Hønsemøkk

Påfyll i hønsegården

Noen ønsker seg blomster, andre høner? I morgen er det valentines, og jeg får påfyll i hønsegården. Det gledes!

Grevlingbesøk

Jeg husker ennå klumpen som la seg tungt i magen den fatale junimorgenen i fjor sommer da jeg skjønte hva som hadde skjedd. Da jeg kom ut for å fôre hønene, og 13 av 21 høner lå døde i hønsegården. Drept.

Det var den ene natta av sikkert ti som jeg sov inne. Hvis ikke hadde jeg hørt ham, bæsjelorten. Grevlingen. Lystmorderen. Jeg hadde våknet av ham noen netter tidligere. Da gikk han og romsterte rundt hengekøya. En natt møtte jeg ham til og med på trappa, da jeg skulle inn et lite ærend. Da satt han og spiste kattemat.

Påfyll i hønsegården: Snart skal denne lohmanhøna få flere høns i flokken. Husmora på Fjellborg, Camilla Skår

Men, den ene natta jeg sov inne, da spiste han høne. Én av de tretten hønene tok han. De siste tolv ble liggende igjen i hønsegården som et slags nesepek til meg. Huff og huff for et syn.

Den natta føyde seg i grunnen bare inn i en rekke av hendelser den uka.

Få et tilbakeblikk HER

Det er godt over et halvår siden, men først nå skal vi få påfyll i hønsegården igjen etter grevlingens herjinger. Det gledes!

Påfyll i hønsegården

Vi vurderte det allerede i sommer, om vi skulle erstatte de drepte hønene med det samme. Vi lot det imidlertid være. Forbruket av egg er ikke som høyest på sommeren, og jo færre dyr vi hadde å ivareta gjennom sommerferien, jo enklere ville det være for avløseren vår.

Hva gjør vi med dyrene når vi reiser på ferie?

Det har jeg skrevet om HER

Da høsten kom hadde det kanskje ikke vært så dumt med påfyll i hønsegården, for det går mange egg både om høsten og inn mot jul. Men, det ene tok det andre i en hektisk periode. Dermed ble det med de åtte gjenlevende hønsene pluss de som var adoptert fra barnehagen til veslebror etter påske. Jul kom og jul gikk, men så tok jeg omsider grep.

Før jul fikk de påskekyllinger i barnehagen til veslebror. Da påskeferien begynte flyttet de hit til oss.

Få et gjensyn HER
Påfyll i hønsegården: Lohmanhøne

Fastelavnsbollene er jo allerede spist og i morgen innledes fastetiden. Derfra går det fort til påske og da vil vi jo ha egg! Derfor tok jeg for et par uker siden en telefon til vår faste leverandør av høner og bestilte påfyll til hønsegården vår. Jeg kunne enten få dem denne uka, eller like før påske. Da valgte jeg nå, slik at de nye hønene kommer godt i gang med eggleggingen før påske.

Lohman-høner

Vi har jo to hønseflokker her på Fjellborg. De frittgående Brahma-hønene, som går rundt som de vil og som vi i all hovedsak har ansatt som snilespisere og for hyggens skyld, og Lohman. Lohman er suverene eggleggere, og det er også en av hovedgrunnene til at vi har valgt nettopp den rasen.

Hvilken hønserase du velger bør ikke være tilfeldig.

Les mer i DETTE innlegget

Hver høne legger i snitt ett egg om dagen. Det dekker vårt behov i tillegg til å gi nok overskuddsegg til at vi kan selge litt. Eggsalg blir vi slettes ikke rike av, men inntektene dekker fôret og forsvarer sånn sett hønseholdet økonomisk.

Nå, som vi bare har hatt åtte høner gjennom vinteren, har vi knapt hatt egg til eget bruk. Hønene har på langt nær opprettholdt full produksjon når det har vært både kaldt og mørkt, så selv pannekaker har vært den reneste luksus her de siste månedene. Vanligvis er det en middag jeg typisk serverer når vi har litt for mange egg og trenger å få brukt opp litt. Men, med påfyll i hønsegården skal det nok bli andre tider igjen nå. Det gleder vi oss til!

Påfyll i hønsegården

Vanligvis når vi får nye høner, slakter vi de gamle. Det er jo også derfor vi som regel skaffer nye høns! Slik blir det ikke nå, siden de gamle tross alt ikke er gamle i den forstand. Vi får jo ikke påfyll i hønsegården for at de gamle hønene er tomme for egg, men for at grevlingen forsynte seg før vi gjorde det.

Når hønene ikke lenger egg, slaktes de og blir til middag. Barna får være med på prosessen fra høne til mat.

Bli med du også, HER

I utgangspunktet er det ikke tilrådelig å blande to flokker av nye og gamle høner all den tid rangstigen dem i mellom kan by på litt kjekling. Jeg har imidlertid bestemt meg for at for denne gangens skyld får jeg ta risikoen. Siden jeg nylig var gjennom en galleblæreoperasjon som kom litt brått på, fikk jeg ikke gjort de forberedelsene jeg hadde tenkt med å dele dem i to flokker. Smittemessig går de som én flokk så lenge de er i samme hønsehus i alle fall og med et par, enkle grep unngås som regel den verste rangsslossingen også.

Ønsker du å være sjølberget? Du trenger ikke et småbruk. Se bare på oss på Fjellborg. Her er husmora, Camilla Skår og høna

Aldersforskjellen vil på sikt heller ikke by på problemer. Mens de eldste hønene er brune og legger brune egg, så er flokken som ankommer i morra hvite og legger hvite egg. Når de eldste hønene etter hvert gir seg med å legge egg, vil det være enkelt å oppdage, for da kommer det ikke lenger brune egg. Jeg tipper engang utover mot sensommeren.

Velkommen, velkommen

I morra er det altså askeonsdag. Fastetiden innledes, og med påfyll i hønsegården kan vi begynne å telle ned til påskeeggene. Valentines er det også, og mens andre menn kommer hjem med blomster til sine kjære, kommer husbonden i morra hjem med tre esker med hvite høns. Du snakker meg om bonderomantikk, hva?

Vanligvis henter jeg høner selv, men ikke kan jeg løfte enda og ikke orker jeg å sitte særlig lenge oppreist i en bil heller, så da må husbonden til pers.

Så får vi se, da, hvordan det går, når gamle og nye høner skal forenes i én stor flokk. Jeg har trua på at det skal gå helt fint! Også gleder jeg meg til å bli kjent med nye høner. Det er alltid spennende. Ja, for til tross for at de er en flokk, så er liksom hver flokk forskjellig fra en annen, syns jeg. Med sine særegenheter og finurlige greier som bare er deres.

Velkommen skal de i alle fall være, og så får vi snart ta en titt inn i hønsehuset igjen, når de nyankomne er vel installert.

Lurer du på om høner kanskje kan være noe for deg?

Ta en titt HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics