Livstanker

Min kladd for mars

I dag er det offisielt vår. Det er første mars, og få måneder er så løftesrike og fulle av skuffelser på én og samme tid som nettopp mars. Så, hvordan ser min kladd for mars ut?

Min kladd for mars har vår i lufta

Min kladd for mars, ja. Den er vel i grunnen ikke så full av de skuffelsene jeg nevnte, for jeg er fullt innforstått med at snøen og kulda kan være her i mange dager ennå. Det er på kalenderen det er vår, men jammen ligger den i lufta også selv om det kan komme både snø og mange kuldegrader enda en stund.

Et løfte om vår

Den begynnende våren preger da også min kladd for mars. Vårbruket tjuvstartet såvidt det var i februar, men nå tar det til. I mars skal jeg få enda flere frø i jorden, og de første frøene som ble sådd i forrige måned skal prikles og pottes om.

Forhåpentligvis skal vi også få kommet i gang med den nye delen av grønnsakshagen, men det ligger litt utenfor vår kontroll. Telen må ha gått først!

Musikalsk mars

Mars er en sånn måned hvor alt hender på én gang. I alle fall er det slik i år. Mon tro om det er våren i lufta som gjør det? Når menneskene har ligget i dvale siden november, og så kommer lyset og varmen fra solstrålene og setter liv i oss.

Min kladd for mars har masse sang i seg. Det passer jo fint med våren? Aller først skal koret mitt, Indre Østfold Gospel Company, ha sin lanseringskonsert. Det skjer allerede på lørdag, fire dager før årsdagen for aller første øvelse. Da skal vi ha stor konsert i Hærland kirke klokka 19, og det gledes!

Helgen etter skal jeg delta på gospelfestival i regi av Gospel Explosion. Festivalen skal være i Oslo Konserthus, og det kan se ut til at drømmen om å stå på scenen der går i oppfyllelse noe tidligere enn tenkt:

Jeg fikk jo fiolin i fødselsdagsgave da jeg fylte 30, og satte meg som mål å fylle Oslo Konserthus på 100-årsdagen. Nå skal jeg riktignok ikke gjøre jobben alene i midten av mars, men scena er den samme.

Hvorfor i alle dager jeg fikk en fiolin?

Du finner svaret HER

I min kladd for mars er det fest

Også i min kladd for mars er det rom for fest. Denne måneden er det veslebonden sin tur, og han fyller ni år den fjortende. Ni år? Jeg kan ikke fatte hvor de årene ble av! Han som akkurat var minstegutten, med traktor i hodet og motorolje i blodet; ni år!

Men, en heidundrende feiring for ham blir det nok. Olje har han fortsatt i årene, så jeg kan nok tenke meg at kakebestillingene til mammas konditori vil preges av motor i år også.

Hestehov, faste, utfordring

Foruten veslebondens bursdag når vi er kommet halvveis, er mars forøvrig en måned full av hverdager. Påsken kommer jo først i april, og det er heller ingen flere merkedager å ta av før den tid. Det er i grunnen greit.

I min kladd for mars er hverdager

I min kladd for mars er hverdager, ja. Og de skal fylles med de samme, gode vanene jeg har innarbeidet gjennom januar og februar.

Klok av skade har jeg gått litt grundigere til verks i planleggingen av styrketrening nå enn sist måned. Jeg har fortsatt som mål å trene kjernemuskulaturen tre dager i uka. Nå har jeg imidlertid prikket inn tid i kalenderen, og notert øvelsene. Det er verre å utsette og å sluntre unna når det er bokser å krysse av for utført arbeide.

De 10 000 daglige skrittene og hverdagsturene holder jeg på også i mars. Nå som vårbruket skal i gang for fullt, trenger jeg all den energien jeg kan få, og den får jeg av bevegelse og frisk luft!

Mars i matboden

Jeg har også i min kladd for mars en plan for matboden. Jeg innser, nå som jeg kladder, at den nok bør få sitt eget innlegg her på Hverdagen på Fjellborg. Planen henger nemlig sammen med sjølbergingen. Men, kort og godt: Spise tomt! Det er hva vi skal gjøre i mars.

Derunder havner også færrest mulig handleturer. I dag var jeg en tur over grensa og gjorde innkjøp, og jeg er spent på hvor langt det rekker. Klarer vi oss med kun å fylle på med melk og frukt og grønt resten av måneden, eller må det handles mer for å ha et fullverdig kosthold? Tiden vil vise hvor godt jeg planla.

Hestehov, faste, utfordring

Og som et apropos til tid og planlegging, så er jeg spent på om min kladd for mars kan gå rett i innføringsboka når det gjelder husarbeid.

Re opp senga, rydde tjue minutter hver dag; nå som våren kommer smygende og mer og mer arbeid flyttes ut, så holder det hardt å være à jour også inne. Mars er ikke den verste måneden i så måte, men det er absolutt siste mulighet til å justere vanene før vi kan begynne å snakke om sommer.

Min kladd for mars

Ja, så slik ser altså min kladd for mars ut. Det er mange variabler som kan påvirke innføring her. Både tid, energi og ikke minst pollen. Jeg er godt i gang med medisineringen, og så får vi bare håpe at or og hassel ikke slår meg helt i bakken. Det viser ikke kalenderen tid til.

Men, og dette er kanskje det viktigste å skrive i min kladd for mars: Selv om kalenderen viser en travel første vårmåned, så er det mange rom for hyggelige stunder! En kaffitår i solveggen, matpakketur i skauen, gjærbakst, gode klemmer …

For, til syvende og sist er det de små tingene der som høyner hverdagen. Som gjør at vi kan gå til sengs og tenke at dagen var god tross alt vi syntes at vi måtte og burde og skulle.

Hestehov, faste, utfordring

Mars: Du er varmt velkommen!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics