I grisebingen

Julemeddæ’n 2023 er på plass

Ennå er det lenge igjen til jul, men vi har likevel julemeddæ’n 2023 på plass. I det lille fjøset vårt, foreløpig. Les videre og møt de tre grisene våre!

Endelig gris på Fjellborg igjen

«Har du husket på å fôre grisen til kvelden?» ville husbonden vite da han kom inn sent i går kveld. Ja, det er klart jeg hadde det! Sånt glemmer jeg da ikke, selv om det er noen måneder siden sist det lå i dagsrytmen.

Julemeddæ'n 2023: Trebgris er installert på Fjellborg. Villagris!

Ja, for det begynner å bli en god stund siden vi slaktet i høst. Det ser vi i fryseren også. I fem måneder har det lille grisefjøset vårt stått tomt, men på mandag kom tre nye griser til Fjellborg: Julemeddæ’n 2023!

Julemeddæ'n 2023: Trebgris er installert på Fjellborg. Villagris!

Før de tre kunne flytte inn, ble fjøs og binge vasket ned og klargjort.

Vil du se før-/etterbilder? Ta en titt HER

Julemeddæ’n 2023

Julemeddæ’n 2023; vi sier det litt for spøk, men så er det også viktig at vi minner oss selv på at vi har dem for matens skyld. Også nå som de er søte og små.

Ja, så søte er de at det føles nesten litt grotesk å tenke på dem som mat. Likevel så handler det om fokus.

Julemeddæ'n 2023: Tre gris er installert på Fjellborg. Villagris!

Men, selv om de en dag skal bli mat, så skal de ha de godt når de ikke er mat også!

Jeg får stadig spørsmål om hvordan vi kan spise grisene våre.

HER har jeg skrevet litt om hvordan vi forbereder oss på nettopp det.

Tilvenning

Derfor bruker vi også litt ekstra tid med dem nå. En god stund framover starter jeg dagen ved å gå inn i bingen til dem. Der setter jeg meg ned på huk og småsnakker med dem og lar dem vende seg til meg og stemmen min.

Når de blir større unngår jeg helst å gå inn til dem på samme måte, for griser er nysgjerrige dyr som gjerne smaker på alt. Det er de som er julemeddæ’n 2023. Ikke at de nyper tak i bukseben og støvler av andre årsaker enn nettopp nysgjerrighet, men det er vondt nok likevel om de er litt ivrige.

Julemeddæ'n 2023: Trebgris er installert på Fjellborg. Villagris!

Uansett er jeg opptatt av å ha trygge griser, for det gir rolige griser med en viss grad av forutsigbarhet. Når vi lærer hverandre å kjenne, vet jeg hvilke av dem som kan hoppe, hvem som er sjefen og hvem jeg må være ekstra påpasselig med at får sin andel av maten.

Julemeddæ'n 2023: Trebgris er installert på Fjellborg. Villagris!

Det gjør det også mulig for meg å kunne hjelpe dem hvis de havner i en situasjon hvor det trengs. Vi har vært der et par ganger, at jeg har måttet gi penicillin – til 100 kg gris – med sprøyte!

Julemeddæ’n 2023

Julemeddæ’n 2023 består av to purker og en galte. De er født rett over nyttår og er kjøpt hos en hyggelig grisebonde som vi har kjøpt gris hos også tidligere år.

Julemeddæ'n 2023: Trebgris er installert på Fjellborg. Villagris!

Nå skal de få bo her hos oss til november og leve det gode griseliv. De skal få masse god mat, kløs bak ørene og på ryggen, og vi skal stikke innom og si hei når vi går forbi.

Julemeddæ'n 2023: Trebgris er installert på Fjellborg. Villagris!

Det er et stort ansvar å ha dyr, og særlig av den størrelsen. Ferien vår, for eksempel, må planlegges ekstra godt.

Likevel ville vi ikke latt det være. Én ting er for matens skyld, men det halvåret med griseglede ville vi nok heller ikke vært foruten. Det er godt å ha fylt opp fjøset igjen; nå er tingene rett på Fjellborg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics