Livstanker

Takknemlighetens pris

Har du tenkt på takknemlighetens pris? Hva det koster deg å være takknemlig? Det har jeg gjort i dette blogginnlegget.

Tradisjon ikke vært umaken

I går hadde jeg et lite utbrudd her på Hverdagen på Fjellborg. Det var Black Friday som var utløsende årsak, selv om tematikken absolutt har opptatt meg en stund.

Gikk du glipp av husmoras lille utbrudd?

Du finner det HER

Skjønt, nå er det jo ikke Black Friday som fenomen som irriterer meg. Vel kan jeg bli lei reklamen som dyttes opp i mine falmende fregner, men er det ikke Black Friday så er det jo noe annet. Greit nok. Det var jo overforbruket som fikk det til å renne over.

Men, la oss likevel holde litt fatt i kjøpefesten Black Friday, for dens opprinnelse har vi jo over dammen. I USA faller Black Friday på dagen etter Thanksgiving, men se dét er en tradisjon vi ikke har gjort oss umaken med å adoptere til vår side av Atlanteren.

Grunnen er vel så enkel som at handelsstanden har fint lite å tjene på at nordmenn samles til familieselskap. Da er det enklere med dagen derpå.

På den annen side, nå som det er dyrtid og allting, burde vi kanskje ta med denne festen også? Dagen før dagen. Ja, for takknemlighetens pris er nemlig på langt nær den samme som butikkenes aller beste tilbud!

Allehelgensdag
Takknemligheten pris

Takknemlighetens pris

Faktisk er takknemlighetens pris lik null. Niks og null koster det å være takknemlig!

Og, nå som det bugner av «gode» kjøp i alle himmelretninger, så er det kanskje på høy tid å ta en virkelighetssjekk? Hva er jeg takknemlig for i mitt liv? Akkurat nå?

Jeg satte første punkt på lista mi allerede i går:

  1. Jeg er supertakknemlig for å bo i en del av verden hvor flesk og duppe er en greie! (Og så kan jo du gjette på 1) hva vi hadde til middag i går og 2) hva livretten min er?)
  2. Vi vet ikke hva det vil si å leve i konstant frykt for bomberegn. Når vi går til sengs om natten gjør vi det i trygghet. Verdien av det er så høy at det er vanskelig å forstå omfanget av det slik verden er blitt.
  3. Kaffe. Det finnes kaffe.
  4. Barna våre gleder seg til jul. Det er jeg takknemlig for, for alt for mange gjør det ikke.
  5. «Du er verdens beste mamma og ingen er så snill som deg i hele verden!» Jeg vet den forestillingen en dag passerer, men så lenge det varer nyter jeg det i dyp takknemlighet.
  6. Jeg kan lese. Det gir meg en enorm glede i hverdagen.
  7. Takknemlighetens pris er kanskje skyhøy om man ser litt smått på det, men briller! Jeg befinner meg et godt stykke ned på -5-skalaen, og er takknemlig for at jeg har tilgang til briller. De gjør at jeg kan lese. Se barna mine og fungere i hverdagen.
  8. Forrige uke. Jeg lever fortsatt på den.
  9. Evnen til sjølberging. Det er jeg takknemlig for opptil flere ganger om dagen. Vi har mat på bordet og kunnskap om hvordan få den dit.
  10. Jeg er takknemlig for evnen til å glede meg over lite, for det gjør at jeg stort sett er glad og alltid har noe å glede meg over og til.
Allehelgensdag
Hjerte av løv
Takknemlighetens pris

Hva som skjedde forrige uke, spør du?

Ingenting faktisk! Les mer HER

Spandere litt på takknemlighet

Lista kunne fortsatt i det uendelige. Det er klart at noe på lista har sin pris målt i kroner og øre. Kaffe, for eksempel; med mitt forbruk er det nesten en egen post på budsjettet.

Men, når jeg tenker på alt jeg er takknemlig for, faller aldri tanken på gods og gull meg inn. Vel å merke er jeg takknemlig for tak over hodet og jeg kan uten problem glede meg over de tingene jeg har under det taket.

Likevel er det ikke tanken på vegguret ved siden av pianoet som gleder meg. Snarere er det tanken på oldemor, som vegguret setter meg på tanken av etter som det er etter henne. Alt hun var for meg og familien min. Skjønner du greia?

Allehelgensdag

Takknemlighetens pris er så lav at alle har råd til det, og fritt formulert etter favorittforfatteren min Evi Bøgenæs, så bør vi som har mye å være takknemlige for også ha råd til å dele takknemligheten med oss. Eller gleden, da, som hun egentlig sa. Skjønt, takknemlighet og glede er vel egentlig bare to sider av samme sak?

Jeg har mye å være takknemlig for!

Se mer HER

Husk på det, da, om du føler deg usikker og utilstrekkelig i møte med alle salgsplakatene denne uka. Hvis du syns det er vanskelig å stå i mot kjøpepresset, selv om du kanskje verken har penger eller handlelyst: Takknemlighet er gratis, og antakelig har du mer enn nok av i livet du kan spandere den på.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics