Tips og ideer

Vår erfaring med vedkomfyr

Da vi bygde nytt kjøkken installerte vi en vedkomfyr. I dette innlegget deler jeg med deg vår erfaring med vedkomfyr. Er det noe å satse på?

Vedkomfyr sesong 2

Vi er godt over halvveis i oktober, og fyringssesongen er i gang. I alle fall her på Fjellborg. Inntil ganske nylig har vi klart oss med å legge litt i ovnen kveldstid, men denne uka har jeg for første gang denne sesongen tent opp allerede før frokost.

Vedkomfyren på kjøkkenet. Minimalisme er å ha ting man trenger.
Vår erfaring med vedkomfyr

Kjøkkenet er oppholdsrom nummer én her hos oss. For det første tilbringer jeg mye av dagen min her, men også er det her ungene gjør lekser, kaffekopper inntas både med og uten selskap, måltider spises, …

Kjøkkenet, sammen med tilstøtende TV-stue, utgjør nært halvparten av husets første etasje, og en varmekilde var nødvendig i denne delen av huset. Vi var ikke kommet lange veien i planleggingen da valget falt på en vedkomfyr da vi i 2021 bygde nytt kjøkken.

Vår vedkomfyr er en Rosetta fra La Nordica Extraflame.

Du kan lese mer HER

Nå har vi én sesong med vedkomfyr bak oss, og står på startstreken til den neste. I den forbindelse har jeg lyst til å dele med deg vår erfaring med vedkomfyr som varmekilde og bruksgjenstand.

Kaffekjele
Vår erfaring med vedkomfyr

Vår erfaring med vedkomfyr

Hva vår erfaring med vedkomfyr er, er kanskje det spørsmålet jeg oftest får når det kommer folk for øret at vi har en slik en i aktiv bruk.

Det er mitt inntrykk at flere og flere vurderer vedkomfyr når de er i behov av en ny varmekilde. Ikke så rart, kanskje, strømprisen de siste par årene tatt i betraktning.

Og vi kan jo ta det, først som sist: Vedkomfyr lønner seg!

Det er i alle fall vår erfaring. Det hører selvsagt med til historien at vi er sjølberget på ved.

En grå uke: Muusi
Vår erfaring med vedkomfyr

I fyringssesongen 2022/2023 lagde jeg så nær som all mat på vedkomfyren, og det er ikke til å komme fra at det gjorde seg utslag på strømregningen:

I perioden september 2022 til mars 2023 hadde vi en gjennomsnittlig nedgang i strømforbruket per måned på hele 42 % sammenlignet med samme periode året før!

Det er ikke «bare» å skru på en bryter når man skal koke potetene, men den ekstra innsatsen var jammen verdt det da strømregningene kom.

Vedkomfyren i bruk

Å lage mat på vedkomfyr er en vanesak. Jeg tør likevel påstå at det var lettere enn jeg først hadde trodd. Det tok ikke mange middagene før jeg hadde lært teknikken.

Prosjekt Henriette: Melboller

Først og fremst må man jo ha fyr og varme i saken. Siden jeg er hjemme og kan holde liv i ovnen fra morgenen av, så utgjør dette sjelden en utfordring når det nærmer seg middagstid.

Alt handler jo dessuten om hvor hardt man fyrer, for det er også dette som regulerer varmen. Hver ovn og vedkomfyr sin teknikk, får man vel nesten si? Men, med vår erfaring med vedkomfyr, kan jeg ikke si at jeg har opplevd dette som en stor utfordring.

Og – koker ikke vannet fort nok? Nei, så fjerner jeg en ring på koketoppen. Disse fungerer jo som en slags isolator, eller forsinkelse, om du vil. Jo færre ringer, jo større flate av kasserollens underside er i kontakt med varmen fra ovnen; jo varmere blir det og omvendt. Det blir selvsagt litt sot under grytene, men det lar seg vaske bort.

Det enkle livet på landet, er det så enkelt?

Les mitt svar HER

Vi har bare ett sett med ringer på vår vedkomfyr, så jeg må planlegge rekkefølgen litt dersom flere ting skal i ilden for et komplett måltid. Det utgjør imidlertid ingen større utfordring, og det tilhører unntakene at jeg har måttet ta den regulære ovnen i bruk for å komme i mål.

Vår erfaring med vedkomfyrens stekeovn

Vedkomfyren vår er også utstyrt med en egen stekeovn. Jeg elsker den!

Sirupsnipper må til i juleforberedelser

Jeg baker brød selv, og hadde det ikke vært for at det hadde blitt for hett sommerstid, så hadde jeg brukt vedkomfyren til dette året rundt. Brødene stekt i vedkomfyren blir mye bedre!

Stekeovnen på vår vedkomfyr har halve bredden av den på den elektriske komfyren vår. Det er klart at det begrenser oss jo en del i matlagingen, men det handler i grunnen først og fremst om det matlagingsutstyret vi har tilgjengelig. For eksempel er de fleste ildfaste formene våre for brede, men det er jo egentlig en smal sak å gjøre noe med.

Hver eneste fredag steker vi pizza i vedkomfyren, og med et varmerom under stekeovnen holder vi fint varmen på den første pizzaen mens den neste steker. Vi må ha fire pizzaer (tilsvarende to langpanner) i vår familie på fem, og vi har aldri opplevd å måtte vente på maten. Og – bedre pizza enn den stekt i vedkomfyren får du ikke!

Fest og forberedelser og fredagspizza

De tingene som liksom tar hele lengden i stekeovnen og som har lang steketid (typisk brød), bør imidlertid snus 180° halvveis i steketiden for å bli jevnt stekt. Det har på vår vedkomfyr å gjøre med plassering av røkrøret å gjøre og kan også til en viss grad reguleres med et spjeld. Uansett har det ikke så mye å si, denne lille snuoperasjonen, for å følge med på det man steker gjør man jo gjerne uansett.

Fredagspizzaen ble stekt i vedkomfyren

Vår erfaring med vedkomfyrens stekeovn er at den fungerer utmerket til matlaging i hverdagen.

Vår erfaring med vedkomfyr

Det er i grunnen vår erfaring med vedkomfyr oppsummert også: Det fungerer utmerket! Konklusjonen er vel egentlig at …

  • Vedkomfyren gir like god varme som en vanlig vedovn.
  • Ved de reguleringsmulighetene den har (spjeld og ringer) kan man styre varmetilgangen og dermed også effektiviteten. En vedkomfyr er ikke sammenliknbar med en induksjonsovn, men de litt eldre med masseplate, kanskje?
  • Med en termostat på stekeovnsdelen har man god temperaturkontroll.
  • En vedkomfyr er billig i drift forutsatt rimelig tilgang på ved.
  • Fungerer godt til matlaging i hverdagen.

Også er det klart at ved å ha en vedkomfyr, så har du også beredskap. Uten å skulle krisemaksimere, så lever vi i litt andre tider enn for noen år tilbake. En vedkomfyr gir mulighet for både varme og mat uten at du trenger tilgang på strøm. Det er en trygghet.

Vi steker tacokjøttdeig og koker kaffen på vedkomfyren

Ja, til og med varmtvann, om du fyller en kjele og setter over. Da strømmen var på sitt dyreste i vinter gjorde jeg nettopp det, bare for eksperimentets skyld, og det gikk fint!

Vurderer du å gå til anskaffelse av en vedkomfyr? Gjør det! Jeg tror faktisk ikke at du vil angre. Og så lenge du ikke erstatter den elektriske komfyren med en, så kan du jo fint bruke både óg – og få hyggen med en vedovn med på kjøpet i alle fall.

Juleforberedelser: Katta tar det med ro foran ovnen

Lurer du på noe? Du er velkommen til å ta kontakt. Hverdagen på Fjellborg er også å finne på både Instagram og Facebook om du ønsker å følge oss, og ved å legge igjen e-postadressen din under her kan du få et varsel hver gang et nytt innlegg publiseres.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics