I fokus,  Økonomi og sjølberging (07/17)

Alternativ økonomi: Hva gjør deg fornøyd?

I tre uker nå, har det stått en diger pappeske i stua her. Ja, eller en båt, da. Rett skal være rett. Den er dekorert med fargestifter og tusj, og noen tepper er lagt inn for komfort under overfarten. Dem er det forresten ikke rent få av heller, for det er mange daglige avganger med båten – selv etter tre uker. Veslekæll og veslebonden er skipper og styrmann, og hver eneste ettermiddag går båten både før og etter middag. Gleden som stod i taket da husbonden hadde den med seg hjem fra jobb en januardag, står der fortsatt.

En pappeske er billig moro. Hva gjør deg fornøyd?

«Du har aldri blitt så glad for noe, som det dokkehuset mamma lagde til deg da du var tre år,» har pappa ofte fortalt. Han kom på historien igjen nå som vi har fått båt – i stua. Dokkehuset var av papp, og innredet med dorullmøbler og gardiner på q-tips. Jeg husker det ennå godt, selv om det bare er et par av gulvteppene som har overlevd. De fulgte nemlig med over i det nye dokkehuset jeg fikk da pappesken var lekt opp. En annen gave jeg husker godt, var bondegården som stod i stua om morgenen på syvårsdagen min. Den hadde pappa laget på kveldstid med materialer fra den gamle kjøkkeninnredningen vår.

Hva er det som virkelig har gledet deg?
Kostet det mange penger?

Det er fokusuke på Hverdagen på Fjellborg. Jeg har lovet dere å snakke litt om alternativ økonomi og sjølberging, og jeg tjuvstartet allerede på lørdag med å stille dere følgende spørsmål: Hva er god økonomi? Mange svar fikk dere med på kjøpet, men ett utelot jeg. Et fasitsvar er det ikke, og verken mer eller mindre riktig enn de andre alternativene, men vet dere hva jeg syns at er god økonomi?

Det er den økonomien som gjør deg fornøyd.

Jeg kunne likegodt sagt at «det er den økonomien som gjør deg lykkelig», men penger kan ikke kjøpe lykke. Lykke er dessuten blitt et så høythengende og nærmest uoppnåelig begrep i våre dager. Det later til at ingen riktig helt kan gi en fullgod definisjon av ordet lykke, og siden det kanskje heller ikke nødvendigvis skal være et mål i seg selv å bli lykkelig, så tenker jeg at fornøyd er godt nok. Godt nok er bra nok!

Hva gjør deg fornøyd?

For å kunne svare på det, må du også kunne si noe om hvem du er. Hvilke verdier har du? Hva ønsker du av livet? Kanskje er det å se verden? Reise jorda rundt? Kanskje er det å sitte på en stubbe i skogen å kjenne roen? Det ene er ikke nødvendigvis noe bedre enn det andre, men merkelig nok har vi likevel en tendens til alltid å sette det ene opp mot det andre i vårt samfunn. Men, hvorfor spiller det noen rolle hva slags bil naboen ruller rundt i, så lenge du likevel tar bussen til jobb? Det kan likevel ikke sammenliknes, så hvorfor forsøke å få det til å matche? Hva gjør deg fornøyd?

Med jevne mellomrom får jeg spørsmål fra dere som følger hverdagslivet vårt her på Fjellborg, om det lar seg forsvare økonomisk med sjølberging. Min gamle bedøk-lærer på videregående, lurte alltid på hvor langt ett tau var, hver gang han fikk tilsvarende spørsmål. Spørsmål uten klare svar. Vi attenåringene hadde ingen gode svar på dét, men i dag ville jeg kanskje lurt på hva tauet skulle brukes til, før jeg hadde prøvd meg på et svar. Hvorfor kjøpe seg en diger seilbåt om du likevel blir sjøsyk av å dusje? Om drømmen ikke er sol og sydenvarme fire ganger i året, så behøver du heller ikke ha økonomi til det.

Vi gjør det alltid så komplisert for oss selv. Mon tro om ikke det ligger i menneskets natur? Men, enten det er sjølberging som er målet og drømmen, eller det bare er et evig race du føler at tapper deg helt, så tenk litt på det: Hva er det som virkelig har gledet deg? Hva gjør deg fornøyd? Se på hvilke utgifter du må få dekket. Har du nok til å dekke dem? Hva mer trenger du? Er det i det hele tatt noe mer? Kunne du klare deg med litt mindre? Jeg mener ikke at det skal skjæres til benet; det er ikke nødvendigvis der lykken ligger. Men, hvor ligger den? Er det på en solseng på Mallorca to uker hver sommer, eller er det i en stol foran ovnen med en god bok og en kopp kakao?

En pappeske er billig moro. Hva gjør deg fornøyd?

Å si at god økonomi er den økonomien som gjør deg fornøyd, kan kanskje høres litt for enkelt ut, men prøv å følg meg i den tanken i dagene fremover. Jeg skal ikke påstå at jeg har noe innovativt å komme med her, men en helt A4-definisjon på god økonomi er det da kanskje heller ikke. Vi lar oss lett påvirke av samfunnet utenfor oss selv; av mennesker vi ser og møter, og en markedsføring som nå er så personrettet, at man nesten kan føle seg forfulgt til tider. Men, lar vi oss noen gang påvirke av oss selv når det kommer til forbruket vårt? Ser vi på egne faktiske behov når vi bruker pengene våre, eller ser vi bare på alle andres?

Tenk litt på det, og prøv og minnes om du ikke selv har hatt en pappeske stående engang.
Hvem setter egentlig standarden for glede? Hva gjør deg fornøyd?

I morgen er jeg tilbake, og da skal vi se litt mer på den alternative økonomien.
For – kan man spare ved å ha mindre?
Titt innom igjen i morgen!

Vi blogges!

 Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics