Sommer på Fjellborg

10 ting vi skal gjøre i sommerferien

Så var dagen her. Sommerferiens aller første, ordentlige dag. Den dagen som vekkerklokka ikke ringte og vi ikke skulle rekke verken buss eller skole. Men hva skal vi gjøre i sommerferien? Vi har laget en liste!

Sommer uten ende

En skulle kanskje tro at det var den mest behagelige dagen i hele året, og det er det jo på mange måter også, men det er også en dag som føles nokså stressende. Lurer du på hvorfor? Jo, fordi det er så mye vi gjerne vil rekke å gjøre i sommerferien!

Sommerfølelse

To måneder er lenge, og jeg husker selv sommerferiene fra jeg var barn. De fortonet seg jo som noe uten ende. Som voksen kan jeg vanskelig forstå at det var slik, for her har allerede kalenderen for høsten begynt å fylle seg. Likevel har jeg stor respekt for at det fortsatt føles som en uendelighet for barna mine. Hva skal vi fylle tiden med?

Ja, nå er det forresten ikke slik at tiden absolutt må fylles med noe bestandig heller, men ungene og jeg er likevel enig i at vi bør legge en plan for sommerferien. Da er vi nemlig sikre på å ha tid til det vi vil, i tillegg til det vi må. Husbonden har enda fem fulle uker til han begynner sin sommerferie, så hverdagen vil fortsatt kreve litt plass i hjemmet. Også er det jo engang slik at med mat som dyrkes og med husdyr på bruket, så må det rusle og gå sin gang.

Noe utenom det vanlige

Likevel er jeg litt opptatt av at sommerferien ikke bare skal bli hverdag-hverdag, med hele sin rytme og vanlige gjøremål minus skolen. Det bør være noe ekstra. Noe vi ikke finner tid nok til de andre ti månedene i året. Noe som ikke lar seg gjøre når det ikke er sommer.

Barna og jeg er enig i at det ikke skal være voldsomme saker. Vi skal på sommerferie litt senere i år, så de større opplevelsene sparer vi til vi kan gjøre det sammen, alle sammen. Det er de små tingene vi skal ha fokus på. Du vet, det som krever tid og tilstedeværelse, og som er så gode minner fra egen barndom. Det skal være rom for å være spontan. Og jeg som mamma? Jeg vil bli det ja-mennesket jeg var da coronaen herjet som verst. Da ingenting annet krevde at tiden min, så jeg kunne likevel si ja til det ungene foreslo eller spurte om. «Klart vi kan!»

Plaske med bena i fjellvann på sommeren

Hva skal vi gjøre i sommerferien?

Ja, hva skal vi gjøre i sommerferien? Hva skal mamma si ja til? Vi har laget en liste:

1. Vi skal arbeide i sommerferien

Ja, det skal vi. Sammen er velsekæll og veslebonden og jeg enige om at minimum én dag i uka skal vi arbeide. Da skal vi for eksempel rydde rommene, klippe gress, luke, male, reparere noe som er ødelagt eller liknende.

På lista over ting å gjøre i sommerferien: Arbeide

På en gård (som ikke er noen gård) er det alltid noe å gjøre. Særlig når vi renoverer huset. Dersom vi én dag tar i et skikkelig tak alle mann får alle følelsen av å bidra inn til fellesskapet. I tillegg får husbonden og jeg frigjort tid fordi barna hjelper til, og da kan vi finne på mer av det som er koselig sammen. For eksempel å …

2. Gå til elva og bade

Vi er altfor dårlige til å bade. Ja, ikke ungene, da, men vi voksne! Jeg vil bade mer. At det er kaldt i elva får bare stå sin prøve. Er det sommer, så er det sommer! Dessuten er det få ting som er så sommerlig og forfriskende som et kveldsbad. Mer av sånt, takk!

3. Smøre matpakker

Det skal vi ikke gi oss med selv om det er sommerferie. Særlig veslebror syns at å smøre matpakke er stor stas, og jeg er enig, for det betyr at vi skal på tur! Kanskje går vi til elva? Eller tar en tur til et sted vi ikke har vært før? Kanskje går vi bare så langt som til gapahuken? Men matpakke, det skal bli!

I sommerferien skal vi spise matpakke

4. I sommerferien skal vi bake

Ungene, og særlig veslekæll, syns det er gøy å bake. Det skal de få lov til å gjøre mer av i sommer. Når vi likevel ikke skal rekke noe, har vi tid til at ting tar litt lenger tid. Vi har også tid til å vente med middagen en time fordi bolledeigen fortsatt står til heving. Også er det jo godt, da, å ha noe på lur i fryseren eller noe godt å ha med på stranda.

Barn på kjøkkenet. Bløtkake

5. Vi skal lese bøker

Ingen sommer uten bøker. Ungene, men også jeg, holder seg mest til faglitteratur gjennom skoleåret. Nå er det sommer, og det er tid til å gå på oppdagelse i verdener fjernt og nært fra vår egen. Det er jo der lesegleden ligger! Og selvsagt deltar de på Sommerles.

Harry Potter står på leseplanen, men mor har også lyst til å hente fram de gode, gamle til Anne-Cath. Vestly. For det første er hennes bøker fortsatt aktuelle på mange måter, tenk bare på Aurora i Blokk Z. Men, jeg vil også at barna skal få anledning til å få et glimt av en verden hvor det ikke er så mye støy som i vår egen. Hvor det ikke er problemfritt, men likevel godt. Hvor ting går rolig for seg og små opplevelser er store.

6. Å dra til byen, dét skal vi gjøre i sommerferien

Det er vi så å si aldri. Ikke på kjøpesenter og hvertfall ikke i byen! I sommerferien skal vi på bytur. Kanskje kombinerer vi det med et kafébesøk? En tur på biblioteket skal vi i alle fall! Vi kan telle skulpturer, besøke lekeplassen i parken, og kanskje til og med kjøre buss! Vi får se hva turen fylles med.

7. Sove ute

Og gjerne en båttur unna! Det har veslebonden veldig lyst til.

Jeg sover jo ute nærmest året rundt når anledningen byr seg, og nå i sommerferien er det gjerne flere muligheter. Vi har hengekøyer alle sammen, og også veslebror begynner å bli klar for en utenatt. Han hadde flere utenetter som baby, men så har det vært en periode hvor sprinkelsenga har vært det beste og tryggeste alternativet. Nå, derimot, er vi klare for litt flere utfordringer!

Å sove ute er fint å gjøre i sommerferien. Hengekøyeliv.

8. Vi skal lære noe nytt

Neida, vi skal ikke gjenoppta hjemmeskolen i sommerferien, men det er gøy å lære noe nytt! Det syns både ungene og vi. Kanskje tar vi med oss floraen på tur i blomsterenga og leter etter noe vi ikke kjenner navnet på? Kanskje tar vi med oss fugleboka ut en tidlig morgen og forsøker å høre hvilken fugl som sier hva? Ikke alle i familien kan svømme enda. En vil kanskje endelig fikse den saltoen på trampolina?

Et annet sted vi kan lære noe samtidig som vi har det gøy er når vi kan …

9. Dra på museum

Ingen sommer uten museum. Museum er ikke lenger et støvete sted med monotone konservatorer. Nå er det en flott arena for lek og å utforske for hele familien. Barna her elsker det! Vi har i flere år på rad deltatt på Barnas Museumsstafett hos Østfoldmuseene, og det er slett ikke utenkelig at vi tar en stafettrunde i år heller. Museum er gøy!

Å gjøre i sommerferien: Dra på museum, her Borgarsyssel

Fikk du med deg det kakebordet vi var gjester ved sist vi var på museum?

Les om det HER

10. Spillkveld

Brettspill er så gøy! Likevel spiller vi nesten aldri noe som helst. Det er liksom forbeholdt når vi er på ferie. Vi vil utvide brettspillene også til å kunne spilles når vi har ferie. Labyrinth er favoritten! Kanskje kan vi invitere med noen venner også?

Krever lite

Vasse i ferskvann

Enda er det flere punkter på lista, men et sted får vi begynne. Fellesnevneren og nøkkelordet er uansett det viktigste her: Det er aktiviteter som ikke krever så fryktelig mye mer enn at jeg som mamma gir av tiden min. Av aktivitetene nevnt over er det vel omtrent bare byturen som vil synes i lommeboka, men selv der kan vi sette grensen selv. Vi tvinges ikke gjennom sluser med sjokkselgere eller møter haugevis av andre unger med en eller annen fristende lekesak.

Jeg tror vi skal få noen fine uker, barna og jeg. Også gleder vi oss veldig til husbonden får sin ferie om noen uker! Planen er ennå ikke helt spikret for de ukene, men så er det nettopp det som er ferie også, er det ikke? Å ta ting som de kommer.

Hva skal vi gjøre i sommerferien?

Ha det fint!

Én ting er i alle fall sikkert, og det er er at sommerferien blir alle tiders! Det vet jeg, for det har vi bestemt oss for at den blir og da blir den det!

Hvilket punkt på lista kunne du tenke deg å gjøre i sommer – alene eller sammen med noen andre? Fortell meg i kommentarfeltet, og del gjerne innlegget med en mamma eller pappa som trenger noen tips for ferien!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

  • Nann Karin

    Jeg blir lykkelig av å lese innleggene dine. Du ivaretar det jeg synes er superviktig, nemlig tid, tid og små opplevelser som blir store minner. Takk !
    Vi er på en øy hvor tiden ikke er under klemma og hvor begrepet vi er hverdagslig. Vi koser oss uten nett, tv, bil og alt vi har som normalitet hjemme. Vi baker rundstykker hver morgen, vi går tur, leser og fisker daglig. Og så har vi lært at det er orkide her i nord, det finnes også en fugl som høres ut som en drone, enkeltbekasin, og vi vet nå at Storspove har langt og buet nebb. Derfor har poden kalt fuglen Nebbe. Små ting, mye tid og gode ja- dager
    God sommer til deg og guttegjengen din !

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics