Husmora mener

Derfor bør du støtte bonden

Derfor bør du støtte bonden – listen over gode grunner er eviglang. Her får du et utvalg, og forhåpentligvis også litt å tygge på. Nå er det alvor!

Den tiden igjen

Det er den tiden på året igjen. Bøndene er ute og skriker om høyere lønn og menigmann kan ikke fatte hva de sutrer over. Svære traktorer har’em og hjemme hele dagen er de. 

Ingen andre yrkesgrupper er subsidiert, så hvorfor skal bøndene ha det så mye bedre? Vi lever tross alt i 2024. Og apropos, så er maten dyrere enn noen gang før, så hva er’e bønda klager over?

Ja, apropos 2024 – at det i det hele tatt er en diskusjon er meg fullstendig ubegripelig! Vi nevner i fleng: Corona, Ukraina, Russland, Israel, Iran, tørke, El Niño, inflasjon, pirater, renter og enda er ikke lista full! Derfor bør du støtte bonden!

Ny eller gammel traktor?

Her på Fjellborg har vi en gammal Fiat 450. God, gammal årgang på rundt de femti, pluss/minus et år eller to. Trekker godt på alle fire hjula, frontlesserapparat og en utslitt saueskinnsdott i setet. Oransje og fin er den også. Den starter stort sett når været ikke er for gæli for’n og gir alle innenfor fire kilometers omkrets hodepine så det forslår når den går.

Få det til å funke. Det gjør det med en Fiat traktor. Derfor bør du støtte bonden

Den gamle Inter’n tror jeg ikke er presentasjonen verdt engang. Like gammel og med ekstern drivstofftank ettermontert etter Reodor Felgen-metoden foran på ei rist. Går som ei klokke, den også, når’n sjøl vil (og etter litt spesialbehandling).

International traktor 1971 modell innpakket i Glava isolasjonsmatter en kald vinterdag

Begge duger til hvert sitt bruk på Fjellborg, men det er også det. Såpass realistiske må vi være, og de burde jammen folk som spiser maten bonden produserer være også. Jeg er rimelig sikker på at Fiaten vår bryter med omtrent alle punkter som er å bryte i arbeidsmiljøloven.

Klart bonden må ha ny traktor! I alle fall nyere enn vår. Det skulle da bare mangle, når det er arbeidsplassen hans. Derfor bør du støtte bonden, så denne kan ha en sikker arbeidsplass så det ikke går på verken helse, miljø eller sikkerhet løs. Du hadde sikkert ikke vært rimelig hypp på en kontorstol fra 1971, du heller, for ikke å snakke om et helt kontor!

Derfor bør du støtte bonden

I følge arbeidsmiljøloven har en hver arbeidstaker krav på 25 virkedagers ferie i løpet av et år.

Når du sitter på stranda med engangsgrillen din og steker pølser, så spør hva bonden som produserte kjøttet i pølsene om hva han gjør akkurat da. Eller første juledag, når du mesker deg i restene av ribbe, medister og pinnekjøtt og ikke går lenger enn avstanden mellom kjøleskapet og sofaen. Hva tror du den som produserte julematen din gjør?

Veslebror hilser på de nye grisene på Fjellborg
Derfor bør du støtte bonden

Høyst sannsynlig har bonden på seg arbeidstøyet og fôrer opp neste vending mat til deg og meg, spar møkk og reparerer slitt utstyr for å få det til å gå rundt lengst mulig.

Derfor bør du støtte bonden! I respekt og solidaritet, for bonden lager den maten du ikke lager! Det handler ikke om at bonden er flink og at du er lat, men alle har vi en rolle i samfunnet å fylle for at maskineriet skal gå rundt. Problemet er bare det, at det snart ikke er flere igjen som orker å fylle den rollen bonden har.

Forstå alvoret

Det er slettes ikke rart det, når de statistisk sett er sju nordmenn som er i stand til å produsere mat for hver tusende av oss. Som Sigmund Kveli i Namdalsavisa så klekkelig skal ha uttalt det: «Den som snakker stygt om bøndene bør derfor ikke prate med mat i munnen.»

En faktisk trussel mot den norske sjølbergingsgraden er at bonden snart ikke har råd til å produsere den. Derfor bør du støtte bonden, for du er avhengig av jobben denne gjør.

Pærer fra egen hage, korn, gulrøtter og egg. Ureist og egendyrket mat. SJølberging på sitt beste

Jordbruksoppgjøret og opptrappingsplanen, som diskuteres hardt og heftig om dagen, kan synes komplisert for den som ikke har satt seg inn i det alt sammen. Det kan likevel kort og godt oppsummeres i dette:

Ville du godtatt å motta lønn som så 20 % bedre ut på papiret enn hva du faktisk fikk utbetalt? Ville du samtidig også godtatt å arbeide 145 timer mer enn alle andre for å få disse pengene?

Det er regjeringens forventning til den norske bonden! Tenk om det var deres forventning til deg? Derfor bør du støtte bonden, for urettferdighet og forskjellsbehandling er ikke greit!

Subsidier – til hvem?

Jammen subsidiene, da? Vel, skulle du fortsatt være i tvil om han irriterende dusten med traktoren som går i 45 km/t i 80-sona er verdt din støtte, så tenk på dette:

Subsidiene er i praksis en støtte til de folka som aldri gir seg på pris – butikkene!

Mens elektrikeren kan ta den timeprisen jobben han gjør er verdt og møbelsnekkeren det sofaen din koster å produsere, så selger bonden varene sine i et marked hvor prisen er satt. Denne prisen er satt fullstendig uavhengig av hva det koster å produsere den. Bonden har ikke så mye han skulle ha sagt.

Det er også slik at mange bønder ikke bare kan «si opp» og finne seg noe annet å drive med. Ofte er bonden så fanget i sin egen økonomi at det er dyrere å legge ned driften enn å fortsette den. I tillegg kommer stolthet over eget yrke, identitet, arv.

Men, subsidiene? De er faktisk ikke bondens sugerør ned i statskassa. De er der for at du skal slippe å betale fullpris for maten, og derfor bør du støtte bonden! Skal du legge frustrasjonen din på noe, så ta heller en titt på regnestykkets utvikling fra bonden til kjøpmannens utpris på super’n på en liter melk.

Derfor bør du støtte bonden

Både i dag og i morgen aksjoneres det foran Stortinget. Det er debattert i mediene. På låvevegger og jorder henger svære bannere. Fullstendig organisasjonsuavhengig, så er det sant: Norge trenger bonden!

Vi har mat gjennom vinteren med dette. Sjølberging på sitt beste!

Det handler om din og min komfort. Landets sjølforsyningsevne og dermed vår evne til å overleve. Derfor bør du støtte bonden!

Sjølberging er beredskap – intet mindre!

Les mer HER

Jeg støtter ikke nødvendigvis kjør sakte-aksjoner med traktorer (eller det som verre er i andre land), for jeg tror ikke at det å ødelegge for andre skaper stort mer enn irritasjon og motvilje. Samtidig så er vi også i ferd med å ødelegge for oss selv, ved ikke å ha en bedre forståelse – i 2024 – over viktigheten av at norsk matvareproduksjon ivaretas.

Vi klarer oss her på Fjellborg. Langt på vei, i alle fall, med eget kjøtt og poteter i hagen kommer vi et godt stykke. Det har også gitt oss en forståelse for hvor viktig det er at de som besørger resten av maten vi setter på bordet får en skikkelig betaling for jobben de gjør. Det å produsere mat er nemlig ingen 8-16-jobb med fri i helgene.

Jeg har laget to topplister: Det beste med sjølberging og det verste

Du finner listene HER og HER

Jeg vil så inderlig gjerne kunne fortsette å handle norske varer i butikken når jeg må dit. Ja, varer i det hele tatt, for om den norske bonden ikke lenger finnes og de andre bøndene har nok med å fø sitt eget folk, hva da med oss? Derfor bør du støtte bonden!

Støtter du?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics