Hverdagsbetraktninger

Våkne til liv

Sakte, men sikkert, etter to uker med sjukdom, føles det omsider ut som at jeg våkner til liv igjen. Det er Ibsen og meg, det!

Når vi døde vågner

Henrik Ibsen har nok skrevet mye bra i sin tid. Det stykket jeg imidlertid husker best er Når vi døde vågner fra 1899. Ikke for at jeg noen gang verken har sett eller lest det, men fordi det alltid var det rotreneren vår sa da en av oss kom tilbake etter en tids sykdom.

Jeg var i ungdommen aktiv roer (med opptil flere NM-gull på merittlista faktisk). Vi trente mellom fem og ti økter i uka, avhengig av årstiden, og når jeg trekker fram både Ibsen og roing når jeg nå er i ferd med å våkne til liv igjen etter nesten to uker sengeliggende, er det for at det er sammenliknbart.

To uker vekk fra trening på det nivået merktes, og særlig om det var i forkant av nasjonale tester som vi gjennomførte flere ganger i året. To uker vekk fra sjølbergerhverdagen merkes nemlig også godt. Særlig nå på høsten!

Våkne til liv – og arbeid

Det hoper seg fort opp. At noen av tomatene i drivhuset har blitt overmodne mens jeg har ligget, er nok ikke til å komme fra. Et par blomkålhoder (som jeg ikke visste at var en del av plan B før ganske nylig) har nok også stå litt for lenge. Også videre, også videre, egentlig.

Gått glipp av plan B?
Bli oppdatert HER

Forrige helg skulle jeg ha slynget honning og begynt innvintringen av biene. I stedet lå jeg rett ut. Jeg har et håp for denne helga, men skal ikke juble over utført arbeid før det faktisk er gjort.

Våkne til liv: Husmora etter fjorten dagers sykdom

Da jeg våknet i dag tidlig var det med en følelse av å våkne til liv. Noe kjentes rett og slett annerledes ut enn det har gjort de siste par ukene. Mon tro om det er sykdom som slipper taket? Med bronkitt er jeg innstilt på å måtte slite med både hoste og pusten en stund til, men det kan jeg leve med om kroppen bare ikke er så fullstendig kraftløs som den har vært det en stund.

Jeg har klart å måke for grisene i dag, uten en følelse av å dø etterpå. Faktisk var jeg i såpass form at jeg etter en liten hvilestund orket å pusle litt i kjøkkenhagen. Jord på hendene er den beste medisin mot nesten alt! Jeg ble langt fra ferdig, men jeg fikk i det minste noen jordbærstiklinger i jord. Noe er bedre enn ingenting.

Apropos å grave i jorda; for en tid tilbake gav ungene meg et dilemma!
Se det HER

Jordbærstiklinger

Begynner pent

Et tydelig tegn på at jeg er i ferd med å våkne til liv igjen – utover et blogginnlegg – er at kaffelysta også er tilbake. Du skal ikke ha fulgt Hverdagen på Fjellborg lenge for å vite at jeg er totalt avhengig av kaffe. Ja, jeg legger nesten selve livslykken i en kaffikopp! Nå har jeg knapt svelget en dråpe på fjorten dager, men i dag kom det endelig over meg igjen.

Så får vi ta det, pø om pø. Rekonvalesens er alltid en tålmodighetsprøve, og stort bedre blir det ikke av at det er høst. På de to ukene jeg har vært syk, har vi jo gått fra begynnelsen av september til slutten! Også alt som gjenstår å gjøre ute, da. Men, et skritt er et skritt. Jeg får ta ett om gangen, så kommer jeg nok i mål.

Våkne til liv: Det smaker med kaffe og lunsj ute etter en lang tid med sykdom

Dessuten, så satser jeg på at vi nå har fått vårt på denne siden av jul. Alle har hatt en runde hver nå, og veslebonden og jeg til og med to! Så med det håper jeg at dette ble den eneste bloggpausen før jul og at jeg nå ikke bare har våknet til liv, men også holder meg i live! Og som et apropos: Siden det er torsdag så skulle jo dette egentlig ha vært et Prosjekt Henriette-innlegg, men der får vi komme sterkere tilbake neste uke. Pølser, tomatsuppe, brødmat og det som ellers har stått på orker ikke å lage mat-menyen de siste par ukene stod ikke i Stor Kokebok, gitt! Men, i dag hadde jeg til og med ork til å ta opp noen poteter til middag, så da går det vel veien!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

  • Eva

    Jeg fulgte ditt råd og meldte meg på Menieres kurs . Så langt veldig bra . Har su det ok med Menieres anfall nå ? En møkkasykdom . Imponert over deg !!

    • Camilla Skår

      Så fint å høre at du har samme opplevelse av kurset! Det gjør en stor forskjell i hverdagen å ha kunnskap om sykdommen. Jeg har hatt en del anfall i år, det siste for to uker siden. Jeg har imidlertid vært «heldig» og fått en del av anfallene nær leggetid, så da har jeg bare kunnet sove meg gjennom det uten at det går utover noe eller noen. Det eneste jeg merker, er at jeg er nokså sliten dagen etter. Men sånn generelt håndterer jeg anfallene mye bedre etter kurs, for nå klarer jeg å skille Ménière fra 3PD og dermed gjøre riktige grep for riktig anfall, på en måte. Da kommer jeg meg fortere på bena igjen! Men en møkkasykdom? Definitivt! I perioder kjenner jeg mye på utryggheten av typen «hva hvis». Det ligger alltid en Plan B og vaker i bakhodet, men en må bare rasjonalisere som best det går 🙂 Takk for gode ord, og lykke til videre med kurset og sykdommen!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics