Prosjekt Henriette

Fødselsdagskringle

«Tom» for sukat og helt på ekte skrapa for rosiner, men fødselsdagskringle? Dét fikk veslebror og jeg laget likevel – i Prosjekt Henriette.

Bakehjelp

Den faste leser av Hverdagen på Fjellborg har antakelig ikke latt det gå seg hus forbi at veslekæll fylte år i går. Det hadde ikke veslebror heller!

Gikk du glipp av det?

Se HER, da, eller HER også til og med HER
Fødselsdagskringle i Prosjekt Henriette med Stor Kokebok

Han hadde fri fra barnehagen i går, bare fordi at derfor, og etter å ha sendt storebrødrene på skolen gikk vi på kjøkkenet for å bake fødselsdagskringle.

Å bake er veldig gøy, og selv om det i praksis ikke egentlig er en tomannsjobb, så syntes likevel veslebror at han var usedvanlig flink da han fikk både sukker og havremelk i bakebollen. Hva skulle mamma ha gjort uten sin lille hjelper?

Veslebror deltar i Prosjekt Henriette og er flink til å hjelpe til med å bake

Amputert fødselsdagskringle

Fødselsdagskringle står nevnt under Baking i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok. Det er en god stund siden jeg merket meg den og gjorde regning med å lage den i forbindelse med veslekælls bursdag.

Etter å ha stappet innpå kremkaker og mektige sjokoladekaker hele helga og deretter rester, så jeg for meg at når onsdagen – og bursdagen – kom, så ville vi være mer enn forsynt på skikkelige kaker. Da var det bedre med gjærbakst!

Dessuten hadde Henriettes fødselsdagskringle helt vanlige ingredienser i seg. Sånt som er viden kjent også i våre dager og som alltid er i skapet.

Veslebror deltar i Prosjekt Henriette og er flink til å hjelpe til med å bake
«Jeg er flink til å pensle, for det har jeg lært av kokken vår i barnehagen!»

Trodde jeg. Sukat hadde jeg for lengst bestemt meg for å sløyfe. Min gammelmodighet til tross: Sukat får andre spise. Rosiner, derimot, det glir godt ned, og er noe vi alltid har. Trodde jeg.

Det viste seg, gitt, at rosiner er det flere som liker. Og: At ikke alle er like nøye på å si fra når det er tomt. Eventuelt: Høre etter og ikke minst huske det som blir sagt, når noen ymter frampå om at rosinboksen er tom.

Fødselsdagskringle likevel

Nuvel. Veslebror og jeg vet råd, vi, selv om matboden er kjemisk renset for både det vi ikke vil ha i og det vi vil ha. Vi hadde nemlig …

… sjokoladeknapper!

Melkefri sådan, og etter kjapt å ha rådført meg med fireåringen, konkluderte vi begge med at sjokoladeknapper er erstatning godt som noe i fødselsdagskringla til Henriette.

Korint er det mest eksotiske jeg har sett brukt i hennes gjærbakstoppskrifter så langt, så jeg tenker vi kan sette det på kontoen for produktutvikling, jeg. Fødselsdagskringle med sjokoladeknapper i!

Fødselsdagskringle fra Stor Kokebok

Fornøyd bursdagsgutt

Det viktigste var uansett at bursdagsgutten var fornøyd da han kom hjem! Da stod fersk fødselsdagskringle på bordet sammen med bursdagsflagget vårt, og ei mugge med saft.

Ikke verst å komme hjem fra skolen til det, vel? Selv om det manglet (både) rosin (og sukat).

Det behøver ikke alltid være så avansert. Hva gjør deg fornøyd?

Les gjerne noen tanker om temaet HER

Basen var i alle fall den samme som Henriettes. Neste gang ville jeg nok vurdert å fordele deigen på to kringler, for det var for det første en uhorvelig lang sak å forsøke å forme i ett stykke ned på stekeplata. Og stekeplata ble dessuten litt i minste laget da herligheta hadde fått ese seg utover.

Fødselsdagskringle fra Stor Kokebok

Men, fødselsdagskringla var god og fødselsdagskringla vil med stor sannsynlighet bakes igjen! Kanskje da til og med også med rosin. Den som lever får se. Hipp, hipp!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics