Slik tørker du krydderurter
Har du krydderurter stående i kjøkkenvinduet? Da kan du kanskje ha nytte av min lille guide: Slik tørker du krydderurter.
En liten guide
Jeg har allerede skrevet litt om de krydderurtene jeg dyrker her på Fjellborg. Ikke minst hvorfor jeg dyrker dem. I dag skal jeg gjennom en liten guide, «Slik tørker du krydderurter», vise deg hvordan jeg forbereder krydderiene til lagring.
Har du gått glipp av innlegget med krydderurtene på Fjellborg eller vil du bare ha et gjensyn?
Du finner det HER
Det er slettes ikke vanskelig, men det kan jo en hver som kan noe si. Har du derimot aldri gjort noe før, så stiller saken seg en litt annen.
For, når det gjelder krydderurter; hvordan skal de høstes? Og hvordan skal de egentlig tørkes?
Slik høster du krydderurter
Før du kan tørke krydderurtene, må du selvsagt høste dem. Det er lurt å gjøre på en slik måte at du kan høste av dem flere ganger. Da får du mer krydder!
Aller først vil jeg få presisere at jeg ikke kan regnes som ekspert på området, men etter mange år har jeg gjort meg noen erfaringer som ser ut til å funke fjell.
Det er selvsagt avhengig av hvilken krydderurt du skal høste. Gressløk, for eksempel, klipper du jo bare ned. Krydderier med litt mer bladverk, derimot, kan du klippe med litt mer utspekulert hånd.
Når jeg høster krydderurter med bladverk, klipper jeg av like over det nederste bladfestet. Da vil nye skudd sette seg her, og etter ikke altfor lang til vil planten vokse seg stor på ny.
Bruk øynene
Ved å ha øynene med deg når du høsterkrydderurter, og litt nøyaktighet framfor å fare over det hele med harelabb, vil du få mer ut av planten.
Ser du etter, enten du har oregano, basilikum eller noe annet, så vil du ganske sikkert se tilløp til nye blader i bladfestene.
Studerer du planten og hvor og hvordan disse bladene opptrer vil du etter hvert se hvordan den gror. Da kan du høste på en måte som gjør at den vil gro ytterligere selv om du farer over med saksa.
Tenk at du beskjærer krydderurtene, rett og slett. Som kjent, så stimulerer jo beskjæring til ytterligere vekst.
Slik tørker du krydderurter
Og så, da: Slik tørker du krydderurter!
Jeg har et par, forholdsvis billige, dehydratorer fra Jula. Har du ikke det, kan du også sette varmluftfunksjonen på stekeovnen din på i underkant av 40° og ha ovnsdøra på gløtt.
Selv bruker jeg begge varianter, faktisk, litt avhengig av hva jeg tørker. Oregano, for eksempel, brer jeg utover brettene i dehydrstoren. Gressløk klipper jeg opp, legger i en ildfast form og setter i ovnen.
Så er det bare å la det tørke. Hvor lenge? Til det et tørt. Knusktørt. Har du kjent på et tørt høstløv en gang, vet du hvordan det kjennes.
Ha de tørkede krydderiene over i en litt stor bolle, knus det mellom hendene og ha det over i egnet beholder. Jeg bruker vanlige syltetøyglass. Husk for all del å merke!
Slik tørker du krydderurter på 1-2-3
Så enkelt er det altså. Slik tørker du krydderurter på 1-2-3 og har deilig, hjemmedyrket krydder å putte i hvilken rett det skulle være så lenge lageret rekker.
Litt tidkrevende er det selvsagt, men tørkingen gjør seg jo selv. Aktiv arbeidstid er minimal. Den betaler seg dessuten uansett med den himmelske duften som fyller kjøkkenet mens tørkingen pågår. Den er nemlig aldeles nydelig!
Helt til slutt:
- Kan alle slags krydderurter tørkes? Så vidt meg bekjent, ja. (Også ferske urter kjøpt i butikk, om du ikke rekker å spise dem opp.)
- Blir det like fint som «kjøpekrydder»? Finere!
- Får jeg det til, da? Ja, det gjør du!
Og lurer du på noe, så spør da, vel?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg