Oppskrifter

Honningkyss

Honningkyss er deilig søtt og med hint av sommerminner og duftende blomster. Midt i blinken når regnet slår mot ruta og du bare ha noe en mørk høstdag.

Eggehviter til overs

I skrivende stund er det lørdag, og det er en veldig viktig dag her på Fjellborg. Lørdag er jo dagen for lørdagsgodt!

Lørdag for et par uker siden, feiret vi jo veslekæll som akkurat fylte fjorten. Da ble det litt mindre godterier og litt flere kaker, men det ene behøver heller ikke å utelukke det andre. Honningkyss, for eksempel, som jeg skal dele oppskrift på med deg i dag, er godterier som en direkte følge av kakebaking.

Honningkyss - marengs med honning

På veslekælls kakebestilling til mammas bakeri, stod det en osteiskake. I den oppskriften er det bare brukt eggeplommer, og vipps satt jeg igjen med tre eggehviter. Hva skulle jeg nå gjøre med dem? Jo, da gjorde jeg noe det er lenge siden jeg har gjort. Jeg lagde pikekyss! Det er en storfavoritt hos ungene her, like som honning er det, så jeg bestemte meg for å kombinere det beste fra to verdener, hadde jeg nær sagt, og lagde honningkyss.

Den osteiskaka anbefales forresten på det sterkeste. Jeg tør nesten love at du slipper å sitte igjen med rester!
Oppskrift finner du HER

Honningkyss

Du trenger

1 eggehvite
30 gr. sukker
1 ts honning

Oppskriften ganges selvsagt opp etter antall hviter du har tilgjengelig.

Slik lager du honningkyss

Visp hviten til det begynner å skumme og tilsett sukkeret gradvis mens du pisker. Når alt sukkeret er pisket inn i hviten, har du i honningen. La marengsmassen piskes til den er så stiv at den står av seg selv. Jo lenger du pisker, jo stivere marengs og jo bedre resultat. Jeg pisker gjerne opp mot et kvarter.

Bruker du kjøkkenmaskin til piskingen, kan du – mens hviten piskes – finne fram stekebrett, bakepapir, sprøytepose med tipp (hvis du har, hvis ikke kan du sette honningkyssene på platen med to teskjeer) og gjerne en slikkepott også.

Når den er klar, ha marengsmassen i sprøyteposen og lag små honningkyss fordelt utover bakepapiret. Du kan sette dem tett i tett, for de beholder formen under tørring.

Tørk honningkyssene i varmluftsovn ved 80-100°C. Det går fint an å ha flere brett i ovnen samtidig, men ha gjerne ovnsdøra litt på gløtt. I tørkeprosessen frigjøres mye fuktighet, og om den blir fanget i ovnen, tar tørkeprosessen lenger tid. La honningkyssene stå i ovnen til den er gjennomtørr. Har du laget vanlig marengs før, vil du nok oppleve at det tar litt lenger tid å få honningkyssene tørre. Det skyldes helt enkelt honningen, som består av en del vann. Bare vær tålmodig – de blir tørre til slutt.

Når de er tørre, avkjøles de og has på lufttett beholder. Holdbarheten er nær uendelig, så lenge de ikke utsettes for fuktighet.

Honningkyss - marengs med honning

Serveres og nytes

Skjønt, hvor langt rekker egentlig beholdningen av honningkyss? Ikke lenge nok til at vi får en anelse om evigheten i alle fall. Ikke hos oss. De forsvinner som smågodt.

Og – det er jo nettopp det de er også. Små, søte kyss som smelter på tunga og lar den søte smaken blande seg med hint av sommer og blomsterduft. Honning har jo en ganske markant smak, og avhengig av hva slags honning du har i (sommer-, høst-, lyng-, bringebær-) vil du kunne kjenne årstiden i munnen.

Hvem kan ikke like det en mørk høstdag mens regnet slår mot ruta? Når kroppen bare skriker etter noe å hente energi fra. Selvsagt finnes det sunnere ting enn honningkyss, men skal du likevel lete etter en god grunn? Eggehviter er rikt på protein og honning er jo tross alt et rent naturprodukt. Da må det jo finnes verre saker å søte ganen med!

Honningkyss - marengs med honning

Fine som julegaver er de forresten også. Og siden holdbarheten er så lang, så kan du lage dem allerede nå. Hvem skal få en strut med honningkyss av deg til jul?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics