Knallgod skinkeform – oppskrift
Nå skal jeg dele med deg en oppskrift jeg lenge har tenkt at flere må få glede av. Rett fra bestemors kokebok får du i dag Knallgod skinkeform servert på bloggen.
Kokebok med avskrift
Blant alle kokebøkene mine på kjøkkenet, står det en svart, litt anonym bok. Det er min håndskrevne kokebok. Det er i den kokeboka jeg finner de oppskriftene som er oftest i bruk her på Fjellborg. Mange av de kakeoppskriftene jeg har delt her på Hverdagen på Fjellborg, for eksempel, kommer derfra.
En av de mest populære oppskriftene på bloggen, og faktisk blant de mest leste innleggene, er fra kokeboka mi.
Du finner den HER
Jeg har samlet på innholdet helt siden jeg var gammel nok til å klare å holde på i kjøkkenet alene. Og – jeg passet tidlig på å ha troverdige kilder til innsamlet materiale. I så måte fantes det egentlig bare én i min verden: Bestemor.
Det er også hennes måte å steke ribbe på som står nedtegnet i kokeboka mi. Den oppskriften har jeg hatt siden jeg var fjorten år gammel og måtte lage ribba mi sjøl skulle det bli ordentlig jul. Vi var nemlig bedt bort julekvelden og vertskapet serverte skinkestek på julaften. Dét stod ikke på lista mi over julaftenstradisjoner. Og, siden mamma var på jobb om formiddagen, måtte jeg steke ribba sjøl. Det gikk så fint, så, med sprø svor og alt.
Mange av oppskriftene i kokeboka mi er avskrifter fra bestemors. Også denne, som jeg i lengre tid har tenkt at jeg må dele på bloggen. Knallgod skinkeform, heter den, og den har ikke fått navnet sitt helt ut av det blå.
Knallgod skinkeform
Du trenger
8-10 poteter
2-3 gulrøtter
1 liten bukett brokkoli
2 små blomkål
1 purreløk
1 pakke bogskinke
1 beger kremost med hvitløk
1 beger kremost med krydder
1 dl matfløte
2 dl melk
4-6 skiver bacon
Evt. revet ost
Slik lager du Knallgod skinkeform
Skjær potetene i skiver og kok dem i 10 minutter. Oppkuttede grønnsaker koker med de siste 2-3 minuttene.
Kok opp melk, følte og kremoster. Legg grønnskaer og skinke lagvis i ildfast form og hell over melk- og osteblandingen. Ha bacon og ost på toppen.
Stekes på midterste rille ved 225°C i ca. 30 minutter. Serveres varm.
Velbekomme
Bestemor har nok ganske sikkert ikke funnet opp oppskriften selv. Hun har antakelig skrevet den av fra et sted, hun også. Et ukeblad kanskje? Eller en venninne? Om oppskriften opprinnelig het Knallgod skinkeform eller om det bare var bestemors beskrivelse av retten, vites ikke.

Uansett, så er den knallgod! Fordi vi har en melkeallergiker i hus, er det ikke så ofte vi har den til middag, men nå har veslebror vært bortreist et par dager. Dermed klinket vi til, husbonden og jeg. En melkefri variant lar seg nok sikkert lage, men jeg skal innrømme at jeg ikke har gitt det et forsøk rett og slett fordi jeg har litt varierende erfaring fra tilsvarende retter med de erstatningsproduktene jeg måtte ha tatt i bruk.
Trenger du et melkefritt alternativ til kakebordet, kan jeg anbefale veslebrors store favoritt!
Du finner den HER
Men, det er jo en utfordring de færreste har. Jeg er likevel litt opptatt av det, siden vi selv har en melkeallergiker i familien og dermed er vant med å tilpasse alt slik at alle kan spise den samme maten. Det har så mye å si for det sosiale og hyggen rundt bordet.
Én ting er i alle fall sikkert, og det er at om du serverer Knallgod skinkeform neste gang du har dine samlet, så vil du høste godord for maten. Denne skinkeformen er knallgod. Med en god salat ved siden av, så blir den faktisk helt prima! Smakelig måltid.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg


