Vi tar en sjekk
Det er senvinter og sola har begynt å varme. Det er på høy tid at vi tar en sjekk i bigården! Står det til liv hos våre små venner?
Slutt på ferien
Vi skriver 21. februar. Her i Østfold er det senvinter. Til tross for en sur nordavind og et nylig værskifte, så går det mot andre tider. Vi har lyset med oss i mange timer og når sola står på himmelen, varmer den jammen også.
For en birøkter er det sikre tegn. Nå er ferien over! Det er på høy tid å skjenke birøkten mer enn bare en sporadisk tanke nå og da. Nå må vi begynne å følge opp våre små venner i bigården. Ikke fullt så ofte som vi må om noen uker, men det nærmer seg også den tiden at jevnlige turer til bigården er en del av rutinene.

For nå er det viktigste å se til at biene har fôr nok til den siste delen av vinteren. For biene er det på mange måter den mest krevende delen. Ikke minst lurer jeg jo på: Har de overlevd vinteren? Vi tar en sjekk!
Vi tar en sjekk i bigården
Jeg la turen om bigården i går. I det jeg var på vei bort, angret jeg litt på at jeg ikke hadde tatt mer klær på; nordavinden gikk gjennom marg og ben. Akkurat da syntes biesesongen milevis unna, men senvinteren er ikke tiden for å la seg lure av været. Snarere er det på høy tid at vi tar en sjekk for å se om og hvordan det står til liv hos biene.
Jeg tok aller først en titt inn gjennom flyhullsåpningene. Det gav meg bange anelser, for der var det helt tomt. På denne tiden av året pleier det å være en håndfull bier som ligger døde akkurat der.

Jeg la øret inntil kuben og lyttet. Det var vanskelig å si. Vind? Bier? Ingenting? Forsiktig skjøv jeg litt på taket av kuben. Ikke mye, bare slik at jeg akkurat kunne ta en kjapp sjekk inn i selve kuben. Jeg ville nødig forstyrre biene med for mye bevegelse eller temperatursvingninger. Enda mindre sette i gang en sverm av flyvende bier mens jeg selv stod uten beskyttelse.
Det står til liv
Jovisst var det liv i kubene! I alle fem til og med! Gleden er stor over en slik oppdagelse i slutten av februar. Ikke for at jeg ikke stoler på det arbeidet jeg selv la ned i høst, men for at det ikke er alt som er innenfor min kontroll som birøkter. Derfor er det også viktig at vi tar en sjekk nå på senvinteren. Har biene det bra? Er det noe mer jeg kan bidra med for at biene mine skal klare det siste strekket fram mot vårutviklingen?

Jeg ser nemlig ikke bare til at biene er i live og til stede i kuben. Det er også viktig å se til at de har nok mat. De har sittet i vinterklase i mange måneder allerede og spist og spist. Det er en fare for at de har spist opp når vi kommer ut i februar, og vi vil jo på ingen måte at biene skal sulte i hjel! Derfor tar vi også en sjekk på fôrsituasjonen nå på tampen.
Biene mine hadde nok mat så det rekker en god stund til. Det var jeg glad for å se, for så kan de få være i fred enda litt til. Jo mindre innblanding fra birøkteren nå, jo bedre for biene. Det er i alle fall min tanke, for det er jo slik at for hver gang jeg gjør noe i kuben, så forstyrrer jeg biene mine. Særlig gjelder det nå som hovedoppgaven deres primært er å holde seg i live.
Vi tar en sjekk og begynner forberedelsene
Jeg følte meg litt varmere da jeg gikk fra bigården. Innbilning, kanskje, men jeg var så glad for at biene mine er i behold. Alle de fem bifolkene på Fjellborg. Da kan vi begynne å tenke på biesesongen 2025.
Planene for biesesongen 2025 er allerede lagt.
Se dem HER

Ja, for vi tar en sjekk nå på senvinteren, og så begynner forberedelsene fram mot det som blir det faste bigårdsarbeidet gjennom sesongen. Til tross for at jeg ryddet skikkelig opp i høst, bør jeg likevel se over utstyret mitt for å være sikker på at jeg ikke møter noen overraskelser. Er birøkterdrakten hel? Har jeg nok byggevoks? Er ting i orden slik at jeg kan møte de situasjonene som vil oppstå uten at det fører til unødvendig stress?
Det er nemlig nå det er tid til å gjøre det. Ikke når sesongen allerede er godt i gang og det er mye å gjøre både i bigården og her hjemme på tunet. Nå har jeg tatt en sjekk: Biene lever og har gode forutsetninger for å klare seg ut vinteren. Da står resten for tur. Klar, ferdig, kjør!
Vil du følge biesesongen her på Fjellborg og også alt annet vi driver med? Husk at du kan abonnere på bloggen via e-post eller også godta varsler fra siden. Da får du med deg alt som skjer, når det skjer!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







