Vår på Fjellborg

Forberede for sommer

Vi er bare halvveis i februar, men jeg har allerede tenkt på hvordan jeg skal forberede for sommer i kjøkkenhagen, frukthagen og drivhuset.

Når jeg først sitter her

I dag fikk jeg opp et minne på telefonen. Det viste at jeg for et år siden i dag allerede var i gang med å beskjære frukttrærne våre. Vel er jeg nyoperert, men et blikk ut av vinduet bekreftet at jeg uansett ikke hadde hastverk. Vi er visst ikke helt der enda.

Nå nærmer vinterhvilen seg slutten og vi beskjærer frukttrærne. Veslekæll hjelper til.
Forberede for sommer

På samme dag i fjor fant jeg forresten denne også:

Nå nærmer vinterhvilen seg slutten. I dag fant jeg årets første snøklokke. Mens vi venter på vår

Men, selv om forholdene ikke ligger til rette for å beskjære eple- og pæretrær akkurat nå, så kan jeg likevel forberede for sommer på mitt vis. Jeg mener nemlig bestemt at en god plan er halve jobben gjort, så gjett hva jeg har laget i dag!

Når jeg nå likevel sitter fast inne med bandasjer og det hele, så kan jeg likevel føle at jeg gjør litt nytte for meg, ikke sant? Så jeg har laget en vårplan. En liste over det jeg bør gjøre for å forberede for sommer her på Fjellborg.

Kanskje kan du la deg inspirere til å tenke gjennom dine egne forberedelser for en ny årstid?

Nå nærmer vinterhvilen seg slutten og vi beskjærer frukttrærne
Forberede for sommer

Forberede for sommer

Jeg skriver bør, for årstidene skifter jo enten jeg forbereder for sommer eller lar det være. Likevel, ved å få unna en del små og store saker nå utover våren, så møter jeg sommeren med et litt bedre utgangspunkt. Det vil gjøre hverdagen min som sjølberger enklere. Visse punkter vil til og med gi mer mat!

Så, når jeg i år skal forberede for sommer, planlegger jeg følgende:

  • Beskjære frukttrær. Det bør gjøres så snart snøen går, før sevja stiger. Ved å beskjære frukttrærne gir jeg dem bedre kår for å bære frukt = mat.
  • Rake løv. Nødvendig? Nja, men jeg liker å gjøre det både for aktivitetens skyld, men også for det estetiske. Løvet er dessuten fint å fylle på med i pallekarmer og dyrkekasser.
  • Etterfylle jord i pallekarmer og dyrkekasser. Det var en jobb jeg bevisst lot vente da jeg ryddet i høst, for å slippe uttørket jord gjennom vinteren. Nå må det gjøres.
  • Binde opp bringebærbuskene. Staur og annet har knelt under vinterens store snømengder, så her er det bare å rydde opp.
  • Staure opp solbær- og ripsbusken. De trenger kort og godt litt ekstra støtte for å gro slik jeg vil.
  • Få bygget port til kjøkkenhagen. Nå er det en provisorisk løsning av kompostgjerder som holder rådyrene ute. Kattene, derimot, kan fortsatt krype under.
  • Sette opp gjerde langs potetjordet. Husbonden fikk fjernet den gamle nypehekken der i fjor med løfte om å erstatte den. I år skjer det!
  • Pløye opp potetjordet.
  • Flytte humleplanta vår fra under magnoliatreet til en mer tilgjengelig plass.
Å rake løv er også å forberede for sommer

Det sistnevnte punktet der er kanskje ikke akkurat å forberede for sommer i den forstand, men det er nå det bør gjøres, sammen med det øvrige vårarbeidet. Siden blir det for sent, så fort som den vokser. Jeg har tenkt på det i et par år allerede – nå må noe skje.

Forberede for sommeren med dyrehold

Det er jo i grunnen en ganske overkommelig liste, det? Men, den gjelder jo bare for det området hvor vi dyrker mat, da. Frukthagen, drivhuset og kjøkkenhagen. Det er strengt tatt mer som både bør og må gjøres for å forberede for sommer på Fjellborg.

Å bestille gris, for eksempel. Vi skal ha gris i år også. Dermed må jeg også …

  • Vaske grisehuset. Nå bor Brahmaene der, og uteplassen deres tjener som midlertidig vedskjul for de materialrestene vi kapper opp til ved når vi renoverer her.
Gullende rent med husdyrrom

Og når vi først er inne på dyreholdet, så bør jeg også før sommeren:

  • Måke for hønene. Vinteretterlatenskapene deres går på potetjordet før vi pløyer det og tjener som god gjødsel.
  • Se over birøkterutstyret etter vinteren. I fjor startet jeg første bigårdsbesøk med hull i birøkterdrakta mi. Unødvendig å si at dét ble en dårlig start på sesongen, kanskje? I år tar vi en ekstra sjekk!
  • Gå over rammelageret mitt og se til at jeg har nok rammer med bivoks før biesesongen starter for fullt.

Enda flere forberedelser for sommer

Også var det alt det andre, da. Som også er en del av å forberede sommeren, litt mer uavhengig av livsstil. Sånn som å:

  • Finne fram utemøblementet.
  • Pusse båten. Tunejolla vår trenger en liten overflatebehandling i år, med blant annet et nytt lag med lakk.
  • Se over sommerlekene. Herunder sandkasseleker, trampoline, sykler og alt annet som snart får en ny vår. Dette er et viktig punkt når jeg forbereder for sommer!
  • Luke staudebedene. Hvert år lover jeg meg selv, når jeg står der og luker, at «i år skal jeg være flink og luke jevnlig», men så går tiden fra meg. Hvert år. Men, det begynner bra!
  • Plukke søppel! Vinteren drar liksom alltid med seg noe som kommer til syne utover våren. Det må vekk.
Å pusse båt er å forberede for sommeren! Tunjeolle

Også drømmer jeg dessuten om å lage et par ekstra uteplasser i år. Steder jeg kan ta med meg kaffekoppen til og sitte ned for å nyte. Jeg har tenkt på det i mange år allerede, men i år tror jeg jammen at jeg skal gjøre alvor av det. Det vil betale seg tilbake i masse glede når det først er gjort. Det skal ikke være så avansert, bare et kafé-sett eller tilsvarende.

Drømmer om vår

Jeg smiler litt når jeg ser på lista. Det blir visst nok å gjøre denne våren også. Men, så kaster jeg et ekstra blikk på lista og ser at det, tross alt, ikke er noe mer enn det pleier å være på denne tiden. I år til og med kanskje mindre. I fjor bygde vi jo en helt ny kjøkkenhage utpå vårparten, og bringebærfeltet vårt fikk seg en real overhaling! Slike prosjekter blir det ikke i år.

Kjøkkenhagen var vårens store prosjekt i fjor, men jeg fikk god hjelp.

Få et tilbakeblikk HER
Mai, du var en fest! Våraktiviteter i kjøkkenhagen krever kaffepausee

Og innimellom alt annet skal det jo sås. Det er å forberede for sommer, det også, å forkultivere. Jeg skal få en av de andre til å bære inn en sekk med jord for meg allerede denne uka, så den kan tine og tørke litt. Det er nemlig frø som skal i jorda ganske snart, og det er et fint arbeide mens jeg ikke kan gjøre så mye annet og samtidig drømmer om vår.

Ja, for det er noe med lyset om dagen som sender tankene i retning av våren. Lyset gir ikke bare lengre dager; det ser annerledes ut også nå. Samtidig kjenner jeg det på rastløsheten og energien i kroppen. Vinterhvilen nærmer seg slutten. Jeg har mer å gå på før jeg kjenner meg ferdig for dagen, og det er et sikkert tegn på at vi nærmer oss en annen tid. Årstid.

Vinterhvilen må brukes smart!

Les mer HER
Krokus

Nå vet jeg jo også hva jeg skal bruke energien på, nå som lista for å forberede sommer er klar! Så får vi se, da, hvor mange av punktene jeg faktisk rekker å krysse av før sommeren er her. Noen av dem kan jeg begynne å arbeide med allerede nå, til tross for snø og fortsatt vinter. Da er det kanskje ikke noe å vente på, da?

Har du lagt din plan?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics