Henriettes kakao
Det er vinterferie, nordavind og huskaldt. Hva er det beste man kan gjøre da? Jo, å lage en kopp kakao! Jeg har prøvd Henriettes kakao i dag.
Vinterferie
Her på Fjellborg er vi så vidt over halvveis i vinterferien. Etter tre begivenhetsrike dager i samlet tropp, har familien i dag vendt hver til sitt. Klokka var bare noen minutter over sju i morges da veslekæll og husbonden strøk på dør. Førstnevnte skulle til Gardermoen, klar for avreise til London med speideren. Husbonden skulle videre på jobb. De to siste blad vesle reiste på vinterferie hos besteforeldre noen timer senere, og tilbake satt jeg. Ja, og tømrerne våre.
Dagen har ikke gått i et så voldsomt stort tempo. Jeg har for det meste vært opptatt med administrativt og undersøkelser, både i blogg- og renoveringsøyemed.
Vinterferie, ja. Hva i alle dager skal man ta seg til?
Jeg har ti gjennomførbare forslag til deg HER
Men, jeg har vært en tur ute i dag. Huttetu! Det var på ingen måte så vårlig i lufta som det kunne se ut til gjennom kjøkkenvinduene. Jeg var en tur i bigården for å se til biene mine, og på veien dit dro nordavinden gjennom marg og ben på en stakkar. Hvor godt hadde det ikke vært med en kopp kakao da?
Et godt alternativ
På en torsdag, som her i huset går under navnet Henriette-dagen, var det selvsagt at jeg slo opp i Stor Kokebok. Mon tro om Henriette Schønberg Erken også hadde en oppskrift på kakao? Det er jo ikke så fryktelig lenge siden vi fant og prøvde en med varm sjokolade. Den gjorde stor suksess, så kanskje kakaoen ville gjøre det samme?
Det var ikke slik å forstå at oppskriften var noe stort hokus pokus, men det er også en av de tingene jeg synes er fint med Stor Kokebok; det noe for en hver anledning. Også de anledningene med nordavind og hvor huset liksom nekter å bli varmt, samme hvor hardt man fyrer.
Ikke minst, når man vil ha noe godt og varmt og smakfullt på bare en liten stund. Da likte jeg ekstra godt oppskriften på Henriettes kakao, for den var laget for én porsjon. Lettere blir det faktisk ikke, med mindre man ikke kjører med en rett i koppen-variant. Og hvorfor skal man da det? Når følgende oppskrift ikke tar lenger tid enn det tar å rive toppen av en pose, og man attpåtil sparer seg for godt over halvparten av ingrediensene og samtlige tilsetningsstoffer.
Henriettes kakao
Du trenger
1 teskje kakao
2 teskjeer sukker
1 dcl. kokende vann
1 dcl. kokende melk
Slik lager du Henriettes kakao
Kakao og sukker blandes, irøres det kokende vann og melk, gis et opkok.

Brukte jeg så mye som tre minutter totalt? Tror ikke det. Noe tynnere, kanskje, enn vanlig kakao, men så brukte jeg lettmelk. Det har jeg mine tvil om at Henriette gjorde. Skulle jeg gjort noe annerledes, så hadde det derfor vært å erstatte vannet med melken, og kanskje også brukt melkesteameren på kaffemaskinen i stedet for en kjele, men rett i koppen-posen har fått en reell utfordrer her når jeg har lyst på noe godt, varmt og søtt og aller helst litt raskt. Det er helt sikkert!
Takk, Henriette. Kakaoen din står seg i 2025 også!
Vil du ha varm sjokolade i stedet?
Da bør du prøve DENNE
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







