Prosjekt Henriette

Småbiff på menyen

Denne uka står småbiff på menyen i Prosjekt Henriette. Langt fra så lukrativt som det høres, men likevel en god middag når hverdagen er travel.

Jeg trenger det enkelt

Vi er kommet til innspurten av november. Hverdagen er full av gjøremål inn mot advent og julehøytiden. Jeg skal innrømme at krevende middager er ikke det som prioriteres høyest om dagen. Jo raskere, jo bedre er regelen.

Men, så kan man jo ikke akkurat leve på frossenpizza og pasta og kjøttsaus hver dag heller. Litt variasjon og næringsvettig må det også være det jeg serverer, selv om det ikke er kjøttkaker laget fra bunnen av på menyen om dagen.

Men kjøttkaker er innmari digg, da!

Husker du DISSE?

Hva gjør man da? Jo, man tyr til Henriette. Småbiff er akkurat en slik rett som er ypperlig i travle førjulstider, og jeg har spart den til nå. I går, for å være nøyaktig. Da var jeg alene hjemme med ungene, samtidig som ukas andre utviklingssamtale skulle gjennomføres midt i vanlig middagstid. En perfekt dag for en lettvint middag.

Småbiff fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Småbiff

Du trenger

Kold stek
Kolde poteter
Smør
Salt
Pepper
Løk

Slik lager du småbiff

Kjøttet og potetene skjæres op i små terninger og brunes i smøret, røres om til det er sprødt og brunt, tilsettes salt, pepper og finhakket løk efter smak.

Enkelt og greit

Til tross for at retten heter småbiff, så har det fint lite med biff å gjøre. Det er jo, kort og godt, restemiddag i ordnede former.

Men, restemiddag er godt, det! Og stekte poteter er skikkelig snadder!

Stekte poteter, kjøtt og løk på menyen i ukens Prosjekt Henriette

Småbiff falt godt i smak hos ungene selv om et par av dem har vegring mot all løk som ikke er sprøstekt. Jeg fant også retten god, og mener jo at løken var det som hevet retten til hva den var! Løk, og sennep. Sennep hører liksom hjemme på stekte poteter i min munn.

Småbiff er en ganske anonym rett i Stor Kokebok, syns jeg. Det er jo bare en litt mer elegant pytt i panne, liksom. Så, sånn sett så er det vel egentlig tilgjengelige rester som vil avgjøre hvor ofte den havner på bordet her.

Men, det går fint an å planlegge for rester også! Småbiff, fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932, vil nok i så måte planlegges for i perioder det trengs litt enkelt og pizza og pasta trenger en konkurrent. Da vinner småbiff – den saken er … biff.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics