Husmora mener

Enkle barnebursdager – slik gjør vi det

I dag har jeg lyst til å dele noen tanker rundt barnebursdager med deg. Enkle barnebursdager. For det behøver ikke tappe deg for alle krefter. Heller ikke tømme kontoen.

Det er det de vil!

«Han ene i klassen har allerede spurt om jeg skal ha bursdagen min i gapahuken i år også», fortalte veslekæll her for litt siden. Vi planla når og hvordan elleveårsdagen skulle feires med vennene. «Ja, vil du det, da?» spurte jeg, enda jeg godt visste svaret. For det var det vel klart han ville! «Det er jo det vennene mine vil også!»

Enkle barnebursdager krever ikke så mye. Her: Bål I gapahuken vår

Nå er det jo ikke egentlig sånn at det er gjestene som skal bestemme hvordan bursdagen de skal i skal feires. Likevel syns jeg det er verdt å lytte til barna. Det er jo de som skal feire. Vi voksne skal bare legge til rette for det så godt vi kan.

Veslekæll har hatt mange interesser opp gjennom årene. Da Ninjago var i skuddet, fikk det prege feiringa.

Bli med i Ninjago-bursdag HER

Enkle barnebursdager for en billig penge

Hva som regnes for enkle barnebursdager kommer selvsagt an på hva man legger i at det skal være enkelt. Skal det være enkelt for mor og far? Eller er enkle barnebursdager bursdager som er mulig for alle foresatte å arrangere, uavhengig av personlig økonomi? Jeg tror du vet hva jeg mener.

Invitasjonene til diverse lekeland og trampolineparker har helt klart havnet i ranselposten her hos oss også. Ungene har gledet seg veldig til å hoppe på trampoline gjennom en hel bursdag, men ikke egentlig mer enn til andre bursdager. Enkle barnebursdager.

Et år gav vi sågar etter selv også. Veslekæll er den siste i klassen som fyller år, høstbarn som han er. Da han gjennom kalenderåret hadde vært bedt i trampolinebursdag til alle i klassen, var det vanskelig å si nei da det endelig ble hans tur til å invitere vennene. Vi hadde pengene til det, men det var likevel med en viss irritasjon jeg trakk kortet for de vel 2 500 kronene bursdagen kom på for bursdagsbarn og ni gjester. Jommen sa jeg enkle barnebursdager!

Riktignok slapp jeg veldig lettvint unna selv. Mat og kake gjorde seg selv, og huset stod like ryddig etter selskapet som før, klart til å ta i mot familien dagen derpå. Men var det verdt det?

Enkle barnebursdager: En vimpelrekke, et par ballonger også en duk er alt som er av pynt

Pengene flyr

Ja, for pengene flyr fort når man skal arrangere bursdag. Mange av dem nesten uten at du ser det skje, fordi de forsvinner samtidig som pengene til ukehandelen. Det kommer selvsagt an på antall gjester og hva som står på menyen, men det drar uansett fort på seg.

Jeg baker alltid alle kakene selv, men også å bake koster penger. Kremfløte, kokesjokolade, kanskje ei vaniljestang, Philadelphia-ost, sukker, mel, kjeks … Så skal gjestene ha kaffe, og gjerne litt brus også. Kanskje skal det stå ei skål med godterier eller potetgull på kakebordet også, hvis det kommer mange barn. Ikke alle barn er like glad i kake. Det blir fort kostbart, og det bare for kakebordet. Ofte serveres det også et enkelt måltid først.

Når ungene har bursdag, blir den gjerne feiret i tråd med interessene!

Bli med i gravemaskinbursdag HER

Og så kommer det noen tusenlapper oppå der igjen til barnebursdager. Men må det være sånn?

Enkle barnebursdager for alle

Nei, mener jeg. Og, kanskje fordi jeg er litt farget av selv å bo på landet, men plass er ikke en unnskyldning. Det finnes tur- og parkområder i byene også. En liten digresjon, kanskje, men jeg husker så godt at jeg som barn drømte om å ha liten plass slik at vi kunne gjøre som Ole Aleksander Filibom-bom-bom da han feiret fødselsdag. Hos ham la mor og far planker over dobbeltsengen for å ha bordplass nok til alle, og det syntes jeg at hørtes så festlig ut. Da kan vi snakke om enkle barnebursdager, da!

Pus får også være med på utebursdag

Men tilbake til saken. En barnebursdag skal ikke koste det hvite ut av øyet. Ekskludering er vel kan hende det mest brukte ordet i barnebursdagssammenheng. Ingen skal ekskluderes. Alle skal med. Det gjelder også for muligheten til å arrangere en barnebursdag!

For noen er det plent umulig økonomisk uansett. For noen går det akkurat, hvis de kan gjøre litt slik og ordne litt sånn. Atter for andre gjør det et innhogg i økonomien, men ikke mer enn at det funker, og resten vet antakelig ikke hva det koster. Særlig de to sistnevnte gruppene av foresatte har et ansvar!

Senk terskelen

Når du skal arrangere barnebursdag for ditt barn, så tenk litt lenger enn bare din egen dørterskel. Barneselskaper er så vitterlig ingen konkurranse, og om det så er, så går det ungene hus forbi i alle fall. De vil bare ha det gøy!

Tenk gjennom: Er den bursdagen jeg nå skal invitere til mulig for flere å gjennomføre? Vil vårt arrangement gjøre det vanskelig for nestemann å holde seg til sitt budsjett?

Det er så mye bedre for fellesskapet i en klasse eller en vennegjeng dersom alle bidrar til å holde selskapelighetene innenfor rimelighetens grenser. At du har råd til noe, betyr ikke at du må gjennomføre det.

Tenk også gjennom: Hva slags bursdager likte du selv å gå i som barn? Når du tenker tilbake på barnebursdager du var i som liten, hva husker du? Hvorfor husker du akkurat det?

Enkle barnebursdager er ikke kjedelige bursdager

Ja, for tro du meg, at ungene tenker ikke på hva barnebursdagen koster å arrangere! Ole Herman bare vet at det var innmari gøy i bursdagen til Jostein, så sånn bursdag vil han ha også! Og da Marita fylte ti var hele klassen på trampolinepark, så det vil gjerne Henriette også når det blir hennes tur.

Henriette hadde hatt det like gøy i bursdag dersom Marita hadde invitert til hageselskap, hun! Kan vi ikke huske på det? Enkle barnebursdager er ikke kjedelige barnebursdager.

Da du og jeg var barn, var vi jo på besøk hos hverandre når noen hadde bursdag. Jeg kan ikke huske det som annet enn kjempespennende, for det var så gøy å få besøke de andre! Dessuten, den sjokoladekremen som mamma’n til Mona hadde på sjokoladekaka var til å dø for! Og pizzaen som mamma’n til Ingrid lagde, den gledet vi oss jo til flere uker i forkant!

Traktorbursdag har vært en tilbakevendende suksess på Fjellborg. Det ser stilig ut, men det er mye fin pynt å finne på barnerommet!

Velkommen i traktorbursdag HER

Bli kjent med barna

Jeg har snakket en del med veslekæll også om nettopp dette her. Og, for å bruke hans egne ord: «Det er gøy i trampolinebursdag, men det er enda mer gøy å være hjemme hos hverandre for da er vi sammen alle sammen! På trampolineparken forsvinner alle til hver sin kant.»

Barnebursdag i gapahuken

Tenk på det, da, at ungene vil være sammen! En barnebursdag er en fin sosial arena for barna. Som voksen syns jeg jo det er hyggelig å bli kjent med vennene til barna mine også, og å se dem. Slå av en prat med dem, høre hvordan de har hatt det siden sist jeg så dem … Kort og godt: Være en tilstedeværende voksen! Uten å forveksle med en festbrems, men en som viser at her er det trygt å være. Du er velkommen!

Enkle barnebursdager er viktig

Det jeg kaller for enkle barnebursdager er kanskje viktigere enn noen gang. I en tid hvor organisert aktivitet opptar fritiden og frileken i gata er nærmest utryddet. Jeg tror fullt og fast på at ved å åpne hjemmet vårt for våre barns venner mens de er små, så vil de også føle det fint å komme igjen når de er større. Ved å kjenne vennene til barna våre, så har vi mer kontroll selv om vi ikke er kontrollerende. Vi får lære dem å kjenne utover bare ved navn, og jeg syns det er fint.

Når barna selv også åpenbart syns at disse enkle barnebursdagene er både inkluderende og hyggelige, så får vi som voksne ta jobben med å legge til rette. Ikke at det er så mye jobb heller, forresten.

Enkle barnebursdager hos oss

Vi er jo velsignet heldige med hvor vi bor. Det vet jeg. Og vi bruker gapahuken vår for hva den er verdt også når det er bursdag. Men, skauen er for alle.

For stemningens skyld pynter vi det litt med det vi finner i bursdagskassa. En vimpelrekke, for eksempel. Kanskje noen ballonger også, som vi knytter opp i et tre eller på selve gapahuken. Fordi det er fest legger jeg på bordet en duk som tåler å bli skitten. Og det er dét av pynt.

Når gjestene kommer, brenner det allerede lystig i bålet. Mens gavene åpnes, griller vi pølser og når de er spist er ikke ungene sene med å få i gang leken. Gjemsel er en storfavoritt, for i skaukanten er det mange gjemmesteder. Vi har også med stor suksess gjennomført noe som heter 50-leken. Det krever litt forberedelse, men sysselsetter til gjengjeld gjengen en god stund.

Når vi først har et bål, bruker vi det. Enkle barnebursdager er enkle også i kosten. Veslekæll får velge én kake, og da velger han som regel brownies i barnebursdagen. Det vet han at alle liker. Og så popper vi popcorn på bålet og griller marshmellows. Med den får de som vil også mulighet til å lage S’mores. Brus er dessuten byttet med kakao. Mens vi sitter rundt bålet, og mørket siger på, så ler vi sammen av en adjektivhistorie vi har laget selv. Ikke sjelden avsluttes bursdagen med mørkegjemsel og et «dette er den beste bursdagen jeg har vært i» når de går hjem. Da ser jeg at veslekæll blir både stolt og glad. Enkle barnebursdager er bra!

Enkle barnebursdager: Popcorn på bål er alltid en slager

Prislappen?

En slik bursdag koster ikke all verden. Og det finnes alternativer:

Pølsene kunne vært byttet ut med ostesmørbrød. Ostesmørbrød på bål er klasse! Et par billigbrød til åtte kroner stykket og en gulost er billigere.

Unger i dag er så vant med brus at de like gjerne kan få servert saft uten at det går utover festen. Det er nok ikke som i gamledager da en helt egen brusflaske var en fest i seg selv.

Marshmallows, popcorn og den slags kan du sløyfe. Lag i stedet en enkel pinnebrøddeig og la de som vil strø den med sukker og kanel før de steker det over flammene. Nam!

Det viktigste er ikke hva barna får å spise, men stemningen de opplever. Og la det også være sagt at været skal være rimelig elendig før selskapet flyttes inn. Her har vi satt øs-pøs som grense, men vi har feiret bursdager i lett duskeregn uten at det har lagt en demper på festen. «Klær etter vær» står nevnt i invitasjonen. I verste fall, kan stekeovnen brukes til det samme som bålet.

Enkle barnebursdager av prinsipp?

Arrangerer vi enkle barnebursdager for barna våre av prinsipp? Både ja og nei. Én ting er at jeg står for det jeg har argumentert for i dette innlegget, men viktigst er det at vi ser at både bursdagsbarn og gjester liker det. Vi ser dem le og more seg, og konfliktnivået er på et minimum.

Hver må gjøre som det passer for dem, men ta oppfordringen: Ta ansvar!

Veslekæll feiret bursdagen sin i dag, og det ble som han håpet; veldig bra. Frisk luft, glade unger og gode minner. God bursdagsfeiring!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics