Prosjekt Henriette

Henriettes iskrem (melkefri variant)

Vi har en sommerspesial på gang i Prosjekt Henriette – vi skal teste iskremoppskrifter i Stor Kokebok. Først ut er nettopp Henriettes iskrem.

Kald sommerspesial

Som jeg fortalte om forrige uke, så har jeg satt i gang en aldri så liten sommerspesial i Prosjekt Henriette. Vi skal rett og slett teste ut iskremoppskriftene som er å finne i Stor Kokebok.

Gikk du glipp av innlegget der sommerspesialen presenteres?

Du finner det HER

Planen er at ungene skal få være med på kjøkkenet, men jeg skal innrømme at de til dagens prosjekt ikke har bidratt med annet enn prøvesmaking. De har nemlig ikke vært hjemme de siste dagene, og har én vært hjemme har resten vært utpå. Sommer.

Henriettes iskrem fra Stor Kokebok

Derfor var det jeg som fikk velge ukas is-oppskrift, og jeg gjorde det så enkelt at jeg gikk for den første i rekka: Henrittes iskrem. Det var imidlertid gode grunner til dét, for når jeg har bladd litt i is-oppskriftene har jeg merket meg at akkurat denne er utgangspunktet for mange av de andre oppskriftene.

Henriettes iskrem

Du trenger

8 eggeplommer
150 gr. sukker
1 l. fløte eller melk

Jeg har laget denne iskremen i en melkefri variant, og erstattet fløte med Gryr matfløyel.

Slik lager du Henriettes iskrem

Eggeplommene og sukkeret vispes ½ time, tilsettes den kokende fløte litt efter litt, settes over ilden og bringes til kokepunktet under stadig vispen. Tas av ilden, kremen helles op og røres i med sølvskje til kremen er kold. Man kan benytte nysilt melk istendfor fløte, men da tas 10 eggeplommer og 180 gr. sukker. Til 10 personer.

En god base

Oppskriften på Henriettes iskrem var enkel og grei. Kjente ingredienser og ikke noe hokus pokus.

Det eneste jeg gjorde annerledes, i tillegg til å lage den uten melk, var at jeg droppet sølvskjea. I stedet hadde jeg iskremblandingen i kjøkkenmaskinen, brukte ballongvispen og lot den surre og gå på lavest mulig hastighet i stedet til den var «kold». Kall det gjerne latskap, men jeg tillater meg å gjøre det praktisk når jeg har redskapene til det.

Henriettes iskrem fra Stor Kokebok

Henriettes iskrem er intet hokus pokus å lage og heller er det ikke noe hokus pokus på smak. Godt? Så absolutt, men jeg syns nok det er mer en base enn en iskrem som står seg godt på egenhånd. Den er jo så enkel at selv vanilje ikke er på lista over ingredienser! (Henriette Schønberg Erken har en egen oppskrift på vaniljeis, altså.)

Men, is er is, og den gled ned hos både store og små. Jeg serverte den med jordbær ved siden av, og det var ingenting som ble liggende igjen i serveringsbollen å smelte, i det minste. Dog er vi nysgjerrige på hvordan den gjør seg sammen med alle de andre smakene som Henriette har satt den sammen med i Stor Kokeboks is-kapittel. Sommeren vil vise!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics