Vår på Fjellborg

Planer for våren på Fjellborg

Våren er kommet til Fjellborg, og det er på tide å legge planer. Hva skal og må og bør gjøres for å komme i havn med årets matproduksjon? La oss se litt på det.

Nå er det vår

«Nå er det vår, mamma», konstaterte seksåringen i helga. Dét måtte jeg jo gi ham rett i. Det er jo mars! Uansett hva naturen finner på av tullball nå, så har vi det verste av vinteren bak oss. Selv om det fortsatt vil komme snøfall og frostnetter, så kan vi helt trygt legge planer for våren.

Ja, for halve arbeidet utført er en god plan. Det er i alle fall min teori. Uten å ha en god plan i bunnen å arbeide etter, så blir det fort bare kaos. Det har jeg ikke tid til nå på våren!

Dersom jeg ikke skriver ned ting, blir det i det hele tatt fort kaos.
Les mer HER

Krokus

Våren er nemlig kan hende den travleste tiden av dem alle her hos oss, og da gjelder det å arbeide systematisk. Derfor har jeg også laget meg en plan for våren her på Fjellborg. Hva skal jeg gjøre? Når bør det gjøres?

Ikke minst: Hvordan er prioriteringsrekkefølgen? Dét tror jeg nemlig kan bli helt essensielt i år, etter som vi samtidig med at vårarbeidet skal i gang, også er i ferd med å avslutte renoveringsprosjektet vårt. Vanligvis har jeg valgt en litt annen taktikk for å sikre at alt blir gjort, men i år må jeg nok prioritere.

Nysgjerrig på den taktikken?
Les DETTE innlegget

Planer for våren

Jeg har satt opp en liste over planer for våren. Der har jeg inkludert alt så langt ned til hva som skal sås når. Jeg har også tatt med sånt som ikke har direkte sammenheng med matproduksjonen, men som likevel hører våren til.

Så er det bare å arbeide seg gjennom den, punkt for punkt, måned for måned. At for eksempel båtpussen er satt til mai, betyr ikke at jeg ikke kan begynne på den tidligere hvis jeg får tid, men så var det de prioriteringene, da.

Og slik ser mine planer for våren ut:

Mars

  • Beskjære frukttrærne (og det haster, for plutselig står sevja høyt)
  • Så kålvekster, mais, tomat og krydderurter
  • Binde opp bærbuskene etter vinteren
  • Rake vissent løv i hagene (kan tar i april, men også utgå hvis tiden kniper helt)
  • Luke i staudebedet
Trillebår og staudebed
Planer for våren

April

  • Så agurk, gresskar og luffa
  • Slakte høner (den gamle flokken vår er på overtid og legger ikke lenger egg)
  • Måke hønsehuset og gjøre klart for ny flokk (som kommer i mai)
  • Klargjøre grisefjøset vårt for nytt innsett i slutten av måneden
  • Hente fram utemøblene (kan fint delegeres bort til avkommet)
Lohman frittgående høne

Mai

  • Så gulrøtter og salat
  • Sette poteter, herunder harve og pløye renner
  • Plante ut alt som er sådd inne tidligere i våres
  • Pusse Tunejolla og klargjøre den for en ny sesong på elva

Høysesong

Og, med mars på kalenderen og planer for våren på blokka, så er jeg i grunnen klar for å gå inn i det som er høysesongen her på Fjellborg. Den strekker seg fra nå og til julegrisen er slaktet i november.

Det som ikke står på lista over, er jo «alt det andre». Sånn som at birøkten fra neste månedsskifte nå vil oppta mer og mer tid i hverdagen. Men, det hører jo liksom med akkurat som å fôre hønene gjør det. Også var det dette evinnelige renoveringsprosjektet vårt, da.

Du syns kanskje jeg gnåler mye om det, men det er jo for at det faktisk tar mye tid i hverdagen. Den samme tiden som skal fordeles på vårarbeid ute, oppfølging av unger og familieliv i hverdagen, noen foredrag (!) jeg skal holde i løpet av våren (jeg har plass til noen til, så ta gjerne kontakt om du vil ha besøk). Intet arbeid og ingen oppgave står isolert alene, for det ene påvirker det andre.

Husmora på Fjellborg, Camilla Skår, forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg
Planer for våren

Likevel; jeg er klar! Klar for å gyve løs på vårens planer og det som er min hverdag. Ja, faktisk noe av det morsomste jeg vet. Jeg kjenner sjelden så sterkt at jeg lever som når jeg kan være ute og kjenne kroppen jobbe for maten og få akkurat den mosjonen den trenger. Selvsagt kan jeg bli både sliten og litt stresset, men jeg koser meg aller, aller mest. Sånn skikkelig, langt inn i det innerste. Og nå er vi altså der, på startstreken. Vil du være med, så heng på!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics