Tips og ideer

Ti ting å gjøre i vinterferien

Det nærmer seg vinterferie, men hva skal dere finne på? I dette innlegget får du ti forslag til ting å gjøre i vinterferien – uavhengig av været!

Full nedtelling

Her på Fjellborg tilhører vi første landspulje hva vinterferie angår. Uke 8 er vårt store mål like fra første dag etter jula. Nå er uke 8 bare noen dager unna.

Normalt sett ville det ha betydd full nedtelling her i huset, men her herjer feberen. Ungene er, med andre ord, for øyeblikket mer opptatt av å bli friske. Vinterferien framstår derfor akkurat nå bare som noe langt der framme.

Men, vi vet at den kommer og vi gleder oss. Tross feber og hoste og hodepine og forkjølelsens mange luner. Jeg hørte på radioen i går at én av fem planlegger å reise bort i vinterferien, men det er jo ikke for alle. Da er det gjerne ett spørsmål som går igjen: Hva skal vi finne på i vinterferien?

Tilbake i rytmen, også i skisporet. Veslebonden på ski. Vinter og snø Vinterferie uten planer

Jeg har laget en liten liste med forslag over ti ting å gjøre i nettopp vinterferien. Kanskje kan du få noen ideer derfra? Jeg har hatt i bakhodet at vinteren ikke er alle steder selv om det er vinterferien vi venter på. Dermed er ingen av forslagene avhengig av været. Eller lommeboka for den del. Her snakker vi hjemmeferie med trykk på hjemme. Klar?

«Det var jo ikke slik det skulle bli!» Har du tenkt det etter en ferie før? Jeg også.
Les mer HER

Ti ting å gjøre i vinterferien

1. Så med barna

Hva hadde vel en sjølbergerblogg vært uten et forslag som involverte sjølberging, hva? Men nå, i februar og etter hvert mars, er det tiden for å forkultivere en hel del. Ta med barna på jobben. La dem få et forhold til maten som dyrkes og ta dem med i prosessen. Det er helt utrolig hva som skjer bare barna får et slags eierskap til maten vi dyrker; selv gulrøtter som ingen liker blir kjempegodt!

Frø og fryd - vi sår på Fjellborg

Lurer du på hva som kan sås når?
Ta en titt på DETTE innlegget

2. La barna lage middag

Apropos det der med eierskap. La barna lage middag. Enten om de samarbeider eller har en dag hver hvor de står for matlagingen. Hvor mye av ansvaret de skal få, kan alderen bestemme. For noen er det nok å skjære opp grønnsakene til taco, for andre kan det være en spennende utfordring å planlegge en toretters meny med budsjett og det hele. Her er mulighetene mange!

Hjemmelaget pizza
Ti ting å gjøre i vinterferien

3. Lag middag på bål

Vil dere ha mange opplevelser i én, så er det å lage middag på bålet mitt heteste tips til ting å gjøre i vinterferien. Det kan jo bli den reneste ekspedisjon! Menyen må planlegges, for bålmiddag kan være mer enn pølser, og dessuten finnes det mange gode båldesserter. Så må man ha med seg rett utstyr, fordele det i sekker og finne et egnet sted. Så får man turen, frisk luft, en annerledes middag, godt i magen og en ubeskrivelig deilig følelse når man så kommer inn igjen.

Oktoberkladd: Middag i gapahuken
Ti ting å gjøre i vinterferien

4. Gå tur og ha med matpakke

Noen ganger kan det å ha med full oppakking for bål og matlaging ute være i overkant av hva man har tid og krefter til. Da er det jammen fint at det er noe som heter matpakke! Enda finere er det at selv den enkleste mat smaker som et festmåltid utendørs. Frokost, lunsj, middag eller kveldsmat; det er opp til dere. Det er turen og opplevelsen av noe annerledes som er poenget.

å være i vater, eller å holde balansen, er for meg å være i skauen og spise matpakke. Alle tiders uke

5. Utforsk et nytt sted i nærområdet

Jeg vet ikke med deg, men jeg har lett for å gå til de samme stedene hver gang jeg er ute. Hva med å bruke vinterferien til å utforske et nytt sted? Og om ikke et nytt, så i alle fall et sted dere ikke er så ofte. Ta med matpakke og legg i vei. Kanskje behøver dere ikke gå lenger enn til en del av hagen dere ikke er så ofte i?

Seks år på Fjellborg: Veslebonden
Ti ting å gjøre i vinterferien

6. Bak med barna

De aller fleste barn liker å få boltre seg på kjøkkenet. De aller fleste foreldre er for dårlige til å la dem få lov. Ja, eller rettere sagt: Ta seg tid til å la dem få holde på. Alt skal jo liksom gå så fort. Bruk tiden dere har i vinterferien og la ungene få bake. Rundstykker til kveldsmat? Boller? En kake til dessert? Ost- og skinkehorn til matpakkene etter ferien, kanskje?

Veslebror deltar i Prosjekt Henriette og er flink til å hjelpe til med å bake
«Jeg er flink til å pensle, for det har jeg lært av kokken vår i barnehagen!»

7. Maleverksted

Å male er nesten alltid en populær aktivitet. La ungene få leke med pensel og farger. Etterpå kan dere kanskje invitere besteforeldre på en aldri så liten kunstutstilling? Har dere også vært i det produktive hjørnet og bakt boller, så har dere jo noe å servere under høytideligheten også.

Veslebror og veslebonden maler ved kjøkkenbordet Vinterferie uten planer

8. Filmkveld

Noe av det gjeveste ungene her på Fjellborg vet, er å ha filmkveld. Har vi satt av en kveld til å se på film, kan de gå å glede seg i dagevis fordi de syns det er så koselig. Popcorn og saft hører selvsagt med! En velegnet aktivitet er det jo også om ikke mor og far har ferie og kan være med barna på dagtid. Det eneste som slår en filmkveld på en lørdag, er nemlig en filmkveld på en helt vanlig tirsdag!

Uka før advent og det er tid for julefilmer

9. Gamle barneleker

Unger elsker at vi er med og leker sammen med dem. La ungene invitere noen venner hver og bli med og lek! Lær dem alle de barnelekene vi selv lekte, men som later til mer eller mindre å ha forsvunnet med skjerm og år. Jeg garanterer alle en artig stund! Husker du disse? Høl i hatten, Stiv heks, Haien kommer, Hauk og due, Bro, bro brille, Katten og musen, Tyven, tyven, Slå på ring, Ta den ring, Morderen, Boksen går, Gjemsel (i mørket, i dagslys, omvendt), Tampen brenner, Hoppe strikk (!), Dødball og Slåball. Du husker kanskje enda flere?

Barn som vokser opp på landet

10. La barna dokumentere en dag

En utfordring for barna i vinterferien kan være å la dem dokumentere en dag i livet. Alle barn drømmer jo om å bli YouTubere når de blir store, så hvorfor ikke la dem få late som for en dag. Du vil trolig bli overrasket over kreativiteten i resultatet. Lar du dem bruke skjerm med bilder og video, er det ett alternativ. Et annet er å gjøre det på gamlemåten: La dem lage en avis eller en plakat med tekst, tegninger, utklipp, mosaikk og collage. Et artig minne å se tilbake på siden vil det også være.

Veslebror og veslebonden

Noe å finne på vinterferien?

For ungenes del er det ikke alltid så mye som skal til for at de skal sitte igjen med en følelse av å ha opplevd noe. Hvor du vil legge lista i din familie, er det faktisk du som voksen som bestemmer. Om én av fem drar på ferie, så blir fire igjen hjemme.

Ungene er uansett mest opptatt av at det er ferie i betydningen av ikke hverdag. Ikke alle kan ta formiddagen fri sammen med barna, men sett i alle fall av tiden på ettermiddagen til å tilbringe tid med dem, for det er tiden ungene ønsker seg aller mest. Flere av forslagene på lista over kan jo også ungene gjøre selv når de voksne er på jobb.

Men, hva enn dere finner på i vinterferien, så ikke ha dårlig samvittighet for alt dere ikke gjør. Som regel er forventningene våre til hva en ferie skal være langt høyere enn barnas, og det må vi legge oss på minnet.

Jeg måtte for et par år siden ta en real alvorsprat med meg selv.
Les den HER

Så ikke stress med tanken på den vinterferien som nå står for døren. Gjør så godt du kan, og så er det mer enn godt nok. Om ungene bare slipper vekkerklokke i fem dager, så har de hatt det topp! Men, før vi kan skru av vekkerklokka helt, må den nok dra oss ut av dvalen i tre dager til. I alle fall her på Fjellborg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics