Prosjekt Henriette

Appelsinpudding II (Pouding à l’orange)

Det er lenge siden vi har hatt dessert i Prosjekt Henriette. Det retter vi opp i nå, med appelsinpudding II. En frisk, smakfull vårdessert!

Ska’re værra en pudding?

Et fenomen jeg ikke har viet så mye tid i Prosjekt Henriette er det faktum at en stor del av oppskriftene i Stor Kokebok har rettens franske navn i parentes. Appelsinpudding II er intet unntak, og for oss som har en tendens til å dra litt på a-en i appelsin, så høres jo Pouding à l’orange utvilsomt mer elegant og lekkert ut enn appelsinpudding II.

Jeg syns jeg ser det for meg, en restaurant i Oslo på tredvetallet. Du har akkurat satt til livs en Poulet sauté à la Cardinal, og nå kommer kelneren til bordet: «Ska’re værra en appelsinpudding – eller ønsker De en Pouding à l’orange?» Valget er Deres. Fnis.

Appelsinpudding II, Pouding à l'orange
Dessert

Poulet sauté à la Cardinal har tidligere vært på menyen i Prosjekt Henriette. Da presentert som Kylling à la Cardinal.

Du finner den HER

Men, navnet skjemmer som kjent ingen, og det ble klart allerede ved den første munnfull av appelsinpuddingen vår. Og – for en gråværstrøtt nordmann på februars siste dag, så er for øvrig assosiasjonene til ordet appelsin utelukkende gode, fullstendig uavhengig av hvor i ordet man legger trykket ved uttale.

Appelsinpudding II (Pouding à l’orange)

Du trenger

6 appelsiner
2 citroner
300 gr. sukker
½ l. fløte
10 plater gelatin
1 dcl. vann

Slik lager du appelsinpudding II

Den skylte gelatin klippes i småstykker og opløses i det lunkne vann, røres i den utpressede, silte appelsin- og citronsaft og tilsettes sukkeret og den stivvispede fløte. Has i vætet form, der er strødd med sukker.

Appelsinpudding II kan enkelt gjøres melkefri ved å erstatte fløte med Gryr Matfløyel. Én porsjon vil jeg mene at rekker til 6-8 personer.

Appelsinpudding II, Pouding à l'orange Dessert, Stor Kokebok Henriette Schønberg Erken, Prosjekt Henriette

Vil du redusere matsvinnet når du lager appelsinpudding?

Bruk skallet i DISSE appelsinkakene

Mer dessert, takk!

Jeg tror jeg brukte kanskje ti minutter på å lage denne desserten. Femten i høyden. Det som tok tid var i grunnen å presse appelsinene og sitronene, men i nødens stund kunne de alltids vært erstattet med appelsinjuice og sitronsaft. Jeg satt vel igjen med omtrentlig én desiliter væske per frukt.

Det var minutter vel spandert! Appelsinpudding II gjorde stor suksess etter pannekakene i dag, og kanskje spesielt etter pannekaker, som jo egentlig er en litt tung matrett. Da smakte det godt å avslutte måltidet med en lettere dessert.

Appelsinpudding II, Pouding à l'orange Dessert, Stor Kokebok Henriette Schønberg Erken, Prosjekt Henriette

Ja, for det skjer liksom noe så fort appelsiner er en del av ingredienslista. Det gir en frisk smak som liksom umiddelbart tar brodden av alt som ellers kan smake litt tungt. Sammen med fløte gir det dessuten en nydelig balanse av friskhet og fylde, syns jeg.

Appelsinpudding II får sin plass

I Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932 er det mange desserter med appelsin i. Appelsinpudding II røper jo dessuten at det finnes en appelsinpudding I også. Jeg har lystet på flere av dem lenge, men har helt bevisst spart opptil flere av dem til nå. Appelsiner er jo på sitt beste nå, også er det jo noe med smaken av vår, da. Eller vårvinter, kanskje mer presist.

Det var i alle fall ikke feil med dessert i dag. Himmelen er grå på den 387. dagen og det har regnet vannrett store deler av dagen. Ungene ble også glad for dessert da, og det var kan hende ikke så galt at jeg ikke tenkte så langt som å halvere oppskriften da jeg holdt på, for de hogg innpå.

Appelsinpudding II, Pouding à l'orange Dessert, Stor Kokebok Henriette Schønberg Erken, Prosjekt Henriette

Appelsinpudding II får absolutt leve videre. Den er frisk og smakfull, og er i tillegg laget på ingredienser man ofte har liggende. Hvis ikke, er de enkle å få tak i. Men, kanskje aller best: Det er en dessert som er både rask og enkel å lage. Da funker det, selv på en hverdag. Med andre ord: Anbefales!

Det gjør også ananaspuddingen fra Stor Kokebok. Den fikk faktisk terningkast ti!

Du finner den HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics