faktisk stod kylling med tomater på menyen så langt tilbake som i romjula her på Fjellborg. Det er bare det at bildene har vært holdt tilbake fra offentligheten, så å si, fram til reportasjen i Familien om Prosjekt Henriette var publisert. Derfor får du denne retten servert, så å si, først nå.

Husmora, Camilla Skår, på Fjellborg. Prosjekt Henriette

Prosjekt Henriette er omtalt i Familien nr. 4, 2024

Du kan lese mer HER

Det trengtes nemlig en del bilder til reportasjen, og da var det så mye som passet å knipse med denne retten i produksjon.

Kylling med tomat fra Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Det som også passet godt var noe litt lettere middagsmat enn ribbe, medister, svinestek og pinnekjøtt midt i romjula. Vi gledet oss riktig til å kaste oss over kylling med tomater. Magert kjøtt, smakfulle grønnsaker og rett og slett bare noe helt annet. Fint for å bruke opp rester av brun saus var det forresten også.

Kylling med tomater

Vi kan vel like godt fastslå, først som sist, at kylling med tomater ble en skuffelse. I alle fall for oss voksne som hadde sett fram til et deilig avbrekk fra fet julemat. Det fikk vi jo også, men auberginer og hvitvin til tross, så var vel dette egentlig først og fremst en rett for barna.

Husmora, Camilla Skår, på Fjellborg. Prosjekt Henriette

Ja, for selv om det var mange andre ingredienser på lista også, så var det tomatpureen som ble den dominerende. Litt mildere ble den selvsagt, tynnet ut av brunsaus og vin som den var. Likevel ville nok husbonden og jeg aller helst beskrive kylling med tomater som kylling nedsausa i ketchup!

Og ketchup er godt, det, men når vi først skal ha kylling til middag er det andre smaker vi heller vi ha i munnen sammen med den enn ketchup.

Kylling med tomat fra Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok i Prosjekt Henriette

Visste du at ketchup også var en ting på Henriette Schønberg Erkens tid?

Se HER

Ikke i min villeste fantasi kan jeg se for meg at dette var en slager på middagsbordet i 1932 heller? Jeg har det for meg at kylling på tredvetallet var langt fra så dagligdags som det er i dag. Om og når de først fikk tak i en, så skulle man da tro at selv den gang ville de ha den servert med noe mer smakfullt en tomatpuré? Ikke et vondt ord om tomatpuré, for så vidt, men av alle de andre gode kyllingoppskriftene i Stor Kokebok, så kan ikke kylling med tomater ha vært førstevalget.

Men kylling i cocotte, for eksempel? Nydelig!

Du finner den HER

En del av Prosjekt Henriette

Men, det er klart, at dette er jo også en del av Prosjekt Henriette. Det å finne de rettene som ikke får bli med ut av 1932 og inn i nåtiden. Kylling med tomat er nok, dessverre, en av de rettene. Ikke for at det ikke var spiselig, for det var det. Men av alt som er godt, så var ikke denne retten god nok, rett og slett.

Ja, for når det finnes så mye god mat til her i verden, så ser jeg ingen som helst grunn til å servere det som bare er «greit nok» til middag. I alle fall ikke når det finnes noe som er bedre og som dekker det samme behovet for næring. Da kjører vi på med det som er best! Livet er for kort til «greit nok» når man attpåtil skal gjøre seg litt flid med måltidet.

Kylling à la Cardinal er også en kjempegod rett fra Stor Kokebok.

Du finner den HER

Kylling med tomater krevde jo dessuten en drøy desiliter med hvitvin. Nå er jeg egentlig verken raus eller gjerrig med vin, for at vi hadde hvitvin i huset skyldtes vel mer tilfeldigheter enn noe annet. Resten av flaska står vel faktisk, når jeg tenker meg om, fortsatt i kjøleskapet nå, ni uker senere, så det flyter jo ikke akkurat over her. Den flaska hadde antakelig gjort seg bedre som støvsamler i kjelleren fortsatt, enn å drukne sitt innhold i tomatpuré.

Kylling med tomat fra Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok i Prosjekt Henriette

Men, nok om den saken. Å bruke mer tid på kylling med tomater tror jeg rett og slett ikke vi gidder? I stedet ser vi framover, mot ny uke og nye oppskrifter i Prosjekt Henriette. Nå er det kanskje på høy tid med en dessert snart?

Mens du venter på en ny dessert i Prosjekt Henriette, så kan du jo nyte de vi allerede har prøvd?

Sånn som DENNE, DENNE eller kanskje DENNE?

Husk at du kan abonnere på bloggen eller godta varsler fra siden, så er du sikker på å få med deg siste nytt fra Prosjekt Henriette og alt jeg ellers deler av stort og smått på Hverdagen på Fjellborg. Du finner også Hverdagen på Fjellborg i sosiale medier.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics