Uncategorized

Slik sår du purreløk og gjør det enkelt for deg selv

I dette innlegget skal jeg vise deg hvordan du sår purreløk på en slik måte at du gjør det enkelt for deg selv når du siden skal potte om og plante ut.

På tide å så purreløk

Vi skriver midten av februar, og dersom du går med planer om å dyrke purreløk selv i år er det på høy tid å starte med forkultiveringen.

Når du sår purreløk kan du selvsagt bare strø frøene utover et stykke jord og la det stå til, men da vet du kanskje også hvilken jobb som kommer siden når du skal potte om. Små, skjøre planter hvis røtter har viklet seg i hverandre. Å få dem fra hverandre er nært til umulig uten at du river noe i stykker.

Lurer du på hva du bør så når?
Se min såkalender HER

For min del gjorde det dyrking av purreløk til noe bortimot et ork. Det pirkearbeidet det var å prikle dem og potte dem om og siden plante ut, gjorde at jeg alltid grudde meg. Det var helt til jeg for et år eller to siden lærte en bedre måte å gjøre det på!

Jeg skal ikke skryte på meg å ha funnet opp dette selv, men jeg kan heller ikke skryte på meg å huske hvor jeg så det. Til det er Internett og sosiale medier for stort og omfattende; omfanget av alt man mates med gjør det dessverre ikke alltid så lett å huske hvor man plukker opp alt man tar til seg av lærdom. Jeg tillater meg likevel å dele metoden her, for den er for genial til ikke å dele. Så får noen der ute ha sin takk for å ha lært meg så jeg kan lære det videre.

Slik sår du purreløk smart

Du trenger

  • Skumplast eller liknende
  • Planteskolepotte
  • Såjord
  • Purreløkfrø
  • En tynn pinne, blyant eller tilsvarende
Slik sår du purreløk. Dette trenger du
Sjølberging, ureist mat, dyrk selv

Slik sår du purreløken

Klipp skumplasten i lengder à ca. 50 cm. Bredden lar du tilsvare høyden på planteskolepotta.

Slik sår du purreløk. Dette trenger du
Sjølberging, ureist mat, dyrk selv

Legg en stripe med jord langs plasten, men ikke la jorden ligge helt ut til i kanten. Stopp jordstripa litt før enden av skumplasten.

Slik sår du purreløk. Dette trenger du
Sjølberging, ureist mat, dyrk selv

Når skumplasten er dekket med jord, slik som på bildet, begynner du å rulle i den ene enden.

Slik sår du purreløk. Dette trenger du Sjølberging, ureist mat, dyrk selv

Sørg for å stramme skumplasten og liksom pakke den godt rundt jorda. Når du gjør det, vil det gi mening at du ikke la jord helt ut i kantene.

Rull strimmelen med skumplast og jord helt sammen.

Vi klargjør for forkultivering

Sett jordrullen i planteskolepotta. Da står den stødig og fint.

Vi klargjør for forkultivering

Finn fram en tynn pinne og stikk små hull til purreløkfrøene. La det være ½ – 1 cm mellom hullene og maks ½ cm dypt når du sår purreløk på denne måten. Følg «spiralen» av plast rundt.

Slik sår du purreløk. Dette trenger du Sjølberging, ureist mat, dyrk selv

Ha et purreløkfrø i hvert av hullene og dekk forsiktig til med jord. Når du sår purreløk, er det vel så enkelt å legge et nytt, tynt jorddekke over som å forsøke å tette hullene.

Vi forkultiverer

Sett potta med purreløk lyst og lunt. Etter hvert som de vokser til, kan det være lurt å frisere toppene litt. Det gjøres for å skape sterkere og mer robuste planter. Toppene kan du bruke som gressløk i eggerøre, for eksempel.

Jeg har toppet purreløken som jeg sådde i februar. Toppene går i hønsegryta på kok. Full utnyttelse

Når det er klart for å plante ut

Fra vi sår purreløk til det er klart for å plante ut, går det naturlig nok noen uker og en porsjon tålmodighet. Men, da kommer det geniale, skjønner du!

Purreløk

For, i stedet for å sitte der og fikle med små, skjøre røtter med knute på seg, så kan du bare rulle ut purreløken!

Røtter på purreløk når du sår dem i spiral

Plukk opp én og én og sett dem i jorda (eller en ny potte), lett som en plett!

Når du sår purreløk i spiral er det lett å potte om og plante ut

Enklere blir det faktisk ikke når du sår purreløk. Og skumplasten, den kan du rulle pent sammen og ta vare på til neste år.

Purreløk

Da er det bare å så purreløk og vente på resten. (Også skal jeg plante ut mine et annet sted enn i fjor så jeg får litt størrelse på dem!)

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics