Sommerspesial i Prosjekt Henriette
Det er sommerferie, og jeg har bestemt meg for å kjøre en aldri så liten sommerspesial i Prosjekt Henriette. Vi skal teste utvalget av iskrem i Stor Kokebok!
Sommerspesial i sommerferien
Sommerferien er i gang og ungene har snart lagt bak seg én av åtte uker skoleferie allerede. Så langt har vi hatt nok å fylle dagene med, men det er fortsatt mye sommer igjen. Derfor har jeg bestemt at vi må ha et prosjekt gående. Noe å ty til når det er «ingenting å finne på». Veien fra idé til handling har, kanskje ikke så overraskende, gått via Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932.
Vi kjører rett og slett en sommerspesial i Prosjekt Henriette. Ungene var ikke leie å få med på ideen, for hele sommerspesialen går ut på å teste Henriettes mange iskremoppskrifter i Stor Kokebok. Er det noen av dem som ikke burde ligge igjen i 1932?
«Ja!» utbrøt de to store i kor da vi stod i matbutikken tidligere i uka. De lurte på hva jeg skulle med så mange vaniljestenger, og det var da jeg nevnte prosjektet første gang. Ingen skepsis å spore for mammas Prosjekt Henriette når det kommer til iskrem, nei!
Selv har jeg allerede forberedt meg litt.
Ideen om en sommerspesial blir til
Kapittelet i Stor kokebok som omhandler is har jeg bladd forbi mange ganger. Ja, det er faktisk det jeg har gjort; bladd forbi. Jeg skummet halvparten av innledningen én gang for lenge siden, og har siden tenkt at dét blir for mye. Det er mer enn jeg orker å bruke tid på.
Men, så satt jeg her, da, og lurte på hva i alle dager jeg skulle lage fra Stor Kokebok i sommer. Vi har ikke helt samme måltidsrytme nå som ellers i året, og langt flere måltider tas på sparket etter vær og gjøremål. Det er det ikke bare, bare å kombinere med Prosjekt Henriette.
Også var det jo dette med å ha noe å gjøre med ungene i sommer. Den ene av de tre har dessuten en skade av det litt mer langvarige slaget som gjør at han må være mye i ro. Hva kan han finne på som ikke gjør vondt verre? Da var det at tanken om en sommerspesial i Prosjekt Henriette kom, og jeg fikk det for meg å åpne kapittelet om is én gang til. Heldigvis for det!
Hvordan lagde Henriette is?
Himmel, så dum jeg har vært! Da jeg bare tok meg tid til å lese skikkelig og ikke bare skumme gjennom, skjønte jeg jo det. Å lage is på Henriette-vis var jo ikke komplisert i det hele tatt. Ikke nå som hjemmefryseren er oppfunnet og allemannseie.
Har du tenkt på hvilken revolusjon husholdningsapparatene egentlig har vært?
Les mer HER
Da jeg oppfattet det å lage is etter Henriette Schønberg Erkens oppskrifter som omfattende, så var det jo helt enkelt fordi det var det. I gamledager. Nå, derimot, i 2024, er det å lage is etter Henriettes oppskrifter et helt overkommelig prosjekt i sommerferien. Vi bare følger oppskriften og putter resultatet i fryseboksen. For oldemor, derimot, hadde det nok blitt litt mer krevende å lage en sommerspesial av iskrem:
«Frysningen kan foretas i ismaskin eller i et almindelig spann. Det beste er imidlertid å bruke ismaksin, da isen blir bedre gjennemarbeidet i den.» Så kommer det noe om blandingsforhold mellom hakket is, salpeter og salt. Det var vel omtrent her jeg tenkte «uh» i første omgang, da jeg ikke leste ordentlig gjennom.
«Tilberedningen helles nå i beholderen for å fryses; denne må kun være ¾ fylt; hvitt papir og lokk settes på, og man dreier uavbrutt i 10 minutter, til samme kant. Kremen, som er begynt å fryse, skrapes ned fra sidene, og man vedblir å dreie og skrape ned til det hele er jevnt.»
Skjønner du, eller? Ikke minst hvor heldige vi er som har frysere som en del av standardutrustningen, hadde jeg nær sagt. Ja, for om du ikke hadde en ismaskin i ditt eie og hadde måttet ty til et «almindelig spann» hadde jobben vært enda større!
Sommerspesial underveis
Så, da blir det en aldri så liten sommerspesial her i Prosjekt Henriette noen uker framover. Nøyaktig hvor mange uker kommer egentlig litt an på ungene. Hvor iskremsultne er de? Og hvor mange av oppskriftene finner de fristende nok til å prøve?
Hvis du har lyst på is nå, og ikke klarer å vente til vi har kommet i gang med iskremtestingen, har jeg en god iskake å anbefale
Prøv DENNE
Mange av Henriette Schønberg Erkens oppskrifter har melk eller fløte som base. Jeg skal benytte anledningen sommerspesialen gir til å teste ut hvordan de samme oppskriftene fungerer med melkefri alternativer. Vi har jo en melkeallergiker i hus, og jeg skulle så gjerne ha flere alternativer å by ham enn vi har i dag. Han er jo også glad i is! Funker det er det gull, og hvis ikke så har jeg i det minste prøvd.
Et poeng med prosjektet (i prosjektet) er jo også at ungene skal få lov til å prøve seg på kjøkkenet uten altfor mye innblanding fra mamma. Da får også de stifte nærmere bekjentskap med den gamle klassikeren som Stor Kokebok jo faktisk er. Det kan jo komme både dem og oss til nytte, det. Å la dem få begynne med iskremen vil jeg tro gir et godt dytt i riktig retning for å fatte interesse, i alle fall (og glad i å lage mat er de forresten alle tre).
Så, da kjører vi på, da? Med en sommerspesial i Prosjekt Henriette, fylt av masse, forhåpentligvis deilig, iskrem! Er du med?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
3 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback: