Nedlegging av agurker
Agurkavlingene på Fjellborg er gode i år. Jeg har tydd til Stor Kokebok og forsøkt meg på nedlegging av agurker i denne ukas Prosjekt Henriette.
Salting og nedlegging av grønnsaker og agurker
Har du noen gang tenkt på hva de gjorde før? Før kjøleskap, før frysere, før industrimat og før maten ble frakten halve kloden rundt, året rundt? De hadde i alle fall ikke julestjerner i de brune keramikkrukkene slik jeg har det. Ei heller hadde de sommerblomster i hollandske krukker. De hadde mat. Det var den gang Norgesglassene ble brukt i matlagingen og ikke til dekorering.
Jeg lar meg forundre når jeg leser i Stor Kokeboks kapittel om salting og nedlegging av grønnsaker og agurker. Det er øyensynlig ikke den ting Henriette Schønberg ikke mente at kunne saltes og nedlegges. Pillerter, gressløk, persille, bønner og mangold. Også agurk.

Personlig foretrekker jeg agurkene aller best som de er, i sin rå form. Det er imidlertid grenser for hvor mange agurker vi klarer å fortære fra årets avlinger uten å gjøre noe mer med dem for liksom å forlenge sesongen. Vi har så det rekker og enda blir det til overs. Da har jeg også råd til å prøve noen nye oppskrifter fra Stor Kokebok!
Mange alternativer
Henriette Schønberg Erken har mange alternativer til den som ønsker å ta vare på agurker. Nedlegging av agurker kan foregå enten ved at man ivaretar dem til såkalt agurksalat eller salter dem. Asier finnes både i en sur og søt variant, for ikke å forglemme pickles. Også har vi helt enkelt agurker nedlagt i ulike typer lake.
Jeg har pløyd gjennom de ulike oppskriftene mange ganger. Som vanlig har jeg nemlig falt i den fella det er å tro at det er så forferdelig mye jobb. Først gjøres slik og så gjøres sånn. Til slutt klarte jeg likevel å lande et alternativ, og oppdaget til min store irritasjon (!) at da jobben var gjort, så hadde det i grunnen ikke vært noe jobb i det hele tatt!
Syltede agurker er også et godt alternativ til bevaring av agurker.
Få oppskrift HER
Den største jobben var faktisk å regne om oppskriften fra Henriettes 100 agurker til mine sju. Ikke minst måtte jeg finne ut av hva spansk pepper var. Det viste seg å være en eldre betegnelse på paprika, og skulle du sett, så hadde jeg det hengende i drivhuset også! Da ble det nedlegging av agurker, da.

Nedlegging av agurker
I Stor kokebok 10ende økede utgave fra 1932 finner vi følgende oppskrift på nedlegging av agurker:
Agurker legges i så sterk saltlake, at et egg flyter; optas, avtørres og legges i krukker. Til 100 agurker 1 l. eddik, 125 gr. sukker, 4 løk, 2 hylster spansk pepper, 1 skje hel, gul sennep, 5 stykker langpepper. Kokes op og helles kokende over agurkene.
Spørsmål én er hvor sterk er en sånn saltlake som gjør at egg kan flyte? Litt eksperimentering på kjøkkenet gav svaret, og du skal slippe det samme eksperimentet. Tilsetter du 200 gram salt per liter vann, flyter egget godt som en dupp.
Spansk pepper har vi jo allerede fastslått at passerer som paprika, og langpepper er en peppervariant som vi ikke hadde i hus og som jeg heller ikke tok meg bryet med å skaffe. «Oppskrifter er i beste fall veiledende» fikk gjelde i denne omgang.
Et annet spørsmål som antakelig melder seg, er hvor lenge agurkene skal ligge i saltlaken. Jeg så til de andre oppskriftene på nedlegging av agurker, og lot dem ligge i 24 timer. Det så ut til å være typetallet her. Og krukker? Jeg brukte et Norgesglass.
Vil de godkjennes?
Nedlegging av agurker er enkelt og greit. Jeg vet imidlertid ikke i skrivende stund om det er en av Henriette Schønberg Erkens oppskrifter jeg vil anbefale at får overleve eller ei. Det er nemlig med de nedlagte agurkene som det er med kirsebærene jeg hermetiserte tidligere i sommer – de har ikke blitt prøvesmakt enda.
Hermetiske kirsebær var en del av Prosjekt Henriette tidligere i sommer.
Les mer HER
Årsaken er helt enkelt at så lenge agurkene er i sesong, spiser vi dem ferske så lenge vi har. Det er nå det er sesong. Nedlagte agurker kan vi jo liksom spise hele årets ellers, så hvorfor la agurkene råtne på rot mens vi tar for oss av det som er lagt i lake for bevaring?
Jeg har imidlertid trua. Og, om det skulle vise seg likevel å være en fiasko, så har vi det ille fint på kjøkkenbenken eller i matboden i mellomtida. Mat på glass, sånn som de nedlagte agurkene, er jo innmari dekorativt! I min enfoldighet syns jeg faktisk det ser ut som noe sånn svært fancy mat som er å få kjøpt i dyre delikatessebutikker! Egentlig så er det kanskje det også? Og tenke seg til, det rett fra 1932!

Jeg syns det er verdt forsøket så lenge vi har overflod av agurker i alle fall. Skulle det i verste fall vise seg å være uspiselig og ende som matsvinn, så ville det antakelig blitt matsvinn uansett fordi vi hadde hatt for mye agurker i utgangspunktet til at vi klarte å spise det (selv om vi gjør så godt vi kan). Da er det jo bedre å prøve en ny oppskrift og kanskje ende med å spise det, alt sammen, syns du ikke? Det syns i alle fall jeg!
Har du agurker til overs også? Da håper jeg at du lot deg inspirere! En oppdatering på smaken kommer utover vinteren. Husk at du kan godta varsler fra siden eller abonnere på bloggen via e-post, så går du ikke glipp av verken smaksoppdateringen eller noe annet fra Hverdagen på Fjellborg.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







