Prosjekt Henriette

Falsk skilpaddesuppe – oppskrift

Prosjekt Henriette byr på litt hodebry, en god del «hva i alle dager» og ganske mye moro. Da vi for en tid siden hadde falsk skilpaddesuppe på middagsmenyen, fikk jeg litt av alt nevnt foran. Og du? Du skal få oppskrift på denne artige retten!

Skilpadde mer vanlig enn man skulle tro?

Noe av det første jeg bet meg merke i da jeg arvet Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok var hvor vanlig det tilsynelatende var med skilpadder før i tiden. I mat! Det er viet et helt avsnitt, faktisk, i kokeboken, til hvordan skilpadden skal slaktes. Hva gir du meg? I 1932 lærte husmødre å slakte skilpadder, om man bare hadde tilgang på den rette bok. Og skilpadder, for den saks skyld.

Prosjekt Henriette: Falsk skilpaddesuppe

Heldigvis for oss, som ikke har spesielt god tilgang på skilpadder til verken hygge eller mat (eller begge deler), finnes det alternativer. Du kan styre unna den ekte skilpaddesuppa og gå for falsk skilpaddesuppe! Puh for det, liksom.

Lurer du på hva Prosjekt Henriette er?

Du finner svaret HER

Før jeg utgreier noe særlig mer om selve tilberedelsen og smaksopplevelsen, så skal du få oppskriften. Den har falt i det fri og deles på lovlig vis.

Falsk skilpaddesuppe

Du trenger

1/2 kg eller 2 kg kalvekjøtt
1 gulerot
1 skive kålrabi
1 liten sellerirot
1 løk
1 grøntkvast (selleriblade, persilleblade, purregrønt)
1 pepperkorn
salt
90 gr. smør
90 gr. hvetemel
125 gr. mager skinke
1 dcl vin
saft av 1/2 citron
4 l. vann

Slik lager du falsk skilpaddesuppe

Det utvannede hode eller vaskede kalvekjøtt (bryst eller bog) fraskjæres kjøttet, og benene hakkes smått op. Kjøttet, benene og det kolde vann settes over ilden, gis et opkok, saltes og skummes. Kokes 3 timer. Kraften siles, og når den er kold, tas fettet vekk. Smøret smeltes, irøres de rensede, ganske småskårne røtter, den finskårne skinke, grøntkvasten og krydderiene. Alt dette småstekes i 10 minutter; tilsett mel, kraft, gryten settes over svak varme, og suppen koker i 10 minutter. Vin, citron og salt tilsettes, suppen siles og serveres. Benyttes kalvehodet, skjæres kjøttet op i pene jevne strimler og serveres i suppen tillikemed eggeboller.

Ok. Dette var interessant.

Det var i all hovedsak hva jeg tenkte da jeg hadde lest gjennom oppskriften og skulle i gang.

Som vanlig, i 2023 og i Prosjekt Henriette, så gjør jeg de tilpasninger som er nødvendig for at det skal funke uten alt for store krumspring. Dette innebar at jeg byttet kalv mot svin da jeg lagde falsk skilpaddesuppe. Jeg er helt på det rene med at svin og kalv er to vidt forskjellige ting rent smaksmessig, men er du sjølberget på svinekjøtt sitter det langt inne å kjøpe så mye annet. Vi har tross alt 100 kg kjøtt liggende i fryseren.

Prosjekt Henriette: Falsk skilpaddesuppe

Det var imidlertid den eneste endringen jeg gjorde med unntak av å erstatte purreløk med gressløk. Det var det vi hadde.

Vin er vin?

Dog bød oppskriften på en liten utfordring, for hva er «vin»? Er det rødvin? Hvitvit? Rosévin? Har vi vin?

Jeg tok en avgjørelse basert på to faktorer: 1) Hva slags vin jeg vanligvis ser brukt i oppskrifter og 2) hva har vi? Det ble rødvin, for det hadde vi to flasker av. Men, hva gjør en stakkar som holder seg til ripssaft og kaffe? Og som ikke har videre peiling på vin?

Går for den flaska med styggest etikett, og tok høyde for at det var den billigste. Den jeg kunne bruke med god samvittighet, liksom.

Var den vinen den billigste, tror du? Nei, den var ikke det, vet du. Klarte jeg å åpne flaska uten å få kork i vinen? Nei, jeg gjorde ikke det, vet du. (Dette ligger godt dokumentert under «høydepunkter» på Instagram, @hverdagenpaafjellborg, om du vil se. Hele suppekokingen, forresten.)

Hun har tenkt på alt, Henriette

Men, falsk skilpaddesuppe ble det likevel. Med vin med stygg etikett og kork i flaska. Det ene (!) pepperkornet fikk jeg også lurt opp i kjelen uten videre utfordringer. Det var for så vidt grei skuring, denne suppa. Helt til jeg kom til «tillikemed eggeboller». Hva i huleste er eggeboller?

Jeg gav det fjorten sekunders betenkningstid før jeg slo opp i stikkordregisteret. Og tror du ikke at Henriette har tenkt på alt, da? Til og med at husmødre i 2023 aldri har hørt om eggeboller før.

Eggeboller

3 hårdkokte egg
10 gr. smør

De hårdkokte, kolde eggeplommer gnides fine med det kolde smør. Eggemassen trilles til 20 små runde kuler. Disse må legges like i tallerkenene, umiddelbart før suppen øses i. De hårdkokte eggehviter kan skjæres i litt grove strimler og has i suppen, hvis man ikke ellers har bruk for dem.

Prosjekt Henriette: Eggeboller

Falsk skilpaddesuppe med eggeboller, velbekomme

Det er lenge siden jeg har hatt det så gøy på kjøkkenet. Og – det var ikke bare for min egen håpløshet (som jeg tok med en stor slurk selvironi) da det kom til vinvalget. Det var rett og slett skikkelig artig å lage noe så merkelig, men like fullt … vanlig som falsk skilpaddesuppe faktisk viste seg å være. Hvor den skilpadda kom inn i bildet er jeg sannelig ikke sikker på, men det er jo slettes ingen uvanlige ingredienser i suppa for øvrig. Det er bare navnet, og noen ganger skal det ikke mer til for at noe blir litt ekstra festlig.

Prosjekt Henriette: Falsk skilpaddesuppe

Ikke alle supper er like festlige.

Husker du DENNE?

Familien var veldig spente da de satt seg til middagsbordet den dagen. Fargen på suppa gjorde nok meg litt skeptisk også, selv om jeg visste bedre enn de andre hva som egentlig stod på bordet. Det skulle imidlertid vise seg at rosa skjemmer ingen. I alle fall ikke falske skilpadder. Det var helt stille rundt middagsbordet og bifallende nikk mens første porsjon ble spist. Siden var alle mer enn enig i at falsk skilpaddesuppe er hjertelig velkommen inn i middagsloopen på Fjellborg. Det var skikkelig godt!

Og eggebollene? De forsvant i en fei, de også. Litt knotete å lage, smått og smuldrete som det var, men de gav likevel mer mening for meg enn melboller.

Hva da melboller?

Bli oppdatert HER

Så, da har vi smakt det også: Falsk skilpaddesuppe. Schønberg Erken har en oppskrift på ekte skilpaddesuppe også, men det vet jeg neimen ikke hvordan jeg skal få lurt inn i Prosjekt Henriette uten å komme på kant med både lovverket, dyrevenner og egne evner. Det er kanskje ikke alt som står seg over nitti år senere? På den annen side; hvorfor spise ekte skilpadder når de falske er mer enn gode nok?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdaen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics