Prosjekt Henriette

Biff à la lapskaus

Biff à la lapskaus er ukens rett i Prosjekt Henriette. En foreklet og lettvint, men særs smakfull variant av lapskaus.

Prosjekt Henriette

Vi er jo egentlig midt i en julekakekonkurranse i Prosjekt Henriette, men vi har også nylig stått midt i griseslakt her på Fjellborg.

Så langt har vi testet Julekake I og Julekake II.

Du finner omtalene HER og HER

Jeg stod på farten til å bake Julekake III fredag formiddag, men ett eller annet sted mellom hvetemel og rosiner grep fornuften inn: Jeg hadde rett og slett ikke tid til gjærbakst akkurat da, rett før slaktet skulle parteres. Julekake III måtte vente.

Men, selv om ikke det kom julekake på bordet sist helg, så kom det mat. Fra Stor Kokebok. I Prosjekt Henriette. Selvsagt.

Ja, for mat må vi jo ha når vi arbeider! Fortrinnsvis enkel mat, velegnet til en raus porsjon og uten for mye opprydning og oppvask når magene er mette. Valget falt på Biff à la lapskaus.

Biff à la lapskaus er en god rett som er å finne i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok. Her med franskbrød fra samme Kokebok.

Mat til mange – enkelt

At det ble biff à la lapskaus var det i all hovedsak to grunner til: 1) Den krevde få ingredienser som vi også hadde i hus. 2) Alt gikk i én gryte og gjorde seg selv.

Jeg skal imidlertid innrømme at jeg var litt skeptisk. Kunne dette bli en smakfull rett å servere arbeidsfolket? Løk, potet og kjøtt; det er jo ikke all verdens rent smaksmessig.

Men, jeg lot det stå til. Biff à la lapskaus var planlagt til middag lørdag ettermiddag, men allerede fredag gjorde jeg i stand alt sammen slik at det bare var å varme den før bespisning.

Henger du ikke helt med i svingene? Griseslakt?

Bli oppdatert HER

Det kan jeg røpe at var en god idé! Dette er absolutt en rett som egner seg når man skal ha mat til mange, men ikke kan eller vil lage mat med huset fullt av gjester. Jeg vil også påstå at biff à la lapskaus er godt egnet for å lage i en stor porsjon som siden fryses i mange små i påvente at de dagene matlagingen skal gå fort.

Oppskriften i Stor Kokebok er falt i det fri, og jeg deler den med deg her:

Biff à la lapskaus

Du trenger

1 kg. renskåret kjøtt
1 l. poteter
100 gr. smør eller fett
1 løk
½ teskje pepper
2 teskjeer salt
vann

Slik lager du biff à la lapskaus

Det rå kjøtt skjæres i små terninger, likeledes potetene, brunes hver for seg i smøret, tilsettes den i skiver skårne løk, pepper og salt. Alt blandes sammen i en gryte, påhelles kokende vann, så meget at det nettop står over, og småkoker så under lokk 1-1½ time.

Oppskriften sier ingenting om potetene i sin oppgitte mengde skal være rå eller kokt og om literen er målt i hele poteter eller terninger. Jeg tok den sjefsavgjørelsen å beregne ca. 250 gram potet per person; mange av oppskriftene i Stor Kokebok er oppgitt å rekke «til 4 à 6 personer». Vi var fem voksne til bords og alle spiste seg gode og mette. Han som tok tabberas på måltidet og «slikket kjelen» gjorde det på sterk oppfordring fra meg fordi jeg ikke ville ha rester akkurat da. Med andre ord var biff à la lapskaus også «til 4 à 6 personer».

Overraskende smak

«Ja, hva syns dere om maten, da?» Man spør jo ikke gjestene sine om sånt! «Detta var godt, hæ?» Nei, nei.

Biff à la lapskaus er en god rett som er å finne i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok. Her med franskbrød fra samme Kokebok.

Men, for denne ene gangen måtte jeg gjøre et unntak, også skyldte jeg på Prosjekt Henriette. Ja, for det er jo fint om det jeg presenterer her på bloggen stemmer med virkeligheten, ikke sant? Og hvis alle gjestene satt der og tenkte i sitt stille sinn at de heller ville hatt en pizza mens jeg satt og smattet i velvære?

«Hva syns vi om detta, da folkens?»

Og det var enstemmig, gitt: Alle var enig i at biff à la lapskaus faktisk var godt. Og det vil jeg si, at det var overraskende mye smak! Retten var både smaksrik og fyldig, og det syns jeg var interessant tatt i betraktning de enkle ingrediensene.

Kanskje var det mengden fett som gjorde det? Jeg brukte riktignok melkefritt margarin i stedet for smør for det er det vi gjør her hos oss. Også stod jo det hele lenge og putret.

Konklusjonen er kort og godt at biff à la lapskaus blir med videre på middagslistene her på Fjellborg. Antakelig oftere enn lapskaus, nettopp fordi det var så innmari lettvint uten å stå tilbake på smaken. Dette anbefales virkelig!

Franskbrød

Og vil du ha litt godt attåt kan jeg tipse deg om franskbrød – det gjorde seg!

Oppskrift finner du HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics